Prozodie oslovení, pochvaly a napomenutí v promluvách učitelů

Prozodie oslovení, pochvaly a napomenutí v promluvách učitelů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436169/prozodie-osloveni-pochvaly-a-napome-IpX-.jpg 5 1 1

Výsledky výzkumu, při němž byl vysloven předpoklad, že prozodická stránka školské komunikace se zcela zásadně podílí na vnímání a sebehodnocení žáka a přímo ovlivňuje jeho školní úspěšnost.

Jazyky, lingvistika Učebnice a slovníky Vzdělávání
Vydáno: , Univerzita Karlova. Pedagogická fakulta
Originální název:

Prozodie oslovení, pochvaly a napomenutí v promluvách učitelů , 2012


více info...

Přidat komentář

fvalek
29.03.2020 5 z 5

Pro mě velmi zajímavá a přínosná studie, která dokazuje, že lingvistika není jen humanitní obor s cílem nimrat se v něčem, co každý zná (jak si spousta lidí o humanitních oborech myslí), ale že je to měřitelná disciplína, ve které se dá zkoumat a objevovat. Pevné sepnutí s pedagogikou je samozřejmostí.

Bylo překvapující, že prozodie naplňuje náš život až tolik. Tedy ono to vlastně vůbec překvapivé není, když to prostě nevědomě děláte. Ale když najednou zjistíte, že vše má nějaký efekt a vše se dá řídit, je to znenadání nový svět. A nejen v promluvách učitelů, tohle se dotýká každého. Jen je škoda, že kdybychom to vše měli dokonale ovládat, abychom vždy byli adekvátní našim účelům, tak by z nás byli téměř roboti. Emocionalita k životu patří, ale je zajímavé vědět, jak to pak působí na ostatní, zejména tedy ve škole.