Řád

Řád https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459309/bmid_rad-r6m-459309.jpg 4 65 22

Když se konečně Gabriel dostal do postele, byla téměř jedna hodina po půlnoci. Zadíval se na velkou obrazovku televize, na níž právě běželo mimořádné živé zpravodajství z prostranství před bazilikou svatého Petra. Jeho starý přítel náhle zemřel... Gabriel Allon je na zasloužené rodinné dovolené v Benátkách, kde se šéf izraelských tajných služeb hodlá věnovat restaurátorské činnosti. Plány mu však naruší nečekaná smrt přítele papeže Pavla VII. Podle médií zemřel na infarkt. Papežův loajální tajemník je však přesvědčen, že Svatý otec nezemřel přirozenou smrtí, ale byl zavražděn. Proto se obrátí na Gabriela s žádostí o pomoc a povolá ho do Říma. Předává mu dopis, v němž papež píše o knize, která by se mohla stát nebezpečným nástrojem v rukou odpůrců katolické církve. Onou knihou je evangelium, které zpochybňuje jednu z nejdůležitějších událostí lidských dějin. To je také důvod, proč se jistí lidé snaží udržet evangelium i nadále v tajnosti. Především kontroverzní a temný řád svaté Heleny dělá, co může, aby se k němu nikdo – včetně Gabriela Allona – nedostal. Ve své snaze se nezastaví před ničím. Zatímco Gabriel zoufale hledá důkazy papežovy vraždy, řád svaté Heleny plánuje nejen spiknutí, ale pomocí úkladů i převzetí vlády nad papežským stolcem. A to je jenom začátek… Může Gabriel Allon tak silného nepřítele porazit?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , HarperCollins Polska
Originální název:

The Order , 2020


více info...

Přidat komentář

Medicka19
26.12.2022 2 z 5

Šlo o mé první setkání s tímto autorem.
Milé mě překvapil styl, výpravnost, napětí.... Vlastně bych to nazvala velmi dobrou knihou, nebýt toho obsahu ...
Nemám ráda když se čtenářem manipuluje, když se fakta přizpůsobují autorovu světanazoru, když se " zastáváme slabších, i když nejsou v právu".... O co vlastně jde? O tiše podsouvánou cancel culture?
Jsem fandou a obdivovatelem židovského národa, ale tahle báchorka jistě antisemitismu nezabrání...takhle ne...

No nic. Co myslíte zkusit jiného Silvu? Nebo to jinak neumí?

nikatus
28.11.2022

Nedočteno, špionážní román - ani náhodou, angažována literatura na 100%.


Kerberos
31.07.2022 4 z 5

Některé díly jsou lepší, jiné slabší a je lepší nečíst je hned za sebou. Je to akční s detektivní zápletkou v církevním prostředí a ano Gabriel je pomalu v důchodovém věku.

zdenaR
07.05.2022 3 z 5

Tentokrát se Gabriel vrací opět do Říma, ale není to nejšťastnější návrat - celá zápletka s volbou papeže se mi zdála poněkud překombinovaná.
Samozřejmě, že i přesto jsem knihu zhltla během velmi krátké doby - od knih autora se prostě nedá utéci.

technik1965
03.05.2022 3 z 5

Táto kniha si nezaslúži 6 hviezdičiek, asi jedna zo slabých knih

Planin
11.02.2022 2 z 5

Uf uf, uz jsem na koci :-( dalo to makacku, Zatim tech bodu je docela dost, ale asi jen s ohledem na autora, trochu se nam posunul doleva :-( asi to ta hlavni ctenarska obce pozaduje, k tomu dost a dost vaty :-(:-(:-(

soukroma
29.01.2022 3 z 5

Rozčarování: nejen minimum špionáže (jen trocha v druhé půli), ale hlavně celé téma pro mne bylo nepřesvědčivé. Pominu-li "objevené a schované" apokryfní Pilátovo evangelium, dost mi vadily manipulativní až dogmatické vývody z jedné věty uvedené v bibli, která měla zapříčinit veškerou nenávist vůči židům a nesmiřitelnou nenávist mezi křesťany a židy od počátku letopočtu (vývody ani premisy mi krajně neseděly). Připomínky všech křivd na židech zejména v 20. století v druhé půli byly povětšinou zbytečné, zápletka s německými neonacisty jako teroristy byla za vlasy přitažená, zejména když vše ovládal a vyřešil ve zlomku dostupného času malíkem Gabriel, na dovolené, pod cizí identitou, na míle vzdálen od domovského Ústavu, který ale měl v zcela rukou veškeré hackerské a sledovací úkoly... Prostě nad Ústav a jeho šéfa ve světě není...(přitom hrozná nuda, kolikrát jen jsme v knize strávili dlouhé minuty/stránky podrobnou přípravou kávy - ve "french pressu"!) A samotný závěr s postavou zamilovaného duchovního v čele mi neseděl už vůbec.
Prostě jsem vedla příliš mnoho (samozřejmě zbytečných) polemik s autorovým textem (mj. ztotožnění křesťanů s katolíky), protože mne neuchvátila a neupoutala zápletka a nezaujal děj - autor připomíná, že to měla být skoro komplet fikce, ale já jsem se tedy neodreagovala.
Nakonec překladatelské poznámky pod čarou byly hlavním přínosem celé knihy pro mne. V této souvislosti bylo podivné, že když už autor napsal dílo někdy v roce 2020 (na jednom místě zcela mimo děj se na dvou stránkách rozepisuje o vážné hrozbě virové pandemie), z poznámky překladatele vyplývá, že Vatikánský tajný archiv, který hraje podstatnou roli v ději, byl již v té době přejmenován a zmizlo z něj slovo tajný. V říjnu 2019 se z něj stal Vatikánský apoštolský archiv. To ale autor nikde v knize nezmiňuje. 55%

"Mezinárodní chaos je růstové odvětví."

derminator
30.12.2021 5 z 5

Nemohu tady souhlasit s mnohými názory že kniha je zklamání či poznámky odvádí od děje či podobně. Mám rád autora Daniela Silvu dle mého a ten názor píši u všech jeho knih je jeden z nejlepších autorů thrilleru převážně špionážních. Ten kdo Silvu čte pravidelně tak si dozajista spojí děje z předchozích knih a nebude tuto knihu srovnávat s Danem Brownem ten píše zcela jistě úplně jiný typ literatury.

Kniha Řád je čtiva, napínavá do poslední strany a já nemohu knihu hodnotit jinak než 90% a doporučit fanouškům Daniela Silvy.

zdendula31
19.10.2021 2 z 5

Milion poznámek pod čarou,které odvádějí pozornost od děje. Bohužel téměř všechny knihy odehrávající se Vatikánu mi připadají jako velmi nezdařilé napodobeniny knih Dana
Browna.

hanzmb
05.10.2021 3 z 5

Obrovské zklamání. O to větší, jak jsem se na další díl těšil. Tohle je nejslabší kniha s Allonem. Zjevně došel dech a nápady. Pomáhat si tajnou organizací nebo ztraceným evangeliem je dle mého pod úrovní toho, co autor dosud napsal. Asi z té Ameriky sem pořádně nevidí. Nástup neofašismu po celé Evropě nedokáže zorganizovat žádná skupina. To je reakce na selhání standardních politických stran v otázce imigrace. Nebo že by i na něj dolehly ty všelijaké v Americe populární Me... a Black... apod. ? I ten jeho vztah k arabskému světu je najednou odlišný, smířlivý.

knihveru
02.09.2021 3 z 5

Nečtu tuto literaturu často, ale ta obálka prostě přitáhla mé oko. Dočteno do konce, ale žádný velký dojem se nekonal. Nepřišlo mi to reálné. Zápletka ohledně hledané knihy nijaká. Myslela jsem, že to bude více na způsob Dana Browna, ale v tomto směru zklamání.

konicekbily
16.08.2021 3 z 5

Tak si nějak myslím, že by Gabriel už konečně měl odejít do důchodu, pokud si pro něj autor nevymyslí nějakou zajímavější práci. Aby státní zaměstnanec státu Izrael prakticky osamoceně pátral a dopadl vraha papeže - to je už spíše science-fiction než špionážní román. Z knihy čiší autorova snaha o natahování děje za každou cenu a tak sděluji, že jsem se při čtení i nudil. Nemusíte mne následovat a číst tuto knihu.

Hella
24.05.2021 2 z 5

Tak tohle přečíst bohužel nezvládnu. Na str. 151 končím a je mi ale úplně jedno, kdo má papeže na svědomí. Je to nezábavné, zdlouhavé, spíše podrobná dějepisná a římskokatolická skripta než román o šéfovi izraelské tajné služby a jsem z toho až otrávená. A to se mi u Silvových knih ještě nikdy nestalo.

Ladiva
10.04.2021 4 z 5

Sériu s Gabrielom Allonom čítam veľmi rada, zdá sa mi však, že autor neposúva vývoj postavy ďalej, buď špičkový agent v teréne (čo je s pribúdajúcim vekom stále menej uveriteľné) alebo špičkový riaditeľ tajnej služby. Prvú polovicu knihy som začala mať pocit, že čítam ďalšiu z kníh inšpirovanú Danom Brownom, našťastie druhá polovica tento dojem "zmazala". Zaujal ma autorov výklad a postoj k vybraným pasážam evanjelií a dokážem sa s ním stotožniť.

AlesXXX
01.04.2021 2 z 5

Nevím... už to nějak není ono. Úplně se vytratilo napětí, akce... Gabriel Allon všechno zvládá 'levou zadní'. Příběh má potenciál, ale když vás nezajímá jak dopadne...

Voliarty
25.03.2021 3 z 5

Trocha ma sklamalo, ako v tomto diely nemal Allon s ničím problém. Všetko mu išlo tak od ruky. Vďaka tomu sa vytrácal pocit napätia a z napínavého trileru sa tak stal odpočinkový román. Dokonca aj Rád sv. Heleny, ktorý z počiatku pôsobil ako zaujímavé a mocné zlo, šiel ku dnu bez väčších problémov. Dokonca aj ten záver mi prišiel patetický, keď ho porovnám s celkovou myšlienkou a témou knihy. Povedať ale, že by to bola zlá kniha, by bola lož. Celkom ma to aj bavilo. Allon je sympaťák a informácie z počiatku kresťanstva a jeho celková úloha v antisemitizme ma zaujali.

Marek.Sc
01.03.2021 4 z 5

Ďalší kamienok do mozaiky série románov o Gabrielovi Allonovi vás zavedie do Vatikánu. Neobyčajné okolnosti úmrtia posedného pápeža prinútia povolať osobne šéfa izraelskej tajnej služby do najmenšieho mestského štátu. Zmiznutý list, absencia stráže keď zomrel svätý otec, zvláštne konanie camerlenga a nesúlad časového okna pri nájdení tela zosnulého sú základom pre vznik zápletky. Všetko sa však točí okolo znovunájdenej knihy z tajných archívov Vatikánu. Evanjelium podľa Piláta Pontského, ktoré môže zmeniť veľa. A aj veľa ľudí kvôli knihe zomrieť. Pravicový cirkevný rád sa nesnúbi s liberálnym krídlom pápežského stolca a ovládnuť vedenie Vatikánu je sprisahanie, ktoré nemá obdobu.
Daniel Silva ponúka opäť skvelý špionážny román. Príbeh je opäť o Allonovi a jeho tíme, tak ako sme zvyknutí v predchádzajúcich tituloch. Šéf už má svoje roky a stále sa púšťa do situácii, ktoré by riaditeľ inštitútu zo svojej pozície ani nemal vykonávať. Ubehnuté roky sa podpisujú aj na hlavnom hrdinovi a možno by nebolo na škodu prenechať žezlo niekomu inému. Napriek tomu je to „dobrá story“ aj keď trochu s tendenciou obohratej platne predchádzajúcich príbehov. Tempo knihy je svižné, viac menej sa však dá predvídať. Fanúšikovi Gabriela Allona táto kniha urobí radosť a bude mať opäť pocit z dobre zacieleného šípu medzi verných čitateľov.

Ptaca
06.02.2021 4 z 5

Mám rád sérii s Gabrielem, nerad si uvědomuji, že celkem logicky stárne a že už další příběhy nemohou být tak odvážné a akční. Přesto jsem se těšil na další díl. Jsem však trochu smutný z toho, co jsem právě dočetl. Už to prostě není ono. A také mi vadilo obrovské množství informací o církvi a jejích historických souvislostech. Chvílemi jsem si nebyl jist, zda čtu knížku s Gabrielem. Co se dá dělat. Jsem autorovi vděčný za předešlé díly ale budu muset hledat něco nového.

Ramiel
04.02.2021 3 z 5

Knihy od Silvy jsou sázkou na jistotu a člověk se pobaví. Ani se nechce věřit, že je to už 20. kniha s Gabrielem. Ale možná už je pomalu načase, aby zamířil do důchodu. Přece jen už to nevypadá moc věrohodně, že provádí akce v terénu sedmdesátník. Tématika raného křesťanství je určitě pro spisovatele zajímavá, jelikož zde může popustit uzdu fantazii a vytvářet konspirační teorie. Bohužel se mi úplně nepozdával styl výkladu, kdy se baví vysocí představitelé katolíků mezi sebou a přitom si vysvětlují základy věrouky. Chápu, že tím způsobem autor vysvětluje problematiku laickému čtenáři, ale dle mého to vypadá divně.
Velkým mínusem knihy je také bohužel nakladatelství HarperCollins. Poznámky pod čarou jsou spíše do literatury faktu, než detektivek a thrillerů, ale dejme tomu. Někdo jiný je třeba ocení. Co už asi ocení málokdo, je úplně šílené množství do očí bijících chyb v textu. S láskou vzpomínám na knihy v této sérii vydané od Domina.

ellescorpio
26.01.2021 4 z 5

Už podruhé mám u posledních knih Silvy problém s tím, že první půlka je naprostá pecka aspirující na jeden z nej počinů autora a druhá je naprosto neuvěřitelná. A nebaví mě, jak v každé knize je snad do písmene totožný popis osob Ústavu a Gabriela Černého září. Chápu, že pro někoho je to první kniha, ale mě úplně nebaví to číst po dvacáté. Zároveň mě zarazilo, že na začátku knihy Gabriel není úplně dobrý střelec a Chiara střílí lépe a na konci už je zas výtečný... Velké plus naopak za historickou čast.