Smrt ve Vídni

Smrt ve Vídni https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12607/bmid_smrt-ve-vidni-CDW-12607.jpg 5 128 21

Špionážní román o stíhání ďábelského zločince s nacistickou minulostí je volným pokračováním autorových románů Anglický zabiják a Zpovědník. Další z knih, které reflektují vzrůstající antisemitismus a relativizaci holocaustu v některých vrstvách současné západní společnosti. Tajný agent odhaluje totožnost bývalého fašistického exponenta, který uniká spravedlnosti a dopouští se dalších zločinů. Pro hrdinu knihy je celý případ navýsost osobní záležitostí, neboť se dotýká i bolestné minulosti jeho rodiny. Pátrání probíhá na několika kontinentech. Autor volně vychází ze skutečných událostí. Fabuluje bohatou zápletku, ale např. mrazivě odtažitý postoj rakouské justice k vyrovnávání se s nacistickou minulostí je bohužel přesným odrazem reality.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Domino
Originální název:

A Death in Vienna , 2004


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
30.07.2023 4 z 5

Mnohem lepší než minulý díl. Bylo opravdu obtížné knihu i jen na krátko odkládat. Kromě honu na jednoho z mnoha pachatelů válečných zločinů kniha hezky ukazuje, že ani vítězové války neměli vždy pěkně uklizený zadní dvoreček...

PitoR
04.05.2023 5 z 5

Gabriel Allon - 4. diel - "Aktion 1005"
"Súdiť môže len Boh, no občas aj Boh potrebuje trochu pomôcť!"

Špionážny román z prostredia tajných služieb. Agent Gabriel Allon, ktorý pracuje pre Inštitúciu z Izraela, je zároveň veľmi šikovný reštaurátor starých obrazov. Americký spisovateľ Daniel Silva ho po tretíkrát v rade zatiahol do stále neuzavretej témy holokaustu...

"Dokážem zreštaurovať všeličo, no obávam sa, že svet je priveľké a príliš poškodené plátno."

Ako to vlastne bolo a je s nacistickými zločincami, ktorí sa podieľali na vyhladzovaní Židov? Ako sa k tomu nakoniec postavili víťazné mocnosti po II. svetovej vojne? Toto nie je obyčajný špionážny román. Odporúčam, rovnako aj predošlé Silvove knihy, ktoré sám pomenoval trilógiou o holokauste - Anglický zabijak, Spovedník a Smrť vo Viedni. Je smutné, skôr naša hanba, že do dnešných dní bolo za vojnové zločiny odsúdené iba malé percento skutočných zločincov, ale stále o tom musíme hovoriť, pretože "pravda je niekedy najlepšia pomsta."

Štvrtý Allon u mňa opäť bodoval naplno. Veľmi zaujímavý a napínavý dej od začiatku až do samého konca, takže na mojej strane maximálna spokojnosť. A už sa teším na piatu knihu v poradí - Agent Mossadu.

P. S.: Ak by niekoho tento svet zaujímal ešte viac, Daniel Silva odporúča týchto dvoch autorov a ich konkrétne diela - Christopher Simpson (Blowback) a Uki Goñi (The Real Odessa). Tieto tituly zrejme neboli preložené do slovenského (českého) jazyka.


Nofar197
09.04.2023 5 z 5

Zimni odpoledne ve Vídni. Tichou ulicí náhle otřese exploze, po níž zůstávají ve zničených kancelářích Dokumentacniho střediska zločinu holocaustu dvě mrtvé ženy a jeden vážně zraněný muž. Kdo měl zájem na likvidaci tohoto centra? Šlo o útok islamistické skupiny, nebo je skutecnost ještě daleko složitější a děsivější?
Gavriel Allon, dlouholetý agent Mossadu, věří, že po letech obtížné činnosti na poli špionáže se bude moci plně věnovat své druhé profesi, tedy restaurování uměleckých děl. Po hrozivě události ve Vídni však spěchá na místo. Podle popisu muze, se kterým se v jedné z vídeňských kaváren setkal prezivsi holocaustu Max Klein, kreslí vedle lůžka zraněného ředitele dokumentacniho strediska skicu - a po jejím dokončení se rozpomina, že tuto tvar už kdesi viděl. Je na obraze, který namalovala jeho matka, prezivsi Osvětim i pochod smrti. Jde o nacistického zločince, který dnes žije ve Vídni pod falešnou identitou ctihodného občana.......

"Teď mám zemřít já.
Sturmbahnfuhrer ukazuje zbraní na mne. Od cesty jsou slyšet výkřiky. Raus, Raus. Esesaci se silou snaží přimět ženy, aby se zase postavily na nohy. Vím, že toto je můj konec, neopustím tohle místo živá. Zde poblíž pěšiny kdesi v Polsku padnu a zde mě pohřbí, bez náhrobního kamene ktery by označil můj hrob.
"Co povis svému dítěti o válce, Zidovko?"
"Pravdu, pane Sturmbahnfuhrere. Povím mu pravdu. "
"Nikdo ti neuvěří. Tvá skupina se blíží. Měla by ses k nim přidat, víš, co se stane těm, kteří zustanou pozadu...... "

"Je rozdíl využít ďábelská individua coby informátory,nebo najmout je coby agenty výzvědné služby. A Erich Radek nebyl jen tak nějaký zabiják. Byl masový vrah. "

"Proč si Eichmann a Radek zaslouží být postaveni před soud, ale Palestinci z Černého září pouze odvetu? "
"Byl bys dobrým talmudickym učencem,Gavrieli."
"Odmítás odpovědět na moji otázku? "
"Do jisté míry šlo o čistou pomstu, pokud jde o naše rozhodnutí zlikvidovat teroristy Černého září, ale šlo i o víc než to. Představovali neustálou hrozbu. Pokud bychom my nezabili je, oni by zabili nás. To je válka. "
"Proč je nebylo možné dopadnout a postavit před soud? "
"Aby využili izraelský soud pro svou propagandu? To už přece udělali. Tady, v tomto městě, přímo před očima celého světa. Nebylo naším úkolem umožnit jim další příležitost k ospravedlnění zmasakrovani nevinných lidi."

alkazemka
02.03.2023 4 z 5

Mám ráda špionážní příběhy a nejlépe takové, ve kterých hlavní hrdina nežije v supertajném, neviditelném bytě, neví úplně všechno včetně toho, co se teprve stane a neumí ze zubní nitě, vypsané propisky a dvou vajglů vyrobit zbraň s níž posléze zachrání svět.
Všechny výše uvedené podmínky "Smrt ve Vídni" zcela splňuje. Pan Silva, který je jakožto bývalý válečný reportér tak trochu "od fochu" totiž ví, o čem píše. A když vše umně propojí s historickými událostmi a fakty, je z toho parádní napínavé a velmi uvěřitelné počteníčko.

"Nebudu vyprávět o všem, co jsem viděla. Nejde to. Těm mrtvým dlužím alespoň tolik."

Lolila
06.04.2021 5 z 5

Tentokrát Gabriel Allon pátra po vojnovom zločincovi. Časť zameraná na holocaust, pochod smrti, koncentračné tábory....

Katana83
21.02.2021 5 z 5

Čtu od prvního dílu a tato kniha mi nedala vydechnout. Moc se mi 4dil líbil. Oceňuji dodržení skutečných události a vnímám Gabriela jako doplněk. Super.

astroweb
13.05.2020 5 z 5

Víc, než špionážní, tak spíše historický, tentokrát opět o pátrání po nacistickém zločinci. Výpovědi o zvěrstvech, které byli němečtí nacisti páchat byly otřesné. Skutečně nelehké neodpočinkové čtení, ale právě v dnešní době snah překrucování historie velmi potřebné a poučné.

zdenaR
28.02.2020 5 z 5

Romány od autora jsem četla postupně jeden za druhým v průběhu asi jednoho roku.
Byly velmi čtivé, napínavé, bavily mě jednotlivé zápletky i hlavní hrdina.
Doporučuji kterýkoliv z nich, Silva prostě nezklame :-)))

WeeWar
14.01.2018 5 z 5

Mazeček!!!

Perfektní zpracovaní / zprostředkování / osobní - slzavé nahlédnutí do zvěrstev holokaustu s legendary "Son of Saul" by G.A. v hlavní roli.

Trošku podobné dílu pána F.F. - Spis Odessa, ale to vůbec neva, možná naopak, dá se to směle srovnávat, porovnávat, když si to přečtete obé hned po sobě.

konicekbily
09.10.2017 4 z 5

Asi to byl autorův poslední díl věnovaný holocoustu. Dobře popisuje laxnost Rakušanů a Američanů při hledání zločinců po světové válce, jejich ukrývání a nábor do svých služeb. Část knihy je věnována pochodu smrti a popisování běžné rutiny v koncentračních táborech.

babicka_amalka
19.04.2017 5 z 5

vynikající kniha, téma holocaustu i nepotrestaných zločin(c)ů a přístupu jejich mateřských zemí a mnohých spoluobčanů k nim je velmi silné;

myelka
02.09.2016 5 z 5

Skvělá kniha, Silva prostě patří mezi mé oblíbené autory. Děj knihy napínavý, téma Holokaustu Vás vždy pohltí...

nafets4758
22.10.2015

Sháním tuto knihu pro přítelkyni, nevíte kde jí sehnat?
děkuji

Martin1974
26.06.2015 5 z 5

Spomienky na živorenie v koncentračnom tábore patria medzi najsilnejšie pasáže tejto knihy a nejaký úbytok akcie mi vôbec neprekážal. Život sa predsa neskladá len z hrdinstva, ale aj z utrpenia. A za vojny ho býva neúrekom. Možnože ma ovplyvnilo nedávne čítanie Iskry života a Smrť je mojím remeslom, alebo proste iba neznášam akékoľvek násilie, táto kniha patrí k tým, ktoré ma dokázali osloviť a znovu si pripomenúť, čoho sú ľudia schopní..

rengers
28.03.2015 3 z 5

Příběh má pomalý spád a je málo akční oproti jiným autorovým knihám. Příběh nás vtáhne do minulosti holocaustu.Je to spíš zajímavé a poučné.

Ladinek
08.02.2014 5 z 5

V dnešní době, kdy padouchy jsou především islámští teroristé, bylo téma knihy (typické spíš pro 70. léta) velmi vítanou změnou. Navíc se podařilo Silvovi ten příběh celkem dost dobře zakončit. Moc jsem si to užil.

Mako123123
01.08.2013 4 z 5

túto knihu som zohnal (od babky) len v česťine (dosial všetky od neho boli v slovenčine) preto sa mi zdal preklad trochu slabší (taký nezvyk) išlo o dosť pochmúrnu záležitosť ale i napriek tomu to bolo dobré... :) 4/5

technik1965
04.06.2013 5 z 5

VynikajúciDaniel Silva a jeho agent mossadu Gabriel Allon!

ajaksiczek
16.02.2013 4 z 5

Klasický Silva, dobré čtení ;)

dalimoni
01.01.2013 5 z 5

Velmi čtivé, napínavé, tentokrát se autor historicky vrací do období holocaustu, od kterého se odvíjí příběh "lovu" na nacistického zločince. Je to má třetí kniha od Silvy a i tentokrát mohu říct, že nelituju času, kterou jsem knize věnoval.