Proroctví staré vědmy

Proroctví staré vědmy https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423870/mid_proroctvi-stare-vedmy-M58-423870.jpg 3 18 10

V době, kdy přichází z Velké Moravy patnáctiletý Bořivoj, aby se stal knížetem kmene Čechů, kdosi zavraždí v Zabrušanech bratra Dragy a současně se pokusí zabít jejího snoubence Mojslava. Třebaže je sám zraněn, vydává se po stopách své dívky, ale osud ho zavede do Levého Hradce, kde by ho chtěl mít jako svého družiníka jeho přítel z dětství, dnes kníže Bořivoj. Mojslav lákavou nabídku odmítne a vrací se do Zabrušan, kde se nečekaně objevila také Draga. Stará vědma Bohuna Lhářka vysloví proroctví týkající se dítěte, jež se má teprve zrodit, a krátce nato Mojslav spolu s Dragou odcházejí na Levý Hradec. Spojují tak svůj další život s důležitými událostmi knížectví ; stávají se - v souladu s proroctvím - "zrcadlem moci".... celý text

Literatura česká Historické romány
Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Proroctví staré vědmy , 2019


více info...

Přidat komentář

Pegasus
31.03.2024 5 z 5

Knížka se mi moc líbila a velmi mě překvapilo nízké hodnocení tady. Přečetla jsem ji jedním dechem. Oceňuji historické zasazení do vlády knížete Bořivoje, dozvěděla jsem se i něco nového. Určitě doporučuji k přečtení.

likaf
30.01.2024 3 z 5

Přečteno na jeden zátah. Mám ráda historické romány. Ale tento mi připadal trochu jako pro děti. Přesto doporučuji, není špatné do těch dávných dob nahlédnout...


DraculasLady
25.10.2023 3 z 5

Historické romány jsou moje slabost a knih pana Jindry mi pod rukama proběhlo už několik. Tahle byla výjimečně trochu odlišná od předchozích, zejména dobou, do které byl děj zasazen. O panovnících Velké Moravy a prvních českých knížatech mnoho nevíme a bylo sympatické dotvářet si tuto dobu skrze kapitoly příběhu. Nicméně chyběla mi nějaká větši akce. Příběh rozhodně neurazí, ale ani příliš nenadchne. Oceňuji popis kontrastu původní a nové víry - dokážu si představit, že takto se k tomu tehdejší lidé opravdu stavěli a že k tomu, aby přestoupili na křesťanství, bylo opravdu zapotřebí silného prožitku.

vladislav6610
17.09.2023 5 z 5

Doba prvních přemyslovských knížat, běžný život, počátky křesťanství na našem území. Noví hrdinové v pozadí slavných.

angelika29
25.02.2023 3 z 5

Vzhledem k tomu, že mám tohoto autora ráda a přečetla jsem celou jeho ságu Budějovického kata, jsem si vybrala i jeho další sérii. Tato kniha, dle mého, měla trochu vlažnější děj a nedržela mě tak jako jiné knihy pana Jindry. Dalším mínusem této knihy jsou chyby tisku. Nevím, kdo je kontroluje ale několikrát se zaměňují jména postav. Potom se musíte částečně vrátit abyste pochopili děj.

Kanimůra2
17.12.2020 1 z 5

Knihu jsem si přečetla na základě vysokého hodnocení, které mě naprosto zklamalo. Možná jsem od toho čekala něco jiného. Trochu červená knihovna. Ale "není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem". Pana Jindru už číst nebudu.

PetrZastávka
06.05.2020

Reakce na hodnocení od uživatele jenda: Nepřijde vám zvláštní, že hodníte svoji vlastní knihu?

alnahu
04.03.2020 5 z 5

Velmi čtivý historický román,dobrodružný příběh hrnčíře Mojslava ,který je přítelem českého knížete Bořivoje I.

Sisssi
18.02.2020

Souhlasím s předchozím komentářem, že je fajn, když autor zapojí do děje skutečný archeologický nález, ale zklamala mě příliš moderní mluva i myšlení postav, také některé věci ohledně tehdejšího každodenního života jsou mimo (příliš mnoho chlebových placek, které jsou typickým pravěkým jídlem, příliš mnoho hrnků, hliněných misek a nádob s uchy, příliš mnoho specializovaných povolání).

jenda
05.12.2019 5 z 5

Dobrodružný příběh z doby knížete Bořivoje I. , tedy z doby, o které se zase tak často nepíše. Zaujalo mne, že Bořivoj není hlavní postavou, tou je jeho kamarád z dětství, syn hrnčíře (a sám hrnčíř) Mojslav. Autor dal svému románu zdání autenticity využitím archeologických nálezů, jako např. keramiky s otisky vlčích zubů nebo pohřeb velkomoravské kněžny v Želénkách (ověřil jsem si na netu :). Přečetl jsem takřka na jeden zátah, jak mne děj dokázal zaujmout. Závěr dává tušit, že se můžeme čekat na volné pokračování.