Purpurový ibišek

Purpurový ibišek https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475479/bmid_purpurovy-ibisek-4Lu-475479.jpg 4 230 53

Silný román o emočních bouřích dospívání, pevných rodinných poutech a zářivém příslibu svobody Patnáctiletá Kambili a její starší bratr Jaja žijí privilegovaným způsobem života v nigerijském Enugu. Nic však není tak idylické, jak se na první pohled zdá. Kambilina otce totiž okolí uctívá jako velkorysého člověka, on je však zároveň náboženský fanatik a doma se chová jako despota. Po vojenském puči sourozenci odjedou k tetě, kde poprvé okusí život mimo stín otcovy autority. Teta Ifeoma učí na univerzitě, doma má police plné knih, voní to u ní muškátovým oříškem a kari a domem se nese hlahol dětského smíchu. Když se však Kambili s Jajou vrátí zpět k rodičům, napjaté vztahy se vystupňují a vyústí ve zvrat, který všem změní život. Po něm musí Kambili napřít všechny síly, aby se jí podařilo narušené rodinné vazby znovu scelit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

Purple Hibiscus , 2003


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
01.02.2024 5 z 5

Náboženský fanatismus, rodičovská tyranie a domácí násilí. Tři v lidské historii téměř trvale přítomná zla – o to horší, pokud se setkají v jedné osobě, jak tomu bohužel nezřídka bývá. Adichie musela mít mezi blízkými příbuznými či přáteli podobný případ, jinak by totiž nedokázala tak plasticky popsat chování všech aktérů. Nejhorší na tom je (a v tom je kniha také hluboce pravdivá), že pokud tyran není psychopat, který jiné týrá pro vlastní potěšení, je to často svým způsobem milující rodič nebo manžel, kterého ovšem ovládá a zaslepuje vlastní nejistota a strach z vnějšího, nebezpečného světa, jímž pro něj může být i Bůh. A pak je třeba udělat cokoli, včetně těch nejhorších věcí, abychom nepřišli o Boží přízeň nebo si Boha dokonce nerozhněvali a před jeho nepřízní či hněvem ochránili i své nejbližší. Stejně tak je pravda, že zvláště týrané děti přes všechno to psychické, popřípadě i fyzické násilí své rodiče obvykle mají rády – protože často jiný model chování ani nemají možnost poznat a je to pro ně prostě normální ... I přes určitou chronologickou nepřehlednost je to na prvotinu velmi dobrá kniha.

Zorka
16.01.2024 4 z 5

Kniha s nádechem exotiky, která skrývá velmi závažná témata. Přestože to může působit, že téma je ryze nigerijské, není. Lidi, kteří žijí navenek privilegovaným životem a za zdmi jejich domu se dějí opravdu smutné věci, najdeme po celém světě. I u nás.


miskami19
11.01.2024 5 z 5

Autorka znova (nebo spíš poprvé) skvělé vystihla prostředí a mentalitu života v Nigérii. Je těžké si každodenní realitu a radosti tak daleko vzdálené našim představit. Líbí se mi jak vtáhne do děje a vytváří příběh, který je realistický a prostě chytne za srdce. Byla jsem docela zvědavá kam až nás dostane vzájemné zakoukání Kambili a kněze Amadiho. Za mě skvělá kniha, přesně jak bylo řečeno, možná i lepší než Amerikána. Autorka jen potvrzuje, že její knihy opravdu patří mezi bestsellery.

nula87
15.12.2023 4 z 5

Kniha o touze po svobodě, lásce, o možnosti se volně a beze strachu nadechnout. Kniha plná barev, vůní a smíchu, ale taky bolesti, deprese, a smutku. A to jak v uzavřeném rodinném kruhu hlavních hrdinů, tak z pohledu celé Nigérie a vlastně i celé střední Afriky.

orinka3
23.09.2023 4 z 5

Hodně zajímavá kniha! Protože nás přivádí do Afriky současnosti, o které konkrétně třeba já nevím nic. I příběh samotný je velice poutavý. Jde tu o vztahy v rodině bohatého podnikatele a současně uctívaného katolíka dvou tváří. V té pro okolí je to mecenáš, dobrodinec a vlivný člověk, v té pro rodinu nejhorší tyran. Všechno řídí podle svého přesvědčení, Kambili a Jajovi nedá skoro dýchat a pokud má dojem, že překročili jím stanovená pravidla, trestá je přímo sadisticky. Za zavřenými dveřmi mlátí svou ženu tak, až potratí. A okolí nic.... Jeho sestra Ifeoma je pravý opak - vzdělaná, otevřená jiným názorům, docentka na místní univerzitě a také matka - vdova. Řízením osudu se sourozenci dostávají z toxického prostředí otce Eugena k tetě Ifeomě. Zařízení jejího bytu se nedá s přepychem předtím srovnat, ale co tam je lásky a pochopení pro trable dospívající Kambili! Až tam poznává, co je pravý život na rozdíl od zdí vězení s mučírou u nich doma. Kambili a Jaja se seznamují s dědečkem "pohanem", kterého jim otec zakázal. Obětavá teta si ho na posledních pár dnů života bere k sobě a ošetřuje ho s velkou láskou, jako pravá hodná dcera. Další podrobnosti už prozrazovat nebudu, jde i o nepokoje na univerzitě, tetiny plány na odstěhování se....došla jsem až na konec knihy a čekala, že se dovím, co tomu otci Eugenovi vlastně bylo? Protože všecko ukazuje na pokročilou syfilis, strašné výkyvy v psychice, obličej plný boláků a i maminka měla nějakou divnou vyrážku po těle. Vysvětlení jsem se nedočkala. Konec byl tak nějak do ztracena, proto jednu hvězdičku ubírám. Taky bych uvítala malý slovníček cizích výrazů. I když jsem je většinou podle souvislostí pochopila, bylo by to určitě lepší přečíst si a mít jistotu.

Viviana-Mori
14.07.2023 5 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak mám vlastně knihu hodnotit, co se týče počtu hvězd. Navíc jsem se při čtení občas přistihla při myšlence, že se těším, až knihu dočtu a budu moci číst něco jiného.
Nakonec jsem se ale rozhodla pro plný počet, protože si myslím, že si to tahle kniha zaslouží.
Styl psaní je barvitý, čtivý, osobní. Kniha čtenářům poskytne pohled na život v Nigérii, na náboženství, fanatičnost i na rodinnnou lásku a na obecně tamní život.
Pro mne byla kniha velmi zajímavá, ze světa, který neznám a je mi úplně cizí. Kambili mi bylo líto. Bohatá rodina v Nigérii, otec uznávaný cvok, ostatní poddajní, udusaní existencí pod jeho vládou. Nedivím se, že se vůbec neusmívala a měla problém s komunikací.
Naopak když přijela k tetě, tam svět fungoval jinak, v pohodě, nikdo nikoho netýral, všichni uměli být veselí i když neměli tolik peněz.
Byl to pěkný příběh, chvíli mi vadily ty cizí výrazy, ale nakonec jsem si na ně zvykla.
Něco jako když žijete za záclonou a pak se vám otevře nový svět, v němž si uvědomíte, že můžete klidně dýchat. Takový dojem nakonec z knihy mám.

tittanie
30.05.2023

Od autorky jsem přečetla dvě knihy o feminismu a velice se mi líbily, tak jsem si vybrala další knihu a pustila se do čtení.
Prvních 150 stran se četlo úplně skvěle, pak mě to trochu přestalo bavit, hlavně ty africké názvy, které se dost často opakovaly a já si stejně nezapamatovala, co znamenají. Takže mě to trochu rušilo.
Asi jsem hodně otupěla vůči čtení o týrání nebo násilí, což asi není dobře, ale kniha ve mě nevyvolala žádný silný pocit.
Co oceňuju je to, že autorka píše o své zemi, jejich problémech, tradici...

lencin
30.01.2023 5 z 5

Uf. Tak tohle byla opravdu síla. Četla jsem už Amerikánu. Ale tohle bylo ještě mnohem těžší. Tyranský otec a pokus se mu vzepřít.....

Vojslava
08.12.2022 4 z 5

Čtyři a kousek, za mne zajímavý náhled do reality postkoloniální Afriky (a to jak z hlediska kulturních třenic, tak i běžného denního provozu) a navíc do velmi mrazivého identitárního katolicismu, který leckdy opravdu svádí k více či méně intenzivnímu teroru okolí. Znovu jsem si uvědomila, jaké maličkosti mohou upozornit na to, že je třeba někde "rozbít skořápku"... třeba jen tím, že se někdo vůbec neusměje. Každopádně oceňuju a díky Čtenářské výzvě jsem se dostala k zajímavému titulu.

Laféeverte
31.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Je to výborná postkoloniální kniha... A to hlavně tím, že jde o sevřené rodinné drama, jehož kořeny jsou právě v onom odmítnutí hodnot předků a v činnosti vlků v rouše beránčím... Což rozhodně není jen problémem bývalých kolonií. Ale tohle všechno je mezi řádky, je to hlavně příběh Kambili - o nalezení její vlastní identity osvobozené od strachu a závislosti na otci. Moc jsem si užívala všechny části u tety Ifeomy,celé to prostředí a postupné probouzení Kambiliny osobnosti. Za mě lepší než Amerikana.

Alma-Nacida
24.10.2022 4 z 5

Studie domácího násilí v purpurové, velmi realistická a tím i dost děsivá. Dusná atmosféra z knihy přímo sálá a celou dobu jsem cítila, že se schyluje k něčemu hroznému. I přesto mě závěr překvapil.

werick
24.10.2022 5 z 5

Smutný život s despotickým otcem... je jedno odkud pocházíte..... tohle se prostě bohužel děje všude. Čekala jsem trochu jiný příběh...podobný většině z Afrických zemí, ale i když kniha byla o bolesti a utrpení, tak byla jiná než většina o Afrických dívkách a mě se líbila... Za mě poutavé a zajímavé čtení s nepředvídatelným koncem

Mudry
11.10.2022 4 z 5

Šla jsem do toho díky výzvě a rozhodně nelituji.

SladkaK
04.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Polovinu knihy jsem četla v naprostém zděšení. Ne proto, SPOILER, že bych si představovala Kambiliny puchýře na nohou po láskyplné péči od vlastního otce (!!!). Na nervy mi brnkala domněnka, že se zamilovala do starého a uslimpaného kněžího. Naštěstí jsem si nalistovala první zmínky o Amadim a zjistila jsem, že ho popisuje jako mladíka. Mohu se domnívat, že mu mohlo být 19+, tedy mladé, pružné a svěží tělo. Uff.

MilaJ
03.10.2022 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se k této knížce dostala, a to jen díky čtenářské výzvě. Rozšířila jsem si obzory a nahlédla pod pokličku africké kultury. Doporučuji k přečtení!!!

Didi1973
29.09.2022 5 z 5

Afrika je opravdu jiný svět, ale přesto ... je zajímavé, že v naší kultuře by takový despotický otec rozhodně nedostal tolik prostoru, aby se tak pěkně vybarvil, na druhou stranu ovšem ani nám není tento typ, ač třeba v trochu jiných relacích, úplně neznámý. A potom je tu ta africká společnost a život, vše v podstatě úplně jiné, než jsem předpokládala.

uzivatel6305
19.09.2022 4 z 5

Díky letošní výzvě jsem se do ní pustila a jsem za to moc ráda. Je to velmi silný a lidský příběh. Je vidět, že v podstatě nezáleží na tom, odkud člověk pochází, starosti, trápení, vztahy, láska i dospívání jsou všude stejné, stejně tak jako politika, politici a korupce. O to zajímavější je si přečíst i tento syrový, nepřikrášlený popis Nigérie velmi nedávné minulosti. Skvělé je časté používání jazyka Igbo, které vás na ta místa přímo vtáhne. Je to knížka plná emocí a tak trochu proti lidskosti. Holt, lidi sou lidi!

aninaji
11.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Díky výzvě a této knize jsem navštívila úplně nový, pro mě dosud nepoznaný, svět. Musím říct, že to byla opravdu překvapivá a zajímavá návštěva. Afričané žijí jinak, v naprosto odlišném prostředí než na jaké jsme zvyklí my. Přes všechny ty rozdílné reálie by se však příběh této knihy mohl odehrávat kdekoli na světě. Příběh o náboženském fanatismu, domácím násilí, o procitnutí a převzetí života do vlastních rukou.
Bylo inspirující sledovat Kambali, jak z uzlíčku nervů, který se bojí promluvit, rozkvétá v sebevědomou mladou ženu. Stejně tak Jaju, který z poslušného dítěte dospěl v krátké době v muže, který na svá bedra bere tíhu trestu za rodinnou tragédii, které nemohl nezabránit.

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Pro mě velmi silná a skvostná kniha, moje první setkání s africkou autorkou. Bylo to něco jiného, než obvykle čtu (téma náboženství a Afriky) a jsem ráda, že jsem se ke knize dostala, protože příběh mě fascinoval, chytnul a nepustil.
Příběh vypráví o nigerijské prominentní rodině, o patnáctileté Kambili a jejím starším bratrovi, kteří žijí s rodiči v přísně katolickém prostředí. Jejich otec, továrník a mecenáš, je sice ve městě uznávaným a uctívaným občanem, ale doma jeho náboženský fanatismus vyvolává velmi tíživou atmosféru. Děti mají striktně daný domácí rozvrh, přesně vymezeno s kým a jak dlouho se mohou stýkat a pokud jejich školní prospěch není nejlepší, despotický tatík má pro ně vždy nějaký neotřelý způsob trestu.
V době vojenského puče jsou děti poslány na maloměsto k tetě Ifeomě, která učí na místní univerzitě, má malý skromný byt plný knih, vůně koření a smíchu jejích tří dětí. Kambili s bratrem tak poznávají, že život není jen přísný řád a neustálé modlení, jelikož z domova nic jiného neznají. Když se pak děti vrátí domů, nastane zásadní dramatický zvrat, který zamíchá s dosavadním životem celé rodiny.
V knize jsou velmi pěkně popsány rozdílné životy Nigerijců konvertovaných ke katolické církvi a původních vyznavačů tradičních nigerijských božstev.
Velmi zajímavá kniha se silným příběhem. Rozhodně doporučuji přečíst, stojí to za to.

Slunik127
10.08.2022 4 z 5

Zvlaste pro Evropana zajimavy pohled do zivota "takove normalni" africke rodiny. Normalni je ale Jen na prvni pohled, autorka po malych davkach odkryva rodinna tajemstvi a vede Nas k drsnemu zaveru.
Velmi podobne Tema zpracovava kniha Buh malickosti indicke autorky Arundhati Roy, ktera je ovsem ze zacatku vice rozvlacna, pozdeji Pak mnohem vice brutalni.