Rodinná záležitost

Rodinná záležitost https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192987/rodinna-zalezitost-192987.jpg 4 23 6

Nero Wolfe série

< 46. díl >

Ten, kterého se případ této vraždy tentokrát osobně dotýká, není nikdo jiný než sám velký detektiv Nero Wolfe. Bombu, která rozmetala ložnici pro hosty ve Wolfově domě, si Pierre Ducos sice přinesl s sebou, ale o sebevraždě nemůže být ani řeč… S tak drzým způsobem vraždy se Nero Wolfe ještě nesetkal. Jeho osobní host, pozvaný do jeho domu, zahyne v pokoji jen pár metrů od velkého detektiva! Pierre Ducos byl číšník z jednoho z nejlepších restaurantů v New Yorku, který Wolfa nesčetněkrát obsluhoval. Vyšetřit tuto vraždu se stane pro proslulého gurmána věcí osobní cti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

A Family Affair


více info...

Přidat komentář

Aghatte
05.03.2022 3 z 5

Líbila se mi obálka, ta je povedená - líbí se mi celá řada brožovaných vydání Rexe.
Ovšem při čtení jsem se přistihla, že chvílemi neudržím pozornost. Archie zas tak vtipný není, jak je vždy předestíráno, a ani genialita mistra není tak zjevná. Vždy, než na něco přijdou, zemře někdo další. Asi jsem čekala více. Ale číst se to dá, jsou horší knihy.
A neustále mám hlad, když to čtu, protože velkou část díla věnují popisu toho, co právě jedí a jaký to je labužnický zážitek :-)

Anasa
12.08.2021 4 z 5

Nero i Archie jsou stejní jako vždy, to znamená sví a svým způsobem zábavní. Případ je neobvyklý, protože si jej detektiv bere osobně. Některé věci jsou načrtnuté a svádějící z cesty, málo vysvětlené. Hvězdičky si ale případ rozhodně zaslouží za neobvyklé, pro čtenáře Stouta snad i šokující rozuzlení.


pepa4081
05.04.2020 5 z 5

Ve Wolfově domě někdo pomocí bomby zabije člověka. To je neslýchaná urážka a tak Nero nespolupracuje s policií a jeho spolupracovníci chtějí pracovat bez honoráře, jen aby se pomstili. Pachatele jsem neuhodl. Rozuzlení pro mne byl šok. Doporučuji.
Velmi uspokojivé.

Koka
22.02.2018 4 z 5

Černý Vlk z Černé Hory se v tomto příběhu potřeboval vypořádat s hnusným, špinavým zneužitím ušlechtilého technického vynálezu: nahrávací techniky - magnetofonu, které sehrálo značnou roli v aféře Watergate. Autor umřel naštěstí dřív, než by měl možnost zažít, jak nahrávací, vysílací, sdělovací technika dovede dnes zamíchat, zničit, rozvrátit životy jednotlivců i celých národů.
Vyústění knihy jsem zcela neporozumněla, ale to poselství, které autor do příběhu vložil, je i dnes zřetelné, jasné a oprávněné. Na detektivku to nebylo nic moc, ale na sociálně-kritickou novelu to je ucházející.

Kalahavoice
15.02.2018

Ještě dočítám konec, ale už vím dojem z knížky. Tím, že je věc pro Wolfa osobní, dostává ho to do jiné úrovně naštvání (dokonce pošle Cramera kamsi), nejde mu o peníze, nechce ničí spolupráci, chce jen dopadnout vraha. Malinko mě tam jako neamerického čtenáře rušily zmínky o Watergate, ale Archieho frky to zcela vyrovnávaly. Navíc tu vystupuje i Lilly a její povídání s Archiem je vždycky půvab sám.

woodward
18.08.2015 5 z 5

Tenhle příběh uzavírá celou Wolfovskou ságu a je dost pravděpodobné, že si to Rex Stout právě takhle naplánoval. Kniha vyšla v roce 1975 a v tomtéž roce Stout zemřel.