Putování s oslicí do hor

Putování s oslicí do hor https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/400638/mid_putovani-s-oslici-do-hor-3kX-400638.jpg 4 9 5

Dárkově vypravené vydání cestopisné prózy britského klasika, popisující jeho putování po jihofrancouzských horách ve společnosti svéhlavé oslice. Toto dílo autora dobrodružných románů zcela vybočuje z témat. Jedná se o poetický příběh, cestu autora o krásné horské krajině Auvergne a Cévenne s jeho milou a vrtošivou oslicí. Popisuje ztracené dědiny, bystřinách a hájích kaštanů a horskou krajinu.... celý text

Přidat komentář

jaroiva
25.03.2022 4 z 5

Od Stevensona bych něco podobného vůbec nečekala, takže překvapení, a celkem milé.

soupik2012
12.08.2020 3 z 5

Z počátku jsem byla z knihy nadšená. Skotský drsný humor mi seděl. Nesnáze s oslicí Modestinou, které z počátku Stevenson měl. To bylo kouzelné, úsměvné a nesmírně poutavě napsané. Nicméně v momentě, kdy se poutník Stevenson dostal do kláštera, tak se autor téměř výhradně začne věnovat tomu, kde žijí katolíci a kde protestanti. Kniha popisuje několik historek z období náboženských válek. A útrapy a krásy z cest jdou hodně do pozadí. Knize dávám 3,5, ale zde zapisuji 3. Protože tentokrát se ani audiokniha moc nepovedla. Ruchy působí rušivě. Především neustálé hýkaní osla. To mi vyloženě lezlo na nervy. Audioknihu čte celkem dobře pan Jaromír Soušek.


Chesterton
31.07.2020 3 z 5

Poslouchala jsem velmi zdatně načtenou audioknihu, kde zní libozvučná francouzština i mnišské zpěvy, ale asi jsem čekala trochu víc.
Chvílemi jsem měla problém soustředit se na myšlenky autora v češtině 19. století, kde i romantika hraje svou roli.
"až nás pozdní hodina rozplazila na lože" příkladně.
(Nemohl svou cestu konat v polovině 20 století, protože zemřel roku 1894 :o)
Daleko větší práci mi dalo vysledovat, krom romantiky putování, (kterou jsem ocenila, Francie patří mezi zamilovaná místa našich dovolených) nějaký hlubší smysl příběhu.
Ano. Nedůvěra mezi protestanty a katolíky je asi věčná. V příběhu jsou líčeny mnohé historické kořeny. Ale přesto mi smysl putování zůstal utajen.
Snad jen smutek z dějin nenávisti.

Maevie
01.06.2020 4 z 5

Krásné poetické vyprávění o cestě francouzskou krajinou. Vzhledem k tomu, že autor cestu vykonal již v polovině 20. století, zprostředkovává kniha také svědectví o tehdejším způsobu života, problémech venkovského obyvatelstva a o přetrvávající nedůvěře mezi katolíky a protestanty.

Musvar
09.02.2020 5 z 5

Dárkové vydání je skutečně nádherně udělané a je radost jenom držet ho v rukou a listovat si v něm. Ruku v ruce s tím jde i kvalitní redakční práce, což nebývá vždy zvykem. Trochu zvláštní jsou jen některé zdvojené vysvětlivky, v zápatí i na konci knihy, ovšem na tom příliš nesejde. Rád jsem si i početl, knížka je místy zábavná, daleko spíše však zajímavá, a překvapilo mě, jak velký prostor se věnuje náboženským konfliktům v kraji, kudy poutník prochází. Je to ale i docela slušná trošku neuspořádaná road-movie (nebo spíš road-tale?) a krajinu autor popisuje dost plasticky a přesvědčivě. Knížku jsem dostal a byl to dobrý dárek.