Učedník Alvin

Učedník Alvin https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71368/bmid_ucednik-alvin-hRz-71368.jpg 4 50 2

Příběhy Alvina Tvůrce série

< 3. díl

Třetí díl sedmisvazkové ságy o Alvinovi Tvůrci nás opět zavádí do Ameriky devatenáctého století. Není to ale kontinent, jak jej známe my, někteří jeho obyvatelé využívají jako svá přirozená nadání schopnosti, které bychom označili za magické. Aby dostál otcovu slibu, vydává se Alvin ve svých jedenácti letech do městečka Vidlice, kde se za dramatických okolností narodil a kde se má nyní vyučit na kováře. Doufá, že kromě ovládnutí práce se železem se od místní světlice, jež kdysi předpověděla jeho osud, dozví, jak má naložit s talentem Tvůrce, jaký prý po světě nechodil tisíce let. Ve stejném okamžiku se na otrokářském Jihu začíná odvíjet příběh mladé černošky, která hodlá svému právě narozenému synovi zajistit za jakoukoli cenu vytouženou svobodu. Příběhy všech se splétají místy dílem náhody, místy přičiněním toho, kdo se mladého Alvina už nesčetněkrát pokusil zabít, temného Ničitele. Přesto jsou to nakonec lidé, kdo Alvina donutí, aby učinil nejtěžší rozhodnutí a obrátil své umění proti životu. Stejně jako za oba předchozí díly série získal Orson Scott Card za Učedníka Alvina cenu Locus pro nejlepší fantasy roku.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Prentice Alvin , 1989


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
21.02.2022 5 z 5

Když J. R. R. Tolkien napsal svého Hobita a Pána prstenů, nevědomky tak vytvořil i pravidla daného literárního žánru, kterých se od té doby většina autorů fantasy drží, ať už jde o ansámbl postav, prostředí nebo typické zápletky. Není se čemu divit, tento model na čtenáře zabírá. Proto není moc autorů, kteří si dovolí z tohoto rámce výrazněji vybočit. Ještě méně jich je takových, kteří dokáží do svého díla zdařile zakomponovat i hlubší myšlenky, poukázat na nějaký vážný společenský problém, jako je problém náboženského fanatismu v prvém díle této série, indiánská otázka a ničení přírody ve druhém a otroctví a rasová problematika ve třetím. Card umí obojí, a proto bez ohledu na to, jaké dílčí nedostatky by se ve všech dílech daly najít, se mi tahle série opravdu líbila, a je mi moc líto, že k překladu a vydání dalších dílů u nás už nedošlo.

Metla
02.04.2019 4 z 5

Dlouho jsem na tebe čekala, učedníku Alvine. K deseti letům od vydání „Rudého proroka“ jsem si dobrovolně přidala dalších pět, protože bylo zapotřebí sérii přelouskat znovu a to v záplavě nových, zajímavých knih zdaleka není maličkost. Ale nakonec jsem se k tobě dopracovala a jakkoliv nekřepčím nadšením, dal jsi mi přesně to, co jsem chtěla. Boj dobra se zlem v neotřelém prostředí historicky pozměněné Ameriky na přelomu 18. a 19. století. Z chlapce s magickým nadáním se stává mladý muž, učí se řemeslu a také poznávat sám sebe. Lidé kolem něj nejsou jen dobří a tak není nouze o menší i větší křivdy, žádající nápravu. Alvin není neomylný, přes svou zdánlivou dokonalost dělá chyby a to je sakra dobře. S indiány se tentokrát nesetká, zato se příběhem silně line nit o rasismu, otroctví a touze po svobodě. Mladá světlice, která kdysi pomohla novorozenému sedmému synovi sedmého syna přežít a na dálku bděla nad jeho osudy, se znovu vrací v ještě významnější roli.
Celkově jsem z třetí části „Alvina Tvůrce“ měla dojem duchovního návratu k jedničce, která mě kdysi okouzlila, neodpustím si však pár výhrad. Jako ateista jsem moc nežrala úvahy o Bohu, ale není jich zas tolik, abych se přes to nedokázala přenést. Potrápily mě ovšem také schopnosti mladého kováře, jehož um na můj vkus příliš sklouzl do říše pohádek.
Příjemná četba pro přemýšlivější čtenáře, stravitelná pravděpodobně i pro ty, co potřebují ke spokojenosti nějakou akci. U mne si Alvin vykoval čtyři naleštěné hvězdice.