S cejchem ďábla

S cejchem ďábla https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378211/bmid_s-cejchem-dabla-AEH-378211.jpg 4 49 17

S cejchem ďábla - Když na Karlštejně vládla Kateřina Bechyňová. Mladá Kateřina z Lažan je obdařena nadpozemskou krásou. Pochází z urozeného rodu a její věno je větší, než by si mohl každý ženich přát. Snad i proto je stárnoucí Jan z Bechyně překvapen, jak rychle jeho žádosti o ruku vyhověla. Vždyť zájemců musí být celé zástupy! Brzy po svatbě však začne vycházet najevo, že pod vlídnou tváří se skrývá temnota.... celý text

Přidat komentář

Noisette73
23.12.2023 4 z 5

Kniha byla průměrná, přesto se celkem svižně četla a bylo to zajímavé. Slabý odvar Čahticke paní od pana Nižnánského, ale stojí za přečtení.

WaN635
07.07.2023 4 z 5

Oddechovka na jeden večer. Příběh šlechtičny, která se vyžívá v týrání lidí a zvířat.
Ohodnotila bych 3 hvězdičkami, ale vzhledem k tomu, že mě kniha donutila si o paní Kateřině z Bechyně něco zjistit, přidávám jednu hvězdu navíc.


Ovecka_Saki
29.03.2023 odpad!

To se nedá považovat ani za oddechové čtení, protože hodnota knihy je naprosto nulová.

Lucie401
24.01.2022 4 z 5

moc se mi to libilo. mozna odpocinkova... ale napinava urcitě je...

Kakho-Oto
01.11.2021 5 z 5

Román jsem téměř celý přečetl během pátečního odpoledne a večera, zbytek jsem "dojel" v sobotu ráno. Velice mě bavil, i vzhledem k nevelkému rozsahu nemá žádná hluchá místa a příběh pěkně odsýpe. O šlechtičně-vražedkyni Kateřině z Komárova /případně na Pičíně, na Karlštejně, Bechyně z Lažan/ jsem dříve četl též román Bestie z Karlštejna od Nadi Horákové. Oba romány se mi moc líbily, ale ten od Oldřišky Ciprové přece jen více.

ERIK 2
31.01.2021 4 z 5

Á vida,takže i v Čechách byla osobnost podobná slovenské Alžbětě Báthoryové. Krutá a nemilosrdná paní purkrabí Kateřina z Komárova provdaná Bechyňová.Pocházela z nepříliš významného rodu pánů z Komárova, posléze sňatkem s purkrabím Janem Bechyně se dostala do vyšších společenských kruhů.Jeden osudový moment z ní udělal krvavou bestii. Byla odpovědná za asi čtrnáct prokázaných vražd, někteří tvrdí že jich bylo víc. Kniha stojí za přečtení.

Magda16
15.08.2020 3 z 5

Podobně jako u jiných knih autorky platí, že je to spíše román pro ženy než román historický, že je tam spousta historických omylů a nesmyslů a že postavy uvažují dnešním způsobem (navíc všechny hlavní postavy napříč knihami, které jsem zatím od autorky četla, uvažují více méně podobně). Současně je fakt, že autorka umí psát čtivě - kapitoly jsou krátké, hodně přímé řeči, rychle to ubíhá a knihu lze zvládnout za 1-2 večery. Jako oddechová, nenáročná literatura je to poměrně příjemné čtení, jen člověk autorčino pojetí nesmí brát příliš vážně. Ale historické příběhy u nás momentálně zas tolik lidí nepíše, ještě méně z ženské perspektivy, takže díky autorce za to.

jaja1989
23.05.2020 odpad!

Hezká oddychovka,která má málo stran, ale kam se na ni hrabe cachticka paní.

sgjoli
05.01.2020 3 z 5

Kniha je mozaikovitým vyprávěním o Kateřině Bechyňové a jejích eskapádách. Pro mne osobně byla kniha příliš střípkovitá, asi bych ocenila více detailů. Hlavně proto jsem snížila své hodnocení. Nicméně i tak je kniha hodně čtivá a povaha hlavní hrdinky je tu vykreslena velmi dobře. Pro mne lepší průměr.

knihovnička007
31.12.2019 3 z 5

Jednohubka na delší zimní večer.
O Kateřině z Lažan jsem nikdy neslyšela a možná, že je škoda, že se takové věci nezmiňují ve škole.
Stárnoucí Jan z Bechyně se "na stará kolena" zamiluje do Kateřiny z Lažan a je upřímně překvapen, že se nakonec stane jeho manželkou. Dostaly se k němu zvěsti, že jeho nevěsta již není panna a že se něco v Lažanech stalo, ale bere to jen jako pomluvu nádherného stvoření, které vypadá jako anděl...
Kateřina se jako anděl nechová a brzy to poznají všichni na tvrzi v Pičíně i na Karlštejně, kde je Jan z Bechyně purkrabí. "Nehody" jsou čím dál častější.
Václav Hájek z Libočan píše na Křivoklátu svou kroniku, ale zároveň si všímá věcí okolo sebe a chce bestii z Křivoklátu, jak se Kateřině začalo přezdívat, soudit.
Jediná komorná Anna se jí zastává, protože vidí, že Kateřina je nešťastná a svůj vztek neumí ovládat, ale když vidí, co všechno Kateřina způsobila, rozhodne se pomstít...

Při čtení jsem si opět zjišťovala další údaje o Kateřině a je škoda, že se o ní vůbec neví a nemluví. Na internetu se o ní píše jako o české Čachtické paní...

A přitom Kateřina zpočátku jen chtěla lásku...

666Jitka
17.11.2019 3 z 5

Kniha se vcelku dobře čte, ale pro mě je to spíše červená knihovna než historický román, i když stojí na historických faktech ...

Dandulka
23.09.2019 5 z 5

Pěkný příběh, který měl spád a švih. Příjemné jsou i krátké kapitolky. K přečtení za jeden dlouhý zimní večer je ideální.

Le Chat
16.02.2019 5 z 5

No, u Kateřiny bych opravdu sloužit nechtěla... Ale kniha je výborně napsaná a velmi čtivá, takže za mne zasloužených 5 hvězdiček. A až příště pojedu na Karlštejn, určitě si na ni vzpomenu.

iveta3689
29.09.2018 4 z 5

Velmi čtivá knížka. Sama o sobě je kraťoučká, jednotlivé kapitoly jsou i na 2 stránky, takže děj rychle odsýpá. Autorka nepopisuje žádné historické souvislosti, jde jen o příběh šlechtičny, místy je to trochu červená knihovna (ale jen pár větami).

alnahu
25.09.2018 5 z 5

Historický román z Karlštejna a tvrze Pičín,kde vládla krutou rukou krásná paní Kateřina Bechyňová .Za své činy se dočkala obvinění z úst svého milence,což byl pro ni asi trest nejkrutější.Velice čtivý příběh .

milunka21
23.06.2018 5 z 5

Autorka nikdy nezklame. A tentokrát vybrala opravdu zajímavou postavu z naší historie. Kniha je skvělá, čtivá, napínavá a krutá. Ale za tu krutost může hlavní postava, protože se to zakládá na skutečných událostech. Pro mě nejlepší, co jsem doposud od autorky četla, ale to díky tomu, koho autorka vybrala. Sem zvědavá koho si vybere příště. :-)

zuzana2599
16.06.2018 4 z 5

Historická jednohubka, která se krásně četla a já si u ní odpočinula od spousty thrillerů a krimi... Jestli pojedu na Karlštejn, tak si určitě vzpomenu na Kateřinu Bechyňovou, která zde při svém pobytu vládla více než krutě.