Zahrdúsená kráľovná

Zahrdúsená kráľovná https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33223/prekliati-krali-zahr-33223.jpg 4 93 15

Druhý díl historické epopeje Prokletí králové, věnované období vlády posledních panovníků z rodu Kapetovců na královském trůnu Francie ve 14. století.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

La Reine étranglée , 1955


více info...

Přidat komentář

fénix56
03.08.2022 4 z 5

Zatímco v prvním díle byl ten schopnější Filip IV. Sličný než jeho bratr Karel z Valois, ve druhém díle je schopnější Filip (později V.), bratr nového krále Ludvíka zvaného Hašteřivý.
A kolem nich se vyskytuje stejná suita intrikujících příbuzných, ministrů a dvořanů, kterým jde jen o vlastní prospěch. A neštítí se ani vražd.

V této knize se střídají úseky, popisující tyto intriky, které jsou sice rozvláčnější, ale mají svůj smysl, s událostmi, které vyrazí dech.

Marcello_zbb
02.06.2022 5 z 5

"Každý nesprávny čin, i keď vykonaný pre správnu vec, nesie so sebou prekliatie."
... a preto som zvedavý, ako to bude pokračovať v ďalšej knihe.


bleekemolen
29.01.2022 4 z 5

okamžitě po přečtení prvního dílu jsem sáhnul po pokračování. Postavy, většinou oportunisté, padouši, vyděrači a manipulátoři, mi nějakým záhadným způsobem přirostly k srdci. Autor jede v režimu nastaveném Železným králem, události se překotně střídají a naši hrdinové se každou další stranou snaží přechytračit jeden druhého. Nebo se aspoň vzájemně nějak nenápadně sprovodit ze světa.
Překladatelka pravděpodobně nabyla dojmu, že s každým použitým slovem "pakliže" (fujtabl) roste umělecký dojem. Bohužel je to přesně naopak.
Jo, a už mám skoro dočtený třetí díl.

Česneksmedem
27.08.2021 5 z 5

Ve druhém díle ságy seděl na trůně Ludvík Hašteřivý, který zdaleka nedosahoval kvalit svého otce. Strážce královské pokladnice Enguerrand de Marigny připomínal našeho bývalého ministra financí „Kalúska“. Taky mohl za všechny průšvihy, nezdary a problémy. Jak dopadl se dozvíte v knize.
Opět velice zdařilá a čtivá kniha, od které jsem se nemohl odtrhnout.

Lolila
22.07.2021 5 z 5

Boj o moc a intrigy pokračujú....Na trón nastupuje Ludvík X., ktorý nedosahuje kvality svojho otca. Jeho najväčším záujmom je znovu sa oženiť..... opäť výborné....

Francois17
07.06.2021 5 z 5

Stejně jako první díl - výborné. Historická knížka jak má být.

Arcticus
03.07.2020 4 z 5

Aj v Zahrdúsenej kráľovnej sa nám predstavuje prostredie francúzskeho kráľovského dvora, ktoré za pozlátkom skrýva podlé intrigy, nekompromisnú honbu za mocou, titulmi a postavením. Nebolo ničím výnimočným, že so zmenou panovnika prichádzalo i "vyúčtovanie" s obľúbencami toho predošlého. Tak nám román napísaný s ohľadom na skutočné historické udalosti ukazuje tvrdú realitu tohto nebezpečného a nevyspytateľného prostredia. Ten kto dnes žije v prepychu a teší sa významnému postaveniu môže zajtra skončiť odvrhnutý v chladnej temnici alebo popravený.

Kuža007
28.08.2019 5 z 5

Skvělé pokračování Železného krále. Celá série je příkladem výtečně napsaného historického románu. Tento díl je ve znamení dalšího vítězství Roberta z Artois. Navíc je potrestána nevěrná královna.

Almenka
24.11.2017 5 z 5

historicky roman z obdobi 100 lete valky

Mrejča
14.02.2016 4 z 5

Kujme pikle, kujme pikle, sobě ku zdaru a ostatním ku zmaru. Takto ve stručnosti lze shrnout dění v nejvyšších francouzských vrstvách v době po smrti krále Filipa IV. Sličného, tedy od konce podzimu 1314 do jara 1315. Napínavé a velmi čtivé.

darthvader77
23.08.2015 5 z 5

Příběh intrik, krve, války, cizoložství, zrady a lásky pokračuje ve druhém díle tohoto díla. Opět oceňuji postavy, ať už Karel z Valois s velkými ambicemi, ale malými schopnostmi nebo čím dál víc prohnilejší hraběnka Mahaut. De Marrignyho pochod k šibenici vynikající, rozhodnotí slabého Ludvíka X. na zabití a vrážda Markéty děsivá.

12kája34
30.12.2014

Filip IV,Eduard II , Izabela francouzská ,její milenec Mortimer a Eduard III a na problém je zaděláno.Stoletá válka propuká znovu

adelinka
12.01.2014 3 z 5

tak niečo z dávnej dobe....po smrti Filipa Pekného má na trón nastúpiť Ľudovít, už jeho nástup sa spája s výsmechom, pretože jeho manželku dal uväzniť ešte Filip Pekný do väzenia za cudzoložstvo.....Margaréta vo väzení verí, že manžel jej odpustí a bude z väzenia prepustená.......samé intrigy, každý chce len bohatstvo a moc pre seba a je rozhodnutý použiť aj tie najšpinavejšie praktiky....ako to skončí neprezradím......

astroweb
11.07.2013 4 z 5

Perfektní historický román, stejně jako první díl.

mysce
10.08.2012 5 z 5

Druhý díl cyklu Prokletí králové je opět velice čtivý. Mapuje konec vlády Filipa IV. Sličného a jeho neúspěšného nástupce Ludvíka X. Hašteřivého. V románu se zajímavě prolíná věrný historický pohled na Francii 14. století s psychologickou studií postav. Čtenář je vtažen do víru událostí, kdy lidské touhy a vášně ovlivňují státní záležitosti, osudy země a tím i celé Evropy.