Rodina pro začátečníky

Rodina pro začátečníky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483548/bmid_rodina-pro-zacatecniky-zot-483548.png 4 140 34

Newyorská floristka Flora Donovanová si žije hezky, ale za svým optimistickým chováním skrývá tajemství. Je opuštěná. Jako dítě osiřela a od té doby neměla nikdy pocit, že by někam patřila... Až do chvíle, kdy potká Jacka Parkera. Je to první muž, který jí opravdu rozumí, a to změní celý její život. Sedmnáctiletá Izzy Parkerová sotva drží pohromadě. Od té doby, co jí před rokem zemřela máma, je péče o tátu a malou sestru tou jedinou věcí, která jí dává pocit jistoty. Zjištění, že její táta má novou přítelkyni, je jako ta nejhorší noční můra — o náhradní matku teď rozhodně nestojí. A pak táta pozve Floru, aby s nimi jela na letní prázdniny… Flora s Izzy soucítí, ale také si moc přeje, aby její vztah s Jackem fungoval. Během léta musí Flora posunout své vlastní hranice, aby objevila části své osobnosti, o jejichž existenci zatím nevěděla. A našla rodinu, kterou si vždycky přála.... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Family for Beginners , 2020


více info...

Přidat komentář

MilackovaN
12.01.2024 3 z 5

Trvalo mi asi tak 300 stránek, než mě příběh začal bavit. Potom už jsem se do knihy dostala a byl najednou konec. Pokud bych měla hodnotit knihu jako celek, tak se mi moc líbilo vyprávění 3 různých osob. Ocenila bych i pohled do minulosti na pohled Beccy. Jinak pro mě byla kniha převážně zklamáním.

monika0181
04.12.2023 5 z 5

Kniha plná myšlenek. Jak jinak tuto knihu popsat. Řeklo by se letní oddechovka, ale úplně to tak není. Kniha má obrovský přesah do emocí, citů, myšlenek a starostí, co se v našem životě děje.
Dle obálky a anotace, jsem čekala rodinný letní příběh bez výrazné hloubky. Ale víc jsem se mýlit nemohla. Já osobně jsem samotný příběh vnímala jako podprahový podtext. O to víc jsem cítila všechny myšlenky, které v příběhu byly. A že jich požehnaně, protože příběh k tomu nabádá a autorka to krásně využila. Jak bylo i níže popsáno, v příběhu jde o Floru, které umřela maminka jako malé a vychovávala ji chladná teta, která děti nikdy mít nechtěla. Flora se seznámí s vdovcem Jackem, který má dvě dcery - mladší Molly a starší Izzy. Kniha je plná myšlenek, úvah, emocí postav a jak se se životem vypořádávají. Situace není jednoduchá pro nikoho, Flora vstupuje do rodiny, kde děti přišly o matku. A obě děti nejsou nadšené, že si otec našel přítelkyni a cítí se ohrožené, Izzy ještě víc o tajemství, které má. Myšlenky všech hrdinů jsou krásně popsány. Pro někoho ten způsob vyprávění příběhu nemusí být zajímavý, myšlenky ho mohou zbytečně zahlcovat. Níže v komentářích je - jednoduchá oddechovka. Tady je přesně vidět, jak odlišně vnímáme dle naší nálady příběh knihy. Ano, není to myšlenkově náročné, že by byl příběh negativní a tím pádem i silně negativní myšlenky, to zde není, i přes potíže je příběh laskavý, milý, čtivý, vtipné scény udržují reálnost příběhu, přesto bych knihu jako klasickou oddechovku necharakterizovala. Rozhodně má co předat.
Já jsem brala knihu do ruky s tím, že ji přečtu a pošlu dál. Neudělám to, zůstane v knihovně. Moc si vážím způsobu, jak knihu autorka napsala. Myšlenky moc oceňuji, jejich reálnost i vzhledem v různým věkům a zkušenostem postav. Emoce pořád vstřebávám. Kniha zůstane dlouho v mém srdci.
Jediné co snad je ode mě připomínkou, že první kapitola byla zvláštní nezáživná, netušila jsem co od knihy čekat a konec je taková plochý, tam kupodivu moc ty emoce necítím, kde bych je očekávala nejvíc. Flora mi chvílemi přišla až nereálně chápající všechny problémy. Přesto mi to v celku knihy nevadilo.
Plně souhlasím s komentářem andreamrs.


LiLinka
15.08.2023 3 z 5

Příjemné čtení na léto, neurazí ani nenadchne. Přes dobrý začátek celkem nudný konec.

Kalima206
05.08.2023 5 z 5

Za mě krásná oddechovka, plná dojemných chvil. Určitě doporučuji :)

lucie1744
13.07.2023 5 z 5

Oddechové čtení na léto, knížka mě bavila.

85098211
19.05.2023 4 z 5

Před časem se mi do rukou dostala jiná kniha této autorky, a sice Léto v Paříži. Ta se mi líbila do té míry, že jsem nedokázala odolat a zakoupila jsem si tento další příběh od ní. Ale bohužel musím přiznat, že jsem se pro něj nedokázala nadchnout ani zdaleka tolik. Sympatičtí mi byli Flora, Jack, Clare a její manžel a také malá Molly, ale chování téměř dospělé Izzy bylo pro mne víceméně nepochopitelné. I když je možné, že bych na to v jejím věku nahlížela jinak? Kromě toho jsem neměla ani trochu ráda zemřelou matku děvčat, přestože vím, že platí o mrtvých jen to dobré - ale opravdu to v jejím případě prostě nešlo. A když posléze došlo k odhalení jejího tajemství a k tomu, jak se zachovala později, moje antipatie k ní to jen posílilo... Příběh jako takový mi nějak nechtěl sednout, i když úplně nedokážu říct, proč? Navíc byl dost předvídatelný, proto jsem už od začátku tušila, jak všechno dopadne. Ale autorka do této své knihy zabudovala několik zajímavých zvratů a nečekaných odhalení - a to zase musím pochválit ;-). Závěr je tedy (jak se ostatně dá očekávat) happyendový. Ve finále proto strhávám pouze jednu hvězdičku, chtěla bych totiž mimo jiné ocenit velkou čtivost knihy, která je i navzdory (pro mne) slabšímu příběhu hodně dobře napsaná, takže jsem se u ní i přes svoje výtky opravdu nenudila :-).

adabraz
25.04.2023 3 z 5

Příběh byl fajn, líbilo se mi, že jsou zde smutné i šťastné chvilky. Bylo tam ale až moc psychologických věcí, všichni extrémně chápaví a furt se řeší jenom emoce. Trošku mi to vadilo. Jinak ale nemám co vytknout.

LenkaKa
28.03.2023 3 z 5

Docela zajímavý příběh. Chvílema mě už ale trochu vadily "psychologické" rozbory.

miluska7314
20.01.2023 2 z 5

Jak už tu někdo psal, u knihy jsem se trochu nudila a vlastně jí dočetla jen proto, že nerada nechávám knihy nedočtené (to jsem udělala jen párkrát, kdy jsem se do knihy vážně musela nutit).

lucisa.n
02.11.2022 3 z 5

Docela příjemné, oddechové čtivo. Čtenář si velmi snadno oblíbí většinu postav. Flora i Jack jsou opravdu sympataci. Chování Izzy je ale docela pochopitelné, nactileti proste takhle reagují. Občas mi ale přišlo, že se v příběhu tak podivně skáče. V jedné kapitole se domlouvají, že na léto nekam pojedou a hned v další kapitole už tam jsou :D Od samotných tajemství, na které nás nalákají už na začátku, jsem si ale slibovala mnohem víc. Nějaký Wow efekt se nekonal.

Analady
16.10.2022 3 z 5

Doufala jsem, že mně tato kniha pomůže překonat dlouhodobou čtenářskou krizi. Obálka vyzařovala letní pohodu a anotace zněla taky lákavě. Nebylo to špatné, i když jsem od toho čekala trochu něco jiného. Bylo to čtivé, pár věcí pro zamyšlení jsem tam taky našla. Škoda, že autorka měla potřebu zakomponovat do příběhu nějaké tajemství. Mně by stačil prostý příběh ze života. To tajemství pro mě bylo zbytečné.

Littlemonday
08.09.2022 3 z 5

Trochu jsem se nudila, zabava zadna, par smutnych momentu a dve tajemstvi, ktera vlastne nakonec nejsou zas az tak prevratna. Slabsi prumer bohuzel…

kusma
26.08.2022 3 z 5

Název i obálka slibují zábavné oddechové čtení. To se ale bohužel nekoná. Téma není lehké, úsměvných situací minimum. Často opakované pocity, vzpomínky, situace v rozhovorech.... jakoby autorka podceňovala čtenáře. Celkově mi rozhovovy přišly nevěrohodné, všichni tam byli takoví chápaví filozofové. Ale zároveň musím uznat, že čtivě napsané. Takže, přes časté opakování všeho a zdlouhavé tlachání každého s každým, jsem neměla tendence přeskakovat. Ale jsem ráda, že mám dočteno a nemusím se ke knize již vracet.

Skodinka89
21.08.2022 2 z 5

Nenáročné čtení na léto. Ačkoliv jsou tam prvky romantiky, tak to není přeslazené. Žádné moudra tam nehledejte ;).

andreamrs
12.08.2022 5 z 5

Už když se mi kniha dostala do ruky tušila jsem, že se nebude jednat o klasickou romantiku typu “ona potká jeho a bláznivě se zamilují.” Ostatně romantiky v knize moc nenajdete, ale to vůbec nevadí. Kniha totiž ukazuje mnoho podob lásky lásku mezi přáteli, lásku novou a křehkou, lásku k dětem.

Příběh Flory, která jde do vztahu s ovdovělým Jackem s tím, že si musí získat jeho dvě dcery, mě neskutečně vzal za srdce. Kapitoly jsou psané z různých pohledů a proto můžeme sledovat myšlenkové pochody Flory i starší dcery Izzy, co se mi moc líbilo. Autorka vypráví příběh lidsky a s citem, a vy se můžete vcítit do všech postav. Zároveň nenásilně otevírá závažná životní témata - ztrátu, tajemství a jejich dopad na psychiku, potřebu chránit člena rodiny před bolestí. I nesnadné téma příchodu nového partnera do života dětí bylo podáno citlivě a s lehkostí, dokonce se špetkou humoru.

Dle obálky jsem soudila, že to bude nějaká letní “pohodovka,” třeba s příměsí humorných situací, kdy děti dělají nové partnerce svého otce naschvály. Nemohla jsem se víc mýlit. Přistihla jsem se, že se častokrát u knihy dojatě usmívám. Tohle byl pro mě velmi silný čtenářský zážitek a vůbec jsem to od knihy nečekala.

mia.com
05.08.2022 3 z 5

Pribeh je to hezky, dobre se cetl, ale celkove mi nic neprinesl. Nebylo tam nic noveho, co bych jinde nevidela, neslysela nebo necetla. Takze takova prumerna happy endikova romantarna.

veronika4937
20.07.2022 4 z 5

Příjemná oddechovka, ale žádný přeslazený hloupý příběh. Ke konci mi trochu vadilo, jak se každá informace několikrát opakovala, než si každý s každým promluvil a věci se vyjasnily, ale to je takové opravdu malé mínus.

pastelkaX
19.07.2022 5 z 5

Skvělé oddechové čtení s happyendem, který vykouzlí úsměv na tváři a vyvolá pocit, který i my, zarputilí čtenáři hororů a thrillerů, čas od času potřebujeme - že svět je vlastně krásný místo a ať se nám děje cokoli zlého, všechno bude zas dobrý. Knihu vybrali a doporučili z Knihy Dobrovský jako letní čtení a já jim děkuji za milé chvíle strávené čtením téhle pohodové knihy.

Veju007
07.07.2022 2 z 5

Ach jo, tak tohle mi teda nesedlo. Hořkosladký, ale jinak vcelku tuctový rodinný příběh o ztrátě matky, vyrovnávání se se ztrátou a přijmutím nové otcovo partnerky.

Kniha má téměř 400 stran a ke konci už je to hodně repetitivní, posledních 20 % tak bylo náročných, každé životní moudro jsem si přečetla nejmíň dvakrát a fakt, že se hlavní hrdinka rozplývá nad tím, jak jí muž dobře zná, když jí koupil květiny, mě fakt rozesmál…no ne asi, když jste se seznámili v květinářství a o květinách často mluvíš.

Navíc nemůžete v 75 % knihy napsat, že hlavní hrdinka něco neumí, aby pak v 93 % ona sama tvrdila “já jsem nikdy neřekla, že to neumím”.

Tohle se nepovedlo, ale protože mě čeká vcelku romantické léto, tak nevěším hlavu. Navíc každá kniha má svého čtenáře, knížka je všeobecně hodnocena nadprůměrně, jen to hold nefungovalo na mě.

moma08
06.07.2022 4 z 5

Po dlouhé době kniha, která byla jiná než jsem v poslední době četla, což mi i sedlo.
Byla jsem mile překvapená, že je tam pohled tří žen, i když Clare tam toho moc neměla a musím říct, že Flora mi byla ze všech určitě nejsympatějši.
Každopádně určitě souhlasím s většinou komentářů, které tady jsou, že je to letní oddechovka.

Štítky knihy

New York pro ženy rodina romantika sirotci

Autorovy další knížky

Sarah Morgan
britská, 1970
2020  84%Léto v Paříži
2022  79%Rodina pro začátečníky
2009  73%Dům v Karibiku / Sváteční týden
2010  74%Řekův omyl
2013  87%Nemilosrdný šejk / Temný mstitel

Kniha Rodina pro začátečníky je v

Právě čtených4x
Přečtených179x
Čtenářské výzvě21x
Doporučených8x
Knihotéce218x
Chystám se číst117x
Chci si koupit16x
dalších seznamech4x