Rodinné štěstí

Rodinné štěstí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460192/bmid_rodinne-stesti-KGw-460192.jpg 4 34 4

Psychologický román klasika ruské literatury. Niterný příběh mladé manželské lásky cítěný a vyprávěný z hlediska ženy. Příběh, který zachycuje vývoj a proměnu ženina citu od lásky neuvědomělé, předmanželské, přes lásku vědomou a vědomě vyznávanou po svatbě, potom dále přes dostavující se stagnaci, únavu z lásky, nudu, přes vznikající vzájemné se odpoutávání obou partnerů, přes touhu po obdivu mimo manželství, až ke krizi a přeměnu lásky v přátelství, románu vášně v mateřství.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Semejnoje ščasťje , 1898


více info...

Přidat komentář

Tony86
08.12.2021 4 z 5

Můj první Tolstoj, nejedná se o nijak hluboký příběh, na to ani není místo, je to útlá knížka prakticky jen o dvou lidech, které dělí věkový rozdíl a nijak jim nepřijde na mysl, že by někdy žili společný život. Oba jsou si vzájemně ale tak úžasní, že se to stane. Ne všechno má ale věčného trvání. Výborně je vykresleno chování a pocity postav a "dobrá taktika" Sergeje, jestli vůbec to byla taktika.

Knišíl
03.08.2021 4 z 5

Po Kreutzerově sonátě můj druhý pokus se seznámit s tímto ruským literárním velikánem, a opět mě toto kratičké nahlédnutí do jeho tvorby zaujalo, takže napříště se snad ponořím do jednoho z jeho opusů. K této novela lze snad poznamenat, že její hlavní myšlenku lze zkoncentrovat do následujících slov: Není šťastnější život než žít životem pro druhé, a toto štěstí se násobí tím, jak se z manžela/ky stává otec/matka a jak před očima rostou ty naše malé ratolesti. Tradiční a možná pro někoho v dnešní době příliš konzervativní názor, ale já s ním plně souhlasím. Rodina je základ životního štěstí, pokud možno rodina úplná a milující.


Montezuma
28.02.2016 4 z 5

"Prožil jsem toho hodně a myslím si teď, že již vím, co je třeba pro štěstí. Tichý život v ústraní na venkově, s možností být užitečný lidem, pro které je snadné konat dobro a kteří nejsou zvyklí na to, že by je někdo konal pro ně; potom pracovat a zabývat se něčím, o čem lze doufat, že to je k nějakému užitku, potom odpočinek, příroda, knihy, hudba, láska k bližnímu- taková je moje představa štěstí. A potom, k tomu všemu, mít tebe za družku a děti - je snad něco víc, po čem může toužit srdce muže?"

poetree
05.01.2013 3 z 5

Nebylo to špatné, ale tak nějak mě to nechytlo ...