Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi

Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395312/bmid_pruvodce-budoucnosti-aneb-jak-si-uz-P86-395312.jpg 4 19 7

Žít dnes uprostřed Evropy v éře dosud nepoznaného blahobytu znamená zakoušet strach, že o něj přijdeme. V médiích najdeme širokou nabídku hrozeb. Můžeme si vybrat, zda nás víc děsí kolaps předlužené ekonomiky či růst výdajů na zbrojení. Imigrační vlna nebo globální oteplování? Rozpad rodiny a mizení tradičních hodnot? Nástup robotů nebo expanze Číny? Genetické manipulace nebo závislost na sociálních sítích? Rozklad demokracie a vláda globální elity? Autor čtenáře nešetří. Probírá tato rizika a přidává navrch další, o kterých se tolik nemluví. Jako třeba geomagnetickou bouři, která může vážně poškodit elektrické sítě na celé planetě a uvrhnout ji do tmy a chladu. Autor ale zároveň nešetří optimismem. V různých koutech planety potkává pozoruhodné osobnosti, které nabízí naději, že současná civilizační krize je začátkem civilizace nové. Opravdu se lidstvo nachází v úpadku? Neprochází spíš úžasným evolučním skokem? Kniha nabízí praktické rady, jak přijmout změny, které se na nás valí. Jak si užít si konec starého světa a těšit se na zítřky.... celý text

Přidat komentář

HelenBarbora
22.02.2022 4 z 5

Nesouhlasím se vším, co autor píše, ale mnohy osvěžující a vtipné čtení.

Alena_S
25.02.2020 4 z 5

Ať už hledáte srozumitelně podaný vhled do nových témat, nebo si (popř. blízkým) chcete rozšířit obzory u těch, co Vás zajímají, je to kniha, s kterou neprohloupíte. 3,5* za toto a za kladení důležitosti na mezilidské vztahy místo konzumu.
Proč tedy ne víc? Pro jedno velké mínus, zejména v první polovině – neustálé ukazování prstem na lidi a postoje lišící se (byť jen trochu) od toho autorova, ve stylu paní učitelky v Simpsonových: Ukažme si na něj, děti, a zasmějme se mu. Přitom z krizí, které pak nastiňuje, mu vyjdou nejlépe právě lidé, kterým se pár kapitol předtím smál pro nevhodné a zastaralé názory; tudíž se bez té berličky tolerance v uvozovkách mohla kniha obejít rovnou…


MagdaFish
22.11.2019 3 z 5

Furt to bylo dobrý, furt se to hezky četlo, furt tam byly k nalezení zajímavé informace ... a pak začal autor moralizovat a šlo to do kopru. Radši si přečtu znovu "Jak být volný" od Toma Hodgkinsona. Ten aspoň nemává vztyčeným prstíkem. :-)

malpet
03.05.2019 5 z 5

Skvělá kniha, měla by to být povinná četba pro všechny.

jiri2737
19.01.2019 1 z 5

Mnohem lepší je např. Johan Norberg Pokrok. Velká část knihy je věnovaná sluníčkářskému žehrání nad dezinformacemi a rusko-čínským nebezpečím. Ani čárka o dezinformacích z druhé strany. Autor je pouhý novinář bez hlubších znalostí, který jen opakuje co mu kdo nakuká. Například kapitola o slunečních erupcích je z říše pohádek. Autor nám hrozí sluneční bouří o magnetické indukci 1 500 nanotesla, která poškodí stovky transformátorů a uvrhne svět do tmy a mrazu. Každý vyučený elektrikář ví, že velké transformátory jsou několikanásobně jištěné takže poslední transformátor shořel Nikolu Teslovi a František Křižík mu ho pomáhal hasit. Když se postaví na nástupiště pražského metra s měřičem magnetického pole hravě naměří hodnotu magnetické indukce 2 500 nanotesla a ani při tom nemrkne. Rovněž rady jak se zabezpečit proti finanční krizi jsou povrchní, tak na úrovni sobotních příloh celostátních deníku. Kniha je pohledem z okna pražské redakce. Kritizuje omezence z vesnice, že volí SPD, Zemana a Babiše, ale cudně mlčí o důvodech proč tomu tak je (neschopnost EU řešit migraci, oprávněná ztráta důvěry k tradičním politikům, stále větší diktát z Bruselu, vnucování přijetí eura apod.) Názorná je autorova adorace Macrona z kterého Žluté vesty za pár měsíců udělali politickou mrtvolu. Věta, že autorovi připadají Číňané jako hemžící se hmyz je na úrovni Rudého práva s opačným znaménkem. Není to tolik obávaný a Okamurovi vytýkaný rasismus? Takže Průvodce budoucností je tradiční přehled sluníčkářských nesplnitelných přání a obav odtržených od života.

flanky
04.01.2019 4 z 5

Velice zdařilé dílo člověka, který má komukoli z nás co říct. Vzhledem k jeho životním zkušenostem byl jeho výběr témat v této knize velmi dobrý. Jen jedno téma mi tam absolutně nesedělo, a to nějaké to duchovno kolem nás, zvláště pak v oblasti rodiny (kam dle mého vůbec nic podobného nepatří). Ještě jedna výtka, která však může být i skryté plus - mně osobně přišlo nesmyslné kázat o rodině, když se autor sám přiznává, že s rodinou to nemá příliš vyřešené. Ale na druhou stranu klobouk dolů, že to uznává přímo v knize a že si uvědomuje, že to není úplný ideál z jeho strany. Ale všechna ostatní témata mi náramně sedla a přišla mi originální a hlavně velmi aktuální. Takže doporučuji rozhodně přečíst.

soarka
28.12.2018 5 z 5

Kdyby tu byla pulka, bylo by to za 4,5 hvezdicky, protoze ne vsechna temata se me osobne tykala. Ale ctivost a aktualnost jednotlivych casti me opravdu bavila a uz se o budoucnost tolik nebojim. Urcite doporucim dale.

Štítky knihy

politika společnost a politika politologie

Kniha Průvodce budoucností aneb Jak si užít globální krizi je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst19x
Chci si koupit7x