Zpovědník

Zpovědník https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12603/bmid_zpovednik-KHI-12603.jpg 5 148 20

V napínavém špionážním románu ze současnosti líčí autor boj agentů tajných služeb Vatikánu proti izraelské organizaci Mossad. Hlavní protagonisté jsou příslušníci Mossadu. Při svém pátrání po nepřátelích z palestinské organizace Černé září narazí na souvislost s tajnou křesťanskou sektou Crux Vera, která se infiltrovala do Vatikánu. Vatikán se od podezření distancuje a současně zadává příkaz příslušníky Mossadu zlikvidovat. Dokonce i papež, který se snaží vnést do zneklidňujících událostí světlo, je ohrožen na životě. Autor pracoval řadu let jako válečný zpravodaj pro televizní stanici CNN a to mu umožnilo zákulisí tajných služeb opravdu poznat. Kniha je určena všem milovníkům napětí.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Confessor , 2003


více info...

Přidat komentář

Nofar197
30.11.2023 5 z 5

Izraelský profesor mnichovské univerzity je nalezen zavražděný ve svém bytě. Zdi jeho příbytku nesou znaky neonacismu. Ale zároveň se zdá, byť Benyamin Stern nebyl bez nepřátel, že ony nechutné kresby mají kryt skutečný motiv. Avšak - jaký?
V italských Benátkách zatím nenápadný muž pokračuje ve své restaurátorské práci Belliniho oltářní fresky. Ale smrt jeho přítele, s nímž ho poji společná minulost na poli tajných služeb, ho rozhodně nenechá chladným. Gavriel Allon se pouští do složitého a nebezpečného pátrání po stopách tajné sekty, již se podařilo infiltrovat se do vysokých kruhu ve Vatikánu a jehož členové udělají vše, aby tyto sekta - a její válečné zločiny - zůstaly utajeny.....
Vynikající jako vždy.

"Buďte teď mým zpovednikem.
Metaforicky, samozřejmě. "

TeaPeter
23.07.2023 3 z 5

Zajímavý thriller s těžko stravitelným koncem. Úvahy o možném komplotu mezi Německem a Vatikánem vypadají velmi uvěřitelně. Tahle stránka 2. světové války se spíše nezmiňuje. Spekulace o Crux Věra jsou uvěřitelné o poznání méně. Zcela nevysvětlená a neuchopitelná byla změna chování jedné z postav, která pak vedla k tomu, že to celé dopadlo, jak to dopadlo.


PitoR
04.04.2023 5 z 5

Gabriel Allon 3. diel
"Ukrižovali Krista! Židovská čvarga! Smrť Židom!"

Špionážny román z prostredia tajných služieb. Agent Gabriel Allon, ktorý pracuje pre Inštitúciu z Izraela, je zároveň veľmi šikovný reštaurátor starých obrazov. Americký spisovateľ Daniel Silva ho v treťom príbehu zatiahol do smrti Benjamina Sterna, bývalého parťáka a priateľa, teraz profesora na mníchovskej univerzite.

Ako to vlastne bolo, aké boli dohody medzi rímskokatolíckou cirkvou a nacistickým Nemeckom počas II. svetovej vojny vo vzťahu k židovskej otázke? Toto je nosná téma príbehu. O jeho priebehu viac prezrádzať nebudem, iba si dovolím zacitovať slová jedného z členov rímskokatolíckej cirkvi, ktoré odzneli v dodatku tejto knihy.

Arcibiskup Rembert Weakland z Milwaukee, november 1999:
"My katolíci sme sa po celé stáročia správali k našim židovským bratom a sestrám spôsobom, ktorý protirečí Božiemu zákonu... Uznávam, že my katolíci sme - hlásaním doktríny, podľa ktorej sú Židia neverci a pokrytci, čo zabili Krista - ponížili ľudskú dôstojnosť našich židovských bratov a sestier, a vytvorili tak spôsob myslenia, podľa ktorého boli represálie proti Židom vlastne v súlade s Božou vôľou. Zároveň týmto priznávam vinu za to, že my katolíci sme prispeli k formovaniu názorov, ktoré v konečnom dôsledku umožnili holokaust."

Tretí Allon u mňa opäť bodoval naplno. Veľmi zaujímavý a napínavý dej od začiatku až do samého konca, takže na mojej strane maximálna spokojnosť. A už sa teším na štvrtú knihu v poradí - Smrť vo Viedni.

P. S.: Ak by niekoho tento svet zaujímal ešte viac, Daniel Silva odporúča diela autorov, ktorými sú napr. John Cornwell, David Kertzer, Guenter Lewy, Michael Novak, Ronald Rychlak, Robert Wistrich, Carl Bernstein, Daniel Goldhagen, Mark Aarons, John Loftus...

Lolila
24.02.2021 5 z 5

Napínavé, akčné, zaujímavé,... Špionážny román, v ktorom hlavný hrdina odhaľuje temné tajomstvo Vatikánu za druhej svetovej vojny.

alekis
05.05.2020 5 z 5

Třetí v pořadí jak jdou příběhy za sebou, a znovu za 5*. Fikce podaná tak přesvědčivě, že vyznívá jako skutečnost. Velmi čtivé. Autor má dar psaní, lehkou ruku, vázanou myšlenku, jasné oko představivosti, a jistě přehršle skutečných informací - ví, o čem píše. A nesmím doplnit pocit, že i zručný překladatel se podepsal.
Drobný postřeh, můj osobní. Příběhy se sobě do jisté míry podobají. Spojuje je stejný autor, stejný hlavní hrdina (sympaťák až na půdu, charakter každým coulem, a krásné dívky ho mají rády...) a stejné zaměření.
Je to pořád o tajných agentech, tajných službách, nájemných vrazích, o lidech, kteří neváhají utrácet lidské životy jako desetníky a o jiných, kteří se jim v tom snaží zabránit... Ale pokaždé, když jsem si u této třetí části série řekla - zkusím odložit a přejít k něčemu jinému, nešlo to.
Doufám, že i moje příští setkání s Gabrielem bude stát za to :-).

zdenaR
28.02.2020 5 z 5

Romány od autora jsem četla postupně jeden za druhým v průběhu asi jednoho roku.
Byly velmi čtivé, napínavé, bavily mě jednotlivé zápletky i hlavní hrdina.
Doporučuji kterýkoliv z nich, Silva prostě nezklame :-)))

kn23
03.02.2019

Skvele napisana kniha

astroweb
23.02.2018 5 z 5

Názorně popsán vliv Vatikánu za druhé světové války a pomoc nacistům po jejím konci. Přitom napínavé, skvěle napsané.

hnusák
05.02.2018 5 z 5

Docela bych tomu i věřil, že situace zde popisované, by byly možné. Možná ani netušíme, co se skrývá za mocenskou rouškou tohoto světa, a radši to ani nevědět...

konicekbily
23.09.2017 5 z 5

Autor se zaměřil na vyobrazení příčin holocaustu v neokupovaných zemích za druhé světové války. Fikce popisuje pravděpodobný scénář dohody Vatikánu s Německem o společném postupu při roli Vatikánu - "mrtvého brouka". Román nepostrádá napětí, scény jsou uvěřitelné a dokonce vyvolává podněty k dalšímu zamyšlení.

albert19
15.04.2017 4 z 5

opět jsem nebyl zklamán, pěkně jsem si početl

babicka_amalka
07.03.2017 5 z 5

Další ze skvělých Silvových knih. Škoda, že se nikdy nemáme šanci dozvědět vše, co se skrývá ve Vatikánských archivech.....

chozexy
01.03.2017 5 z 5

Přesně to co jsem od ní čekal.

francouz
20.09.2016 4 z 5

Co čekat od špionážního románu ? Určitě napínavou zápletku s nečekaným rozuzlením, ale i možná trochu víc přesvědčivosti. Toto je moje druhá knížka s Gabrielem Allonem a je to přesně ta postava, jakou si člověk představuje, když se řekne agent Mossadu. Na druhou stránku zápletka, která má zpochybnit postoj církve za druhé světové války a hlavně jejího představeného cca 50 let poválce mě nepříjde úplně věrohodná. Navíc to, že by mohla utpět nějaká autorita církve v době, kdy zde jsou témata jako zneužívání mladistvích na farnostech a podobné věci, které mě malinko kalí tu přesvědčivost, proč by mělo zemřít tolik lidí.
Autorovi, ale nelze upřít naprosto řemeslné zpracování, touha po odhalování detailů, knížka měla opravdu velký psád, ale stále jsem měl pocit, jako kdyby Gabriel dopředu věděl, že z toho výjde bez ztráty kytičky, což na konci přece jenom autor musel malinko napravit a nějaký lísteček utrhnout. Když bych měl odpovědět na svojí otázku, co čekat, tak určitě agenta v plné síle, jako je je Gabriel.

Ladinek
23.01.2014 5 z 5

Musím říct, že se mi Gabriel Allon začíná líbit čím dál víc. Trochu připomíná Flynnova Mitche Rappa, ale je jako postava drobátko plastičtější a lidštější.

čef
07.12.2013 5 z 5

Opět velmi dobrý špionážní román Daniela Silvy. Tentokráte z prostředí katolické církve, která se snaží zastřít jednu z mnoha temných kapitol svých dějin. Oceňuji, že mnohé zvraty nejsou plné neuvěřitelných zázraků jako v jiných obdobných dílech.

Mako123123
01.08.2013 3 z 5

Toto bola druhá v poradí kt. som od Silvu čítal a spomínam si že tie Vatikánske techtle- mechtle ma až tak veľmi nezaujali... ale inak good. Nelutujem ale... 3/5

kadgam
14.07.2013

Nemala som to citat, ale zaciatok sa mi pacil. Spletite intrigy a surove vrazdy. Správna definícia nie je přečteno, ale "dočteno". Moj tretí pokus o Silvu a nikdy viac.

technik1965
04.06.2013 5 z 5

Dej je situovaný vo Vatikáne, Vatikán je zakonzervovaný štát odkial sa ťažko získavajú informácie. Silva nám aspôň touto cestou rozmotáva intrigy Vatikánu. Vynikajúca kniha.

derminator
30.11.-0001 5 z 5

Zatím s Moskevskými pravidli nejlepší kniha od Silvy kterou jsem zatím četl vřele doporučuji a také doporučuji přečíst celou sérii. Silva je zkrátka v současné době jeden z nejlepších autorů svého žánru.

Štítky knihy

špionáž

Autorovy další knížky

Daniel Silva
americká, 1960
2003  86%Umění zabíjet
2005  89%Agent Mossadu
2001  89%Spící agent
2004  90%Smrt ve Vídni
2004  91%Zpovědník

Kniha Zpovědník je v

Právě čtených1x
Přečtených218x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce127x
Chystám se číst36x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x