Námořník na koni

Námořník na koni https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46398/bmid_namornik-na-koni-46398.jpg 4 118 31

Co může vzniknout, jestliže se známý a zkušený spisovatel biografií, jakým bezesporu Stone je, rozhodne popsat život jiného spisovatele, bouřliváka a dobrodruha Jacka Londona? Výsledkem takového spojení – talentovaného spisovatele a úžasného vzrušujícího života jiného neméně talentovaného a známého spisovatele jako námětu – snad ani nic jiného jako poutavá kniha nemůže být. Autor s literární bezprostředností zaznamenává klíčové okamžiky Londonova života a i když řadu detailů a úhlů pohledu do knihy nezahrnul, zůstává výtečným průvodcem na cestě k pochopení Londonova díla a jeho komplikované a složité osobnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Sailor On Horseback: The Biography of Jack London , 1938


více info...

Přidat komentář

KingNut123
27.01.2024 4 z 5

Námořník na koni je obsáhlou, záživnou a místy vyčerpávající a až moc detailní biografií Jacka Londona, která by si v určitých místech mohla škrtnout pár vět a určité pasáže vynechat.

Místy mi vadilo Irvingovo pojetí Jacka Londona. Ano, Jack byl výjimečný a mimořádný muž (o tom s nikým vést spory nebudu), ale rozhodně se nejednalo o nadčlověka (což je hlavní problém celého díla). Nevadí mi Irvingova zaujatost vůči Londonovy, ale nemusím na každé stránce číst, jaký to byl geniální a dokonalý člověk. Menším mínusem je vynechání informací o pozdějším životě Londonovy druhé ženy Charmian, která je v celém díle trošku opomíjena. Zajímalo by mě, jak probíhaly životy Jackových manželek, a hlavně jeho dvou dětí po jeho smrti.

Pokud chcete poznat Jacka Londona, přečtěte si jeho knihy. Žádná biografie nedokáže zobrazit to, co Jack vdechnul do svých knih. I přesto je Irvingovo dílo perfektním obrazem života Jacka Londona. Jackovy knihy nejsou jen obyčejnými beletristickými žvásty. Jeho knihy se od jiných knih značně liší tím, že v nich je zobrazen a popsán život a pravda. Mnoho knih tyto věci nemá. Knihy Jacka Londona jsou díla plná nespočet dokonalých a poutavých příběhů, které lákají svou krásou a poutavostí dodnes.

Finn69
27.05.2023 4 z 5

Knížky Jacka Londona jsem četl jednu za druhou už jako kluk a přestože už je to fakt dávno, mám ho rád pořád. A jeho životopis se čte úplně stejně se zatajeným dechem jako jeho povídky a romány, vždyť ten chlap toho prožil na tři životy, ještě než mu bylo dvacet. A pokračoval stejným tempem až do své hodně předčasné smrti. Z dětského dělníka ve fabrice, ústřicového piráta s vlastní lodí i milenkou (v 15 letech), tuláka po Americe v železničních vagónech a prospektora na Aljašce se neuvěřitelným úsilím a silou vůle stal nejslavnější světový spisovatel, novinář, válečný dopisovatel, respektovaný intelektuál a socialista, jehož knížky obdivujeme dodneška. Takový Martin Eden nebo Tulák po hvězdách patří k tomu nejlepšímu co můžete vzít do ruky a to nejsou zdaleka jediné.
V tomhle životopise najdete o Jackovi všechno podstatné, takže pokud vás jeho život zajímá, jen do toho. A doporučím ho ještě doplnit o skvělou knížku Láska k životu aneb kniha o podivuhodném životě, díle, láskách, bojích a smrti Jacka Londona, spisovatele, zlatokopa, námořníka, tuláka a snílka. Tam kromě životopisu najdete i několik výborných povídek, navíc je to knížka bohatě ilustrovaná a vůbec moc hezká.


Víla
15.01.2023 5 z 5

Životopisy ráda čtu a Jacka Londona jsem ráda četla. Tento životopis mě však upoutal víc než všechna Londonova díla dohromady, realitě se nevyrovná nic, ta je ze všeho nejfantastičtější. Neměl ani pevné nervy, ani charakter. Pak jsem si nechala jen stěžejní díla a zbytek prodala.

elcapitano
07.07.2022 2 z 5

Jsem v podstatě zklamán, čekal jsem výrazně víc. Při četbě této knihy jsem měl někdy dojem, že čtu účetní knihu nebo telefonní seznam. Domnívám se, že z poměrně dramatických situací a osudů (mládí mezi piráty, plavby, zlatá horečka, trampové, ale i jeho vztah k ženám či hospodářství) se dala napsat mnohem barevnější a poutavější kniha. Navíc, po přečtení této knihy je mi vlastně JL dost protivný a to, předpokládám, rozhodně nebylo Irvingovým záměrem, nekritičnost a obdiv k JL je v knize jasně patrný.
Ještě poznámku k samotnému JL: netušil jsem (já ignorant), že byl JL tak zapálený socialista či přímo až komunista. No, v jeho době ještě nebyla historická zkušenost se SSSR, gulagem, politickými procesy.. tak mu to, skřípaje zuby, odpouštím. Nevím, jestli to můžu odpustit Irvingovi, ale to už by byla jiná kapitola.

IVANA143
01.03.2022 3 z 5

V porovnaní s ostatnými knihami od spisovateľa som bola trošku sklamaná. Nesedel mi štýl akým to bolo písané. Je to písané skôr ako článok, zhrnutie udalostí, a nie ako príbeh. Preto to bolo občas chaotické. Dosť sa v knihe skákalo v čase. V podstate to šlo chronologicky, ale občas tam bola nejaká veta/kniha „z budúcnosti“, potom to zase skočilo niekam inam. Keďže je to biografia, tak ma zaujímalo čo sa bude diať ďalej, ale to čítanie išlo veľmi pomaly a vlastne sa málokedy stalo, že by som sa začítala tak, že nemôžem prestať.

adelinka
04.08.2020 4 z 5

Sama by som sa pre túto knihu určite nerozhodla. No keďže sa hrám a táto kniha bola v súboji s ďalšou knihou, musela som si ju prečítať, aby som vedela posunúť ďalej pre mňa tú lepšiu. Na prekvapenie sa čítala veľmi dobre a veľmi zaujímavý príbeh Jacka. Priznám sa, že ku koncu som aj bola nešťastná z jeho prístupu k financiám, ako mal život raz hore, raz dolu....

Hanka_Bohmova
29.04.2020 3 z 5

Stála jsem před knihobudkou, dívala se na Námořníka na koni a přemýšlela, jestli si ho chci přečíst. Životopisné knihy Irvinga Stonea mám ráda, ale nemám ráda Jacka Londona, resp. to, co z jeho děl dýchá. A nakonec jsem si právě proto knihu vzala. Byla jsem zvědavá, nakolik mi rozšíří pohled na Londona jako lidskou bytost.

Autobiografického Martina Edena mám ještě v živé paměti a musím říct, že Stoneův životopis (který mě po literární stránce poněkud zklamal) se mu duchem i událostmi velmi podobá. Jsou tu fakta navíc, která mohou nabídnout i určité motivy a psychologická vysvětlení, je tu trochu reflexe a kritiky, mnoho a mnoho socialismu, protagonistu si díky Stoneovi také konečně dovedu živěji představit jako oblíbenou, družnou a štědrou osobu.

Přesto můj instinktivní odpor zůstal beze změny. Vnímám jako riziko tento druh sebejistoty, v sobě zakotvené, kdy člověk je sám sobě zákonem a měřítkem všech věcí. Vím, i z vlastní zkušenosti vím, že se ničeho nedovolám, kdykoli se objeví ono "já chci!". A Londonův voluntarismus má pro mě od začátku nevyhnutelně tragický odstín, vede sice vpřed, neúnavně štve vpřed (já dosáhnu - přiměju - donutím), přitom však zakrývá výhled na lidské hranice a lživě předvádí obzor jako neomezený. Každý vydobytý úspěch je v tomto smyslu dalším latentním zlem. Člověk může mnohé přinutit a k mnohému se přimět, ale nemá zdroj sám v sobě, všichni na to narážíme. I London na to narazil. Jeho touha po vztahu s dcerou se mi zdá být typickým projevem muže a otce, který své meze konečně spatřil.

Moje děti mi vyprávěly, že v některých verzích Minecraftu může člověk těžit a kopat tak dlouho, až se prokope i podložím - a otevře se pod ním nicota. Věřím, že tento okamžik nevyhnutelně přichází v každém lidském životě, nakonec i pro ty, kteří vystačili s iluzí dokonalé kontroly či bezbolestného úniku. Výsledek pak záleží v tom, co jsme schopni vidět a přijmout: Někteří padají nicotou přímo ke zdroji, kde nalézají sami sebe jako bytost darovanou. Jiní na téže cestě dospívají pouze k zoufale partikulární pravdě, že jediná jejich svoboda je svoboda se zničit.

jamesek007
16.04.2020 4 z 5

jak napsat reálnej životopis o někom kdo je na hlavu, vy ho máte rádi a nechcete mu ublížit.
myslím, že ho irving dost šetřil.
poklad, žízeň i agonie bych doporučil, tohle mně nevzalo.

niknikita
01.12.2019 4 z 5

Jak posoudit a být soudná?
První polovina knihy je spíše popisná a trochu nudná, ale provede nás dětstvím a literární tvorbou Jacka Londona.
Druhá část mne bavila více a dovolila mi nahlédnout do obrovské a nedefinovatelné duše tohoto jedinečného člověka.
Jsem ráda, že jsem mohla poznat tolik detailů o bouřlivém životě Jacka Londona.
Mám velké mezery a tak Londonovy knihy budu teď hodně vyhledávat a moc ráda...

soukroma
23.08.2019 3 z 5

Rozhodně zajímavý život, ale ne moc dobrý životopis: nepříliš hladké čtivo, časté omílání téhož, hlavně ta vydatná socialistická náplň, která vypadá, jakoby byl i Stone skalní komunista (nebo spíš jakoby to psal někdo z východního bloku). Socialista a rasista, tak je London vylíčen.
Nej(za)jímavější je rozhodně dětství a rané mládí, kdy hladověl a zažil ty hlavní dobrodružné epizody, z nichž později těžil; až ho chytlo psaní, a s tím se tedy taky dlouho pral a horko těžko protloukal. Později už se tak nějak plácal jak v psaní (jednou nahoře jednou dole, Dcera sněhu - prý nejhorší román, chystám se na něj), tak zejména ve vztazích. Ovšem snad nejstrašnější byla životní peripetie se Snarkem, to by slušelo tak Monty Pythonům!
Za jistou informační hodnotu 70%, za literární hodnotu 50% (biografie může být čtivá, ale určité musí být systematická, bez zbytečných opakování, zato s jasným členěním třeba podle let, a minimálně ty roky/etapy mají být snadno určitelné v každé části knihy - zde je obtížné zjistit i kdy se London narodil a kdy zemřel!).
Plus černý puntík vydavateli za množství chyb a překlepů.
Pozn.: z anotace knihy Tulák po hvězdách - "Jack London byl inspirován skutečným příběhem nevinně odsouzeného Ed Morrella, který si vytrpěl pět let samovazby. Londonovi se podařilo prosadit obnovu procesu a Morrell byl v lednu 1914 z věznice v San Quentinu propuštěn. " O téhle knize se Stone zmiňuje jen velice zběžně a tyto zajímavé informace (fakta?) nejsou uvedeny vůbec.

Delicius
16.08.2019 3 z 5

Tak trochu zklamání, spousta kydů o socialismu a nietzsichánství; a pro mě ne moc dobře popsaný život. No a Jack London mě moc nezaujal ani jako osobnost.

Igor1311
01.04.2019 5 z 5

neskutočne perfektne napísaný životopis o človeku, o ktorom by sme mohli povedať, že bol rojko či idealista. Nepochybne jeden z najvýznamnejších autorov, ktorý sa aj napriek mnohým prekážkam dokázal vypracovať na jednu z najvýznamnejších autorských postáv vôbec

Mr.JaroCZ
25.09.2018 5 z 5

Výborný životopis Jacka Londona z pera Irvinga Stonea.

Annkag
13.04.2018 4 z 5

Velmi krásne napísaný životopis -aj ked miestami možno fiktívni-Jacka Londona....jeho tažké začiatky,lásky,drsní život spisovatela ktorý neustále zakopával ale nevzdával sa.

Karhal
11.01.2018 5 z 5

Stone je v tomto dobrej, velmi dobře popsal život jedné z důležitých postav 20. st.

Danae001
01.06.2017 5 z 5

Kniha mně naprosto uchvátila, Jack London mně uchvátil! Svým krátkým životem, ve kterém toho prožil tolik, co neprožije sto lidí....Tolik prožitků, zážitků, dobrodružství a životních peripetií, jeho duše tuláka, snílka, duše divoká, hledající, rozervaná...to vše mně dohnalo k tomu, že jsem se začala zajímat o jeho knihy i když dobrodružné literatuře příliš neholduju, kromě toho, že jsem viděla x-krát filmovou podobu Bílého tesáka, jako asi téměř všichni....

Metroušek
22.03.2017 5 z 5

Vynikající životopis, popisující život velice zajímavého muže. Dámy a pánové, to byl ale chlap!

lencin
17.01.2017 3 z 5

Nevím. London a mám moc ráda, Stona celkem taky. Ale buď jsem četla knihu ve špatném čase nebo v nevhodné náladě. Přišlo mi to až příliš popisné a příliš vysvětlující...

Lesní_chodec
09.10.2016 4 z 5

Neuvěřitelně poutavě psaný životopis o jednom z největších snílků a dobrodruhů let minulých. Je vidět Irving Stone je opravdovým mistrem v tomto knižním žánru. Během čtení knihy se mi zdálo jako bych Jacka Londona znal osobně!!!

JiříŠkorpík
22.09.2016 4 z 5

Teď už lépe chápu chování některých Londonových hrdinů. Výborný dojem z této knihy mi pokazilo pojetí konce knihy, respektive té části těsně před sebevraždou. Myslím, že obsahuje spíše více autorových domněnek než skutečných pocitů Jacka Londona.

Štítky knihy

životopisné, biografické romány spisovatelé

Autorovy další knížky

Irving Stone (p)
americká, 1903 - 1989
2009  94%Žízeň po životě
1987  87%Řecký poklad
1963  86%Námořník na koni
2010  87%Vášně mysli – román o životě Sigmunda Freuda
2012  82%Původ

Kniha Námořník na koni je v

Právě čtených3x
Přečtených145x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených11x
Knihotéce144x
Chystám se číst66x
Chci si koupit17x
dalších seznamech3x