Havran z Předklášteří

Havran z Předklášteří https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86354/bmid_havran-z-predklasteri-GVn-86354.jpg 5 79 11

Koncem roku 1141 přivedl opat Radulfus farníkům z Předklášteří nového kněze, přísného otce Ailnotha, který hned začal zavádět nové pořádky: tvrdě trestal drobné přestupky a odmítal dát rozhřešení za hřích, rychle si dělal nepřátele a pomalu rozpoutával tichou válku s polovinou farnosti. Jednu mladou ženu dokonce dohnal k sebevraždě. A tak nikdo neplakal, když ho na Boží hod nalezli s rozbitou hlavou na dně mlýnského rybníka. Mezitím získal bratr Cadfael nového pomocníka, příbuzného Ailnothovy hospodyně. Benet se má čile k světu a jeho píle a dobrá nálada přichází starému bylinkáři vhod – do chvíle, než Cadfael zjistí, že mladík svou prostotu hraje a že je někým jiným, než za koho se vydává. Po farářově smrti na něho padne podezření z vraždy – pokud se Ailnoth dověděl, že ho Benet klame, jistě si to s ním šel rovnou vyřídit a zřejmě narazil na tvrdý odpor -, ale zároveň se ukáže, že nevyřízené účty s fanatickým knězem měl leckdo, např. křivě obviněný pekař nebo otec dítěte, které Ailnoth odmítl pokřtít. Jak se stopy po zákeřném zločinu vyjasňují, začíná Cadfael chápat, že všechno mohlo být také úplně jinak: do osudu nelítostného božího služebníka možná zasáhla sama Prozřetelnost…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Raven in the Foregate , 1986


více info...

Přidat komentář

Luigi1
06.06.2023 4 z 5

Dobré počteníčko

elizabeth_ba
11.04.2023 5 z 5

Občas se v detektivce stane, že oběť nevzbudí v čtenáři soucit. No a tohle byl přesně ten případ a napsat k tomu více, by určitě byl spoiler. Opět je přítomna nějaká romantická linie, což ale mně nevadí, spíše naopak, a tentokrát se potkají (a zamilují) chlapec s oříškovýma očima a dívka s oříškovými vlasy... Opět moc hezké, jen už mám trošku strach zhlédnout vizuální zpracování příběhu. :-)


kolacky
14.03.2023 5 z 5

Vynikající příběh a ten žertík na konci!

Alizon
19.12.2021 4 z 5

Této sérii jsem kdysi propadla na stredni skole a po letech se k ní vrátila znovu. Havran z Předklášteří patří ani nevím proč k jednomu z mých oblíbených dílů. Celá série je dobrá, jednotlivé díly nejsou moc dlouhé a atmosféra středověkého města je návyková.

alekis
25.11.2021 5 z 5

Tento příběh mě zaujal méně než všechny předešlé. Přesto je dobrý, čtivý, a protože 4,5 je zaokrouhleno 5, tak dám zase plný počet. Ale náš oblíbený bývalý voják a námořník, dnes benediktin a zakuklený dobrodruh, už podle mého řešil lepší věci.
No, zbývají mi ještě nějaké díly. Takže znovu vzhůru do Shrewsbury, které je mimochodem skutečné, žádná fikce, je vzdáleno od hranic s Walesem čtrnáct kilometrů, protéká jím opravdu řeka Severn, opravdu tam stojí hrad, a dokonce je tam škola, kde studoval prý Charles Darwin, ale to bylo dávno po tom, než se odehrávaly příběhy bratra Cadfaela :-).

Trudi806
03.11.2021 5 z 5

Jó, takových pár havranů jsem už taky potkala. Bohužel na ně vždycky nejde aplikovat středověký řešení... série si drží kvalitu, ale je pravda, že v něčem je to podle stejného mustru stále dokola. Možná výhoda, že jsem to nečetla najednou ale vracela se po letech.

jaroiva
07.06.2018 2 z 5

Tento příběh mi připadal docela nezajímavý. Zezačátku to vypadalo slibněji, než po dočtení celé knížky. Budu-li si chtít některé Cadfaelovy příběhy přečíst znovu, tento to nebude.

wooloong
04.07.2015 4 z 5

Tenká nenáročná knížka. Moje třetí ze série. Zatím byly všechny jako přes kopírák. Jedna "vražda" a k tomu milostná zápletka. Doufám, že ostatní nejsou podle stejné šablony, byla by to už dost nuda.

cukrovka
07.05.2015 4 z 5

Příjemné čtení.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

dobrá detektivka

tenax
15.08.2013 5 z 5

Opět jsem spokojen stejně jako u všech předcházejících dílů. Cadfael nemá chybu.