Richard Wagner a jeho Židovství v hudbě

Richard Wagner a jeho Židovství v hudbě https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/521917/bmid_richard-wagner-a-jeho-zidovstvi-v-h-XlZ-521917.jpeg 4 2 1

Kolektivní monografie autorů z Filozofické fakulty UK pojednává o Wagnerově nechvalně proslulém spisu Židovství v hudbě a obecněji o sociálně-politických aspektech provozování Wagnerových oper. Jednotlivé kapitoly představují různé kontextualizace Wagnerova spisu, skladatelovy osoby i otázky spojené s prováděním a přijímáním jeho oper. Stranou nezůstává zasazení do kontextu dobové filosofie a německé romantiky, souvislost s dalšími Wagnerovými spisy, problematika uvádění Wagnerových oper ve státě Izrael nebo revize obecně přijímaných představ o karikaturách Židů ve vrcholném Wagnerově hudebním díle, v Prstenu Nibelungově. Každá z těchto kapitol se pokouší o problematizaci některého z významných aspektů kauzy „Wagner a Židé“, aniž by usilovala o jednoznačné řešení. Editoři a autoři si kladli za cíl především korekci některých zažitých stereotypů a přesnější vymezení problému.... celý text

Přidat komentář

milan.valden
07.10.2023 3 z 5

Jako milovník německého skladatele, libretisty a spisovatele Richarda Wagnera (1813 - 1883), autora oper Lohengrin, Tristan a Isolda, Mistři pěvci norimberští, Parsifal či tetralogie Prsten Nibelungův, jsem si nemohl nechat ujít publikaci, která kriticky pojednává o nejspornějších a nejtemnějších stránkách jeho osobnosti a myšlení, totiž o jeho antisemitismu a tedy i o tom, jak byl později využit/zneužit nacisty a proč se jeho hudba nehraje v Izraeli. Sborník studií Richard Wagner a jeho Židovství v hudbě přináší příspěvky editorů Pavla Sládka a Jiřího Starého a dalších pěti autorů. Ústřední roli v knize hraje nechvalně proslulý Wagnerův spisek Židovství v hudbě, vydaný nejprve pod pseudonymem v roce 1850 a znovu pak v roce 1869 již pod Wagnerovým jménem. Do češtiny přeložen nebyl, ale díky této pozoruhodné knize jej poznáme zblízka dosti.
Autoři se zabývají problematikou národa a Židů v politickém myšlení německé romantiky, zmíněným spisem v kontextu teoretických spisů Richarda Wagnera, neprovozováním Wagnerovy hudby v Izraeli, jazykem "podezřelých" postav ve Wagnerových operách, v nichž údajně zkarikoval židovské postavy, vývojem jeho antisemitských názorů i recepcí Židovství v hudbě v současném Německu.
Geniální skladatel Richard Wagner byl bohužel problematickým a kontroverzním člověkem s nesnesitelně sobeckou povahou a odpornými názory a tato kniha to jen dokládá. Jak jednou napsal německý publicista Willy Haas: "Žádný jiný génius na světě nám to tolik neusnadnil, abychom se od něj zklamaně odvrátili, a žádný nám to tolik nekomplikuje, když jej chceme ctít."

Štítky knihy

Židé antisemitismus opery a operety názory a postoje Richard Wagner, 1813-1883 židovství hudební skladatelé

Autoři knihy

Pavel Sládek
česká, 1976
Jiří Starý
česká, 1971

Kniha Richard Wagner a jeho Židovství v hudbě je v

Přečtených1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit2x