Původ

Původ https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139075/puvod-139075.gif 4 46 10

Životopisný román Původ je velkoryse pojatá freska zachycující osudy Charlese Darwina, jednoho z nejvýznamnějších přírodovědců minulosti a zakladatele evoluční biologie, v níž autor nabízí podrobný pohled na Darwinův osobní i profesní život. Vychází z mimořádně pečlivého studia historických materiálů, znalosti reálií a dobových souvislostí, ale také zodpovědného studia odborných problémů. Vede nás dobou přírodovědcova mládí, seznamuje s jeho rodinným zázemím a povahou. Dozvídáme se o okolnostech Darwinovy cesty kolem světa a provázíme ho jeho početnými dobrodružstvími, která na Beagle a při výpravách na pevninu zažíval. Jsme svědky postupného třídění získaných poznatků a počátků formování myšlenek, které jej proslavily. Seznamujeme se s jeho vědeckými přáteli, kteří mu po návratu pomáhali zpracovávat nashromážděný materiál, i oponenty jeho stále konfliktnějších názorů. Stone brilantně vykresluje Darwinovo rodinné prostředí a pomocí naprosto věrohodných dialogů i jeho další myšlenkový vývoj. Přesvědčivě oživuje atmosféru hysterie po vydání Původu druhů i Darwinovu reakci, jíž byla další zarputilá práce na problému, který se mu stal radostí i prokletím života. Krok za krokem procházíme jeho londýnským obdobím a následným životem na venkově, zdánlivě v ústraní, ovšem stále v centru tehdejšího vědeckého dění. Sdílíme jeho vítězství a prohry, radosti i trápení a se zatajeným dechem sledujeme cestu k vrcholu, na němž čeká teorie o původu člověka.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

Origin: A Biographical Novel of Charles Darwin , 1980


více info...

Přidat komentář

Endy17
11.12.2020 3 z 5

Zajímavý životní příběh vyjímečného vědce rozepsaný na příliš mnoha stranách. Kniha v polovičním rozsahu by se mohla blížit k dokonalosti.

MarsyPint
05.09.2019

Kniha Irvinga Stone mě opět nezklamala.I když je to zase ohromné množství stránek četla se mi celkem lehce a plynule.První část o plavbě bych možná malinko zredukovala , ale druhá mě naprosto nadchla rozsáhlým popisem o životě vědců v 19.století.Obdivuji autora u kterého je vidět, že si s každou knihou - každým životopisem - dá opravdu práci a přípravě věnuje spoustu času.


Igor1311
16.05.2019 3 z 5

...a tak som sa na tuto knihu tešil, ale zbytočne. Bezpochyby bol Darwin jeden z najvýznamnejších ľudí, no bohužiaľ, tentokrát Stone jeho životný príbeh, aspoň pre mňa, pojal dosť nezáživne. Čo sa mi však páčilo bol vynikajúci opis Galapág, Ohňovej zeme a Južnej Ameriky a to je asi tak všetko. Kniha sa mohla ľahko zredukovať aj na polovicu. V porovnaní s Agóniou a extázou či Gréckym pokladom o poznanie slabšie. škoda.

hanpari
24.08.2018 4 z 5

Kultivovaná, byť trochu nudná cesta životem pana Darwina. Po pravdě, Darwinův sloh soudě podle knihy nebyl také právě poutavý, spíš šroubovaný a z našeho pohledu mírně připitomělý.
Celá ta historie mne doslova nadzvedávala, byť autorovi bych vytknul snad jen to, že čtu-li životopis přírodovědce, budu spíš očekávat něco jako 20 mil pod mořem, než suchý výčet "Darwin přijel tam a tam, kde nasbíral nějaké vzorky, ale nechtějte po mně, abych vám řekl jaké, anžto tomu nerozumím."
Kapitola o Galapágách byla vysloveně zklamáním. Ale budiž, autor není žádný Jules Verne a jeho pojetí biologie je vysloveně chabé.
Co se ale pozorný čtenář dozví? Darwin je finančně zajištěný, dělá, co ho baví, s otrokářstvím nesouhlasí, má zlatou manželku, vyvedené děti, strach z kritiky, sluhu, služky, je hypochondr, můžu přestat "pracovat" na neomezeně dlouhou dobu, aniž by šel o žebrácké holi, pro kolegy v nouzi pořádá sbírku, ale svým dětem zanechá jmění. Příliš velký dojem na něj nedělá ani to, že prostý lid nemá v době krize na chleba.
Jeho bratr Erasmus je totéž v bledě modrém, pouze jej a tisíce jiných neomlouvá to, že se do historie zapsali významnou vědeckou teorií.
Pozorný čtenář nabude dojmu, že do vědy přispívají pouze Anglosasové, zatímco o vědě francouzské, německé, italské či ruské se prakticky nedozvíme, zřejmě proto, že tyto vědy Britové nepovažovali za hodné studia.

Vojslava
25.02.2015 5 z 5

Dlouhé čtení, ale stálo za to! Darwin přestal být obrázkem z učebnice základních škol a "tím vědcem, co tvrdil, že jsme z opice". Navíc velmi čtivá první část o plavbě s Beagle a neméně zajímavá druhá půlka, jak se v devatenáctém století žilo profesionálním vědcům. Je vidět, že autor svému dílu dal opravdu hodně. Jen škoda, že se nakladatel neinspiroval v textu a nevydal to na víc menších dílů, lépe by se s knížkou manipulovalo... :-)

Pawlisman
11.09.2014 4 z 5

Z textu číší, že I.Stone umí psát, i nudnější sekce jsou prostě bravurně napsané. Myslím, že tedy hodně detailní životopis a někdy určitě rozvleklý. Doufal jsem, že se dovím více o teorii, tato záležitost se však řeší až v závěru knihy. Darwin prostě neprožil tak bujarý život jako třeba London, tudíž i kniha s podrobným CV pana Darwina má některá hlušší místa.

Lemurka
15.06.2014

Po 250 stranách jsem knihu odložila, nemohla jsem se začíst. Přišla mi zbytečně zdouhavá, místy nudná.

vrgulnik
23.04.2013 5 z 5

Jeden z největších zážitků poslední doby. Původ je psán lidsky - o lidech a pro lidi. Nenudí nesmírných množství vědeckých formulací a zaměřuje se na Darwinovo soukromí, lásku k rodině, jeho obavy i touhy. Kdo se chce dozvědět víc o evoluci, měl by si přečíst přímo Darwinovy knihy. Já jsem se tetelil při popisu cesty na Beagle (v této souvislosti doporučuji např. Endeavour), nebo popis anglické společnosti včetně neutuchajícího přátelství skupinky vědců okolo Charlese. Při četbě jsem narazil na spoustu zajímavých skutečností - např. fakt, že Darwinova rodina byla úzce spjata s rodinou Wedgewoodů (vlastnicí světoznámé porcelánky) nebo to, že jeden z hlavních řečníků proti Darwinově evoluci byl Samuel Wilbeforce (syn Williama Wilbeforce - poslance, ktery prosadil zrušení otroctví. Zajímavé bylo také poznat okolnosti narození Bernarda Darwina, se kterým se potkáte např. v knize Golfový sen.

vana.zkraslic
08.04.2013 4 z 5

Kniha se dobře četla, to jo. Ale čekal jsem asi trochu víc, než jen běžný životopis. Jinak opravdu pěkná kniha.

Nina2410
20.01.2013 4 z 5

zaujimava knihy, cakala som mozno viac o evolucii a jeho praci. Dej bol viacmenej o jeho rodine, okoli, o dobrodruzstvach ktore zazil na Beagli. Prijemne sa citala.