Říkej tomu, jak chceš

Říkej tomu, jak chceš https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486365/mid_rikej-tomu-jak-chces-x9B-486365.jpeg 4 422 103

Můžou dobré úmysly omluvit špatný čin? Contemporary hit od autorky bestselleru Dopisy ztraceným. Rob býval populárním hráčem lakrosu, ale pak jeho otce chytili při zpronevěře a teď je z něj vyvrhel. Po tátově nepovedeném pokusu o sebevraždu se o něj navíc musí Rob s mámou starat. O Maegan si všichni myslí, že je snaživka, ale i ona má řadu tajemství a problémů. Když spolu Rob a Maegan během matematického projektu skončí ve dvojici, nejsou právě nadšení – vždyť toho o sobě navzájem dost slyšeli. Brzy ale zjistí, že mají víc společného, než kdy tušili.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Call It What You Want , 2019


více info...

Přidat komentář

Danielka959
07.04.2024 5 z 5

Knížka se mi moccc líbila. Bylo tam hodně věcí na porozumění a líbilo se mi jak byla knížka napsaná. Opět doporučuji a tuto knihu si musíte přečíst teda hned jak si přečtete ty dva předchozí ;))

rionka
01.03.2024 5 z 5

Ohromně silný příběh, úžasná psychologie. Realistické a bolestivé, ale čte se to samo. Moje první kniha od této autorky a líbila se mi zatím asi nejvíc. Doporučuji.


Akléda_
29.01.2024 5 z 5

Třetí leden za sebou začínám s Kemmerer a třetí rok se překonala. Za mě je tohle její nejlepší z těch tří contemporary knížek. Nevím upřímně proč, všechny byly skvělé, všechny se mi líbily, ale z nějakého důvodu mi právě tahle sedla nejvíce. Možná to bylo těmi tématy, možná hlavními hrdiny, nevím, ale prostě jsem si to zamilovala, i když to čtení bylo bolestivé. Ty témata, kterými se autorka zabývá, kolik myšlenek do toho celého dokáže schovat, zároveň je to ale neskutečně čtivé, na což vždycky v průběhu toho roku zvládnu zapomenout. Celé to působí neskutečně reálně, jeho by ty postavy opravdu existovaly, což je možná i kvůli tomu, že se opravdu chovají na svůj věk. Ať už teenageři nebo dospělí, ty postavy mají emoce, jejich chování odpovídá tomu v jaké jsou situaci a věku, mluví spolu, celé je to i přes ty témata vlastně hrozně moc nadějné a laskavé. Autorka umí skvěle vykreslit i rodinné vztahy, a to ať už ty fungující nebo ty méně fungující. Stejně tak skvěle umí napsat i romantiku, já to žrala, milovala jsem to jak se to mezi nimi vyvíjelo, jak přirozeně to šlo, jak se respektovaly hranice, všechno tady prostě bylo dobře a bylo to krásné. Zároveň autorka skvěle ukazuje, že jedna událost má více úhlů pohledu a nic tak není černobílé. Jedna z nejlepších heavy contemporary co jsem kdy četla. Miluju, i když to čtení bolí.

vercatko20
23.01.2024 5 z 5

Tohle bylo docela těžké téma. I když jsem si četla anotaci, pořád jsem tak nějak čekala klasickou love story, ale tohle bylo docela deep.
Jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky a myslím, že i ve svém okolí mám spoustu lidí, kterým by mohla otevřít oči :)

Aktenanka
07.01.2024 5 z 5

Krásně napsané. Dojemné.

BellaBernasconi
23.12.2023 4 z 5

Na Na co slova nestačí to úplně nemá, ale proti Dopisům je to pořád velmi dobré. Mě se to opravdu líbilo

klarinka9974
15.12.2023 4 z 5

Od autorky mám přečtené už tři knihy a tak jsem si říkala, že by i tento příběh mohl být fajn. A bylo to opravdu příjemné. Překvapilo mě to, i když už nejsem ve skupině mládež, i tak mě kniha bavila. Bylo super, že se v příběhu něco dělo a řešilo. Nebylo to jenom o lásce ale taky zradě, smutku a neštěstí. A samotný konec překvapil i když už od začátku jsem měla lehké tušení.

Veveruška320
28.11.2023 5 z 5

Nečekala jsem,že budu sedět nad knihou celý den,ale nešlo přestat. Pro mě další krásný,napínavý a velice čtivý příběh....Byli úžasné všechny tři díly,stojí za přečtení.Jsem nadšená a jen doporučuji:o))Těším se na další knihu od této autorky.

Kristy.Seb
29.10.2023 4 z 5

Slova jsou jen slova a záleží na tom, jak je používáme.

Pokud něco chceš, musíš umět hodit za hlavu všechno, co tě drží zpátky.

Opakem lásky je lhostejnost. Láska a nenávist vyžadujou, aby člověk na někoho naměřil energii.

Jedna volba neurčí tvoji budoucnost.

O pět skvělá kniha od této autorky.

Knihomol_ka
28.10.2023 4 z 5

Autorka mě opět nezklamala a já se zamilovala do dalšího jejího příběhu. Jak už jen psala u ostatních jejich knih. Autorka to prostě umí a zamilujete si její příběhy hned.

Tento díl byl pro mě asi nejslabší oproti těm dvoum, ale stejně jsem si ho plně užila. Příběh se opět zabývá důležitými věcmi. Jako je například těhotenství, násilí a podvody. Jako vždy jsem si díky tomu plno věcí uvědomila.

Příběh byl krásný a četl se jedna báseň. Miluji příběhy z prostředí školy.

Šárušš
23.09.2023 5 z 5

Zase mě autorka nezklamala. Vzala těžší témata a dokázala je zase "dobře" zpracovat.
Postavy jsem si oblíbila hned na začátku a vývoj jejich osudů, byl řekla bych ten nejlepší možný i s určitým "trestem" pro některé vedlejší postavy.

kyticka152
15.09.2023 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Mám moc ráda tuto spisovatelčinu volnou sérii. Příběh byl opět poutavý a plný překvapení. Rob s Meagan pro mě byli sympatičtí hlavní hrdinové. Sestra od Meagan mi připadala místy dost ujetá, ale až děsivě mi občas připomínala mou kamarádku. Příjemná oddechovka s hlubšími tématy na zamyšlení a problémy teenagerů, které se ve světě objevují. DOPORUČUJI k přečtení!

Anonymkahink
15.08.2023 5 z 5

Úžasná knížka od fantastické autorky. Čtivá a co víc, otvírá plno témat, která řeší kdejací teenageři. Nutí Vás to přemýšlet nad tím, co je vlastně pravda a jestli ji dva lidé vidí stejně či nikoli. Zároveň vidíme, jak se člověku může během okamžiku změnit celý život. A také oceníte sílu přátelství a rodinného zázemí. Tento díl úžasně končí tuto sérii, která rozhodně stojí za přečtení.

Jana65
08.08.2023 5 z 5

Krásný příběh o mladých lidech, jak se museli poprat s tím, co jim osud připravil. Kniha se mi moc a moc líbila a mohu vřele doporučit. Přečetla jsem ji za dva dny.

Lenka2533
18.07.2023 5 z 5

Moje další přečtená kniha od této autorky. A opět mě nezklamala. Její knihy jsou neskutečně čtivé, až mě to překvapuje. Vždycky si užívám každou stránku. U této to nebylo jinak.
Říkej tomu, jak chceš je další skvělý příběh. Robova minulost mi přišla originální, protože minimálně já jsem zatím nic podobného nečetla. Bylo zajímavé o tom číst, obdivuju Roba jak to zvládal. Celkově mám na autorce ráda, že píše o takových vážných tématech. Dřív jsem se toho bála a nikdy jsem to neměla v plánu číst, ale díky těmto knihám jsem si to oblíbila a jsem ráda, že se takové knihy píší.
Příběh byl čtivý, rychlý, ani chvilku jsem se nenudila. Bylo hrozně hezké, jak se Rob postupně seznamoval s Owenem a nakonec z nich byli přátelé. To bylo fakt krásné. Oba kluci jsou skvělí. Na druhou stranu u Maegan mi přišlo, že na svou nejlepší kamarádku byla naštvaná zbytečně. S tím mě fakt naštvala, protože mi Rachel bylo líto a přišlo mi, že je Maegan naštvaná neoprávněně. Ale musím uznat, že i ona zvládala vcelku dobře to, co musela řešit. Pomáhala Robovi plus měla starosti se sestrou a celkově s rodinou.
Bylo tam zase dost zvratů, které jsem ani nečekala. Je to víceméně celou dobu nabité akcí, takže mě to bavilo po celou dobu. Konec byl za mě moc pěkný, skončilo to nejlépe jak mohlo :)
Za mě skvělý příběh, který stojí za přečtení. Opět jsem nadšená!

raty
08.06.2023 4 z 5

Po delší době jsem si vyzkoušela zase trochu jiný rybníček. YA moc často nečtu, ale potřebovala jsem změnu. Musím přiznat že jsem byla mile překvapená. Rob a Maegan by mě asi v mladším věku okouzlili. Teď jsem s nimi strávila pár zajímavých hodin, ve kterých jsem jim držela palce a přála jim, aby se jejich problémy vyřešily.

tami1
20.05.2023 5 z 5

Přesně tohle jsem teď potřebovala!

Čtivá nekomplikovaná kniha s uvěřitelnými postavami a nepřekombinovaným dějem. Snad jsem se díky ní dostala z vleklé čtecí krize, která mě už nějakou dobu pronásleduje. Knížku jsem doslova zhltla za jeden den.
Mezi Robem a Meagan to parádně jiskřilo. Jejich kamarádi, nepřátelé a rodiny skvěle dotvářely svou rozmanitostí a problémy celý děj.

Vjeerus
27.04.2023 5 z 5

Heavy contemporary od autorky je pro mě téměř sázka na jistotu. Její vyprávění mi sedí a dobře se mi čte, takže mi děj příjemně plyne. Ačkoliv mi tato kniha přijde z těch tří, co jsem četla, nejslabší, sále je to kousek, který by neměl zapadnout.
Charaktery postav jsou vykresleny velmi reálně a taktéž máme hezky ukázáno, jak je společnost prohnilá předsudky. V knize se setkáme s mnoha tajemstvími a podvody a jak se s tím různé osoby vyrovnávají. A tím pádem dostáváme dost reálné problémy zasazené do různých skupin lidí (bohatá, chudá i střední třída).
Velký důraz je zde dávám i na morální cítění. To, co jednomu přijde jako v pořádku, nemusí být v pořádku pro jiného, nehledě na to, zda původní pohnutka byla za účelem vykonání dobra nebo zla.
Závěr knihy mohl mít o pár stran víc, aby vše do sebe trošku líp zapadlo, ale i přes to jsem spokojená. Dostali jsme pořádnou dávku síly přátelství a rodinné soudržnosti, když hrdinům teče do bot. A také toho, že někdy pomocnou ruku podá ta nejnepravděpodobnější osoba.
U hodně knih kritizuju, že jsou postavy moc uzavřené, ale u tohoto příběhu to do sebe hezky sedlo a ty nevyřčené věci byli obhájeny dobře a logicky. A mnohdy byli tajeny ne proto, že byl hrdina uzavřený, ale nikoho nezajímal jeho názor a pohled na nastalou situaci.

Ráčkajda
24.04.2023 5 z 5

Opět nejsem cílová skupina, ale znovu jsem si knihu užila a zhltla za dva dny.

Vlci.Sestra
23.04.2023

Popravdě vůbec nevím, jak knihu hodnotit, protože první polovina knihy je úplně úžasná a přečetla jsem ji jedním dechem. Vůbec jsem se od příběhu Roba a Maegan nemohla odtrhnout. Ale druhá polovina byla najednou strašně pomalá a dělalo mi problém ji dočíst. Myslím si, že to není autorčina nejlepší kniha.