Evakuace

Evakuace https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356229/bmid_evakuace-xrS-356229.jpg 4 90 13

První linie série

< 2. díl >

Gigantičtí mimozemšťané vyhlazují jednu kolonii za druhou, zatímco Severoamerické společenství a Sino-ruská aliance vedou o zbytek krvavou válku. Andrew Grayson byl u toho, když mimozemská invaze začala. Poslední čtyři roky strávil na bojištích obou probíhajících válek, kde v nové funkci bojového koordinátora přivolává na své nepřátele hněv Boží v podobě jaderných střel a orbitálního bombardování. A v první linii také nejlépe vidí, jak nepříznivě se pro nás boj s vesmírnými obry vyvíjí. Když pak SAS vytáhne z rezervy prastarou letadlovou loď, nacpe ji k prasknutí vojáky a zásobami a pošle na tajnou misi, divoké zvěsti na sebe nenechají dlouho čekat. Chystáme se osvobodit obsazenou kolonii? Útočíme na domovský svět vetřelců? Nebo snad začala evakuace Země?... celý text

Žánr:
Romány , Válečné , Sci-fi

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Lines of Departure , 2014


více info...

NemmamSlov
NemmamSlov
25.12.2022 5 z 5

"Ve vši vážnosti přisahám a prohlašuji, že budu věrně sloužit Severoamerickému spoločenství a statečně bránit jeho zákony a svobodu jeho občanů."

Mám rád sci-fi, v ktorom sa cestuje naprieč vesmírom a celý príbeh je obklopený mariňáckym nádychom. Kloosove knihy mi strašne pripomínajú príbehy Roberta Fabiana. No v príbehoch Prvej linie sa nepoužíva toľko vojenskej terminológie, čo sa nedá povedať o knihách Fabiana, kde si autor neustále musel čítať príspevky pod čiarou.

V príbehu Evakuace Marko Kloos zachádza ešte ďalej ako vo svojej prvej časti. Kniha obsahuje časti boja s nebezpečnou mimozemskou rasou, ktorá sje veľká ako dvojposchodový rodinný dom. Potom nás autor zoznamuje s planétou Zem, kde spoznávame lepšie život na planéte a zisťujeme, že politická situácia nie je moc dobre naladená. Aby nebolo málo náš hrdina Andrew musí bojovať aj proti vlastným ľuďom. Kniha toho skrýva strašne veľa a preto sa čitateľ nenudí. Smelo odporúčam ľuďom, čo majú radi vesmírne vojny a military príbehy. Teším sa na 3. diel.

Tazz1
Tazz1
29.04.2021 5 z 5

Ale ano, druhý díl je zase o něco lepší jak ten první a je vidět, že autor se o kousek posunul. Čtivé a odsýpající bez zbytečných zádrhelů. Postavy neřeší žádnou zbytečnou psychologii, což ani v military scifi nelze očekávat. A to je dobře. Není na ní nikdo zvědav. Takže vzhůru na další díl...


psychousek
psychousek
24.03.2021

Druhý díl vesele pokračuje ve stejné linii jako první. Hlavní hrdina se dostává do nových sraček (pokud budeme používat stejný slovník, jako on), a ty ho nakonec dostihnou.

Děj je opět propracovaný, ale při zpětném pohledu byl trochu problém oddělit druhý a třetí díl od sebe, jelikož na sebe (na rozdíl od prvního a druhého) přímo navazují.

Pokud jste přečetli první díl a líbil se, ty další se budou líbit také.

biki
biki
29.12.2020 3 z 5

První díl série se mi moc líbil, něco podobného jsem tedy čekala i zde. Ale přestože se zde poprvé objevují "Dlouháni" a skoro pořád se někde bojuje, takže není nouze o napínavé situace, přesto mě tato kniha až tak moc nebavila a byla jsem ráda, že jsem ji jakž takž dočetla.

Lenka.Vílka
Lenka.Vílka
20.10.2020 4 z 5

"This Is Our War - Billy Talent"

"Jsme vojáci. Tohle mi děláme. Společenství - lidstvo - je až po krk ve sračkách a my jsme ti lidé s lopatami. Problém je, že lidstvo tam vězí hodně hluboko a my máme jen velmi malé lopatky."

Jo, přesně tohle knihu asi vystihuje nejlíp. A jelikož to nejsou slova má, ale slova autora, je větší šance, že na tom fakt něco bude.

A jelikož je už Andrew zkušenej voják, čekáte, že to bude pecka. Že jo? Sice se tam něco děje hned od začátku, po pár nezbytných stránkách opakování (třeba kdyby si někdo řekl: "Hele, série, začnu číst až od druhé dílu, ať mám lepší knižní zážitek!"). Čili jo, hned se do toho jde od začátku. Jenže ono je to stále to samý dokola. Ale od poloviny jsem měla pocit, že čtu první díl znovu. Bylo to úplně to samý a na jedno a stejný brdo.

Po dočtení naprosto chápu zdejší komentáře. Po skvělém prvním dílu je tohle prostě zklamání. Ne protože je kniha špatná. Ale protože není tak dobrá jako první díl.

Shodnu se tedy s tím napsaným přede mnou. Co jsem autorovi odpustila v prvním díle (protože první díl), on tady sprostě opakuje, a čeká, že budu skákat radostí. Je rozdíl mít svůj styl a opisovat sám od sebe..

Sice je kniha plná akce a čte se stále dobře, ale ke konci jako kdyby pomalu ztrácela dech. Škoda :(

Navíc jsem doufala, že se o Dlouhánech dozvím trochu víc kromě těch strohých popisů. Narozdíl od technických popisů, kterých je opět poměrně dost. A já si je užívala, ale po čase začne i tohle nudit. Tím chci říct, že když se pořád opakuje: vysadili nás - sejmuli jsme to - vrátili jsme se - vysadili nás - sejmuli jsme to - vrátili jsme se - vysadili nás - sejmuli jsme to - vrátili jsme se...
A pokaždé je to vlastně pořád to stejné a já zpětně nejsem schopná říct, v jaké části knihy to bylo, protože jsem si místama přišla jako když čtu přepis z mise. Což vo tom ani potom, ale...druhý díl ukázal na velkou slabinu ohledně vyprávění v první osobě. První díl tak ještě šel vyprávět, ale tady to bylo spíš na škodu. (Kolik že už to má dílu? Šest? To je daň za jejich počet? Tak by to asi nemělo chodit.) Mě totiž přijde, že jsme zatím skoro nikam nedostali...

Příště to ale vidím nadějně. Protože pokud by se rozdávali ceny za nejlepších 50 stran, vyhrál by to sice autor, ale pokud by to mělo být takhle v každé knize, tak mám obavy, aby to nezačala být nuda...

No, já to se sérií zatím nevzdávám. Příští díl rozhodne ;)

PS: Kniha obsahuje jednu z ... nejoriginálnějších žádostí o ruku. Vážně, Sparks hadr. A prej, že jsou holky děsně nepraktický! :D

Franc
Franc
18.04.2020 2 z 5

Bohužel musím konstatovat, že jsem krapet zklamán.
To co jsem prvnímu dílu vytýkal a současně toleroval, se opět opakovalo. Právě toto pak v mých očích celkový dojem čteného snižuje.
Autor hýbe hrdiny příběhu, vrhá je v ústery nepříteli aniž by jakkoli nastínil jejich důvod či původ. Ani nevím, proč mi to u této knihy tak vadilo, když je spousta jiných a podobných. Takových, kdy autor pracuje s příběhem podobně. Ale zde se dle mého práci s tajemnem zcela nedařilo.
Ale jinak se Vám opět dostane slušné porce akce, boje, a vlastně všeho co se od militari sci-fi může očekávat. Jenom další drobná výtka, kterou jsem byl nucen použít i u Kapitána Johna „Blacka Jacka" Gearyho v serii Ztracená flotila spočívající v přílišném podobenství s Mirkem Dušínem. Kniha dělí na ty dobré a zlé, po mém soudu příliš okatě. Ale to je již na posouzení každého. Inu po přečteném jsem do jisté míry zklamán, i když jsem tušil, že tomu asi tak bude.
Ale přesto všechny výtky a výhrady, která si zaslouží mou pozornost i nadále.

mr.Zdenek
mr.Zdenek
29.03.2019 5 z 5

Těším se na třetí díl

Solverino
Solverino
20.08.2018 4 z 5

Tak tady bohužel musím jednu hvězdičku ubrat. Pořád je to IMHO mírně nadprůměrné, ale také se to docela opakuje a začíná to být takové lehce natahované a plíživě nudné... :( škoda.

PeterPetrik
PeterPetrik
13.07.2018 4 z 5

Som sklamaný najmä ukončením tohto dielu, no inak prijemne citanie. Coskoro sa vrhnen na dalsi diel.

KAREL6725
KAREL6725
31.01.2018 4 z 5

Dočteno , ale na sílu ke konci jsem se už musel nutit. O proti předchozímu dílu slabší.

Ládja
Ládja
03.01.2018 3 z 5

Svůj úkol splnila. Military(lehčí) kniha na odlehčení. Nic víc v ní hledat nejde. Proč ne...Jsem zvědavý na další díl.

Ale ten překlad...chtělo by to aspoň pořádnou korekturu.

Diabel
Diabel
23.11.2017 3 z 5

Druhý díl mám za sebou a musím říct, že mě to už tak nedostalo jako předchozí díl. Kniha totiž hodně pokračuje(kopíruje?) v duchu jedničky. Velkých zvratů tam tentokrát tolik není. Těžko říct, proč tomu tak je... Myslím si, že si autor připravuje půdu pro další díly (v cizině vychází již šestý díl), a taky že autorovi chybí nějaký boj. Akce. Co jsem si zjišťoval, tak je(byl) vojenský důstojník a hodně to do knihy promítá. Nejspíš je autor sám hlavním hrdinou a děj popisuje tak, jak by se s událostmi vyrovnával on sám.... Těžko říct.
První polovina knihy mě bavila stejně jako v jedničce. Druhá půlka už tolik ne. Ale jak to tak už bývá, někdy je druhý díl spíš výplní a připravou na další třetí díl, což se stalo i zde. Kdyby měla série pouze tři díly, tak bych byl naštvaný, ale vzhledem k možnosti, že by jich mělo vyjít šest, to beru. Sice to je kniha trochu zklamáním, ale ne takovým, aby mě to od celé série odradilo a dál ji nečetl. Tak špatná ta kniha určitě není.
Co mě v knize baví je již zmíněný popis boje, taktiky, zbraní, výzbroje. Jak probíhají útoky na nepřátele a cizí záškodnické planety (ale všeho s mírou). Také se tentokrát daleko více soustředil na lidi a mezilidské vztahy obecně. Dal prostor vedlejším postavám a více nastínil love story hlavní dvojice. Bohužel se ale tolik nezaměřil na to, na co jsem se těšil vlastně nejvíc, což mě trochu naprdlo. Předpokládám, že si to autor šetří pro třetí díl. POZOR MOŽNÝ SPOILER --- Tudíž se druhý díl trochu smrskává na – přiletíte – odpálíte – doletíte - naložíte – odletíte – odpálíte - …. Ale beru to. Tohle se na vojáka sluší a patří. Akčí scény jsou slušný i přesto, že vojáci použivají pouze pět typů zbraní pořád dokola. Na tom by měl autor víc zapracovat, jinak má technologii slušně popsanou o tom žádná. Opět seznamování s vojenskou hierarchií, výzbrojí, výstrojí a taktikou... A rázem je v knize zase kupa nových slovíček. --- KONEC SPOILERU
Marko Kloos si ve vyprávění drží stejnou úroveň. Co se mi ale vůbec nelíbí, je překlad. Překladatel tu a tam píše, jako by to zkopíroval z překladače googlu a i ten překládá líp. Někdy je to tak doslovné, že to nedává až smysl. Něco jako „Já být tady moc dobrá voják.“ Tohle naštve.

Co dodat závěrem? Kniha je dobrá. Ani špatná, ani výborná. Prostě dobrá. Očekávám další díl a doufám, že to autor už konečně rozjede, ve smyslu, že se v ději objeví větší zvraty a posune se to někam dál.

Těším se na nášup vesmírných bojů!

Hodnotím 6/10

sebikus
sebikus
28.10.2017 3 z 5

Tak tu máme pokračování První Linie. Klasická military SCI-FI přiblíží probléme na samotné Zemi a že lidé jsou pořád stejně tupí a mlátí se mezi sebou i když jsou na obzoru Dlouháni, kteří nás berou jako obtížný hmyz a berou jednu kolonii za druhou. Nakonec se, ale stane, že....
Je to takové pomalé, vágní. Chtělo by to lepší akci, více rozvést Dlouhány. Zatím se dozvídáme o situaci na samotné Zemi a rodinný život hl. hrdiny. Budu doufat, že v dalších dílech se to zlepší.
Hold další díl víc masa a míň strouchanky, aby z toho nebyl další vídeňský šnycl.

Štítky knihy

válečné sci-fi evakuace

Autorovy další knížky

Marko Kloos
německá, 1971
2017  83%Smlouva na život
2017  82%Evakuace
2018  82%Blokáda
2020  84%Dezerce
2021  75%Protiúder

Kniha Evakuace je v

Přečtených134x
Doporučených6x
Knihotéce107x
Chystám se číst19x
Chci si koupit10x