Převleky mého města

Převleky mého města https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35303/prevleky-meho-mesta-35303.jpg 4 7 2

Historická freska o téměř stoletém vývoji místního kulturního, společenského a každodenního života významných i řadových obyvatel pražského Spořilova. Autor, známý spisovatel, se ve svých autobiografických vzpomínkách vyznává z lásky k pražské čtvrti, nepostradatelnému životnímu zázemí a věčné tvůrčí inspiraci. Na pozadí vyprávění vlastního příběhu se proměňuje podoba atmosféry spořilovského života v závislosti na společensko-politickém kontextu nejen pražských, ale i obecnějších českých dějin. Upevňují se a rozvolňují vzájemné lidské a často sousedské vztahy mezi umělci, literáty a veřejně činnými a známými osobnostmi; mění se význam a charakter občanských zařízení a kulturních a společenských aktivit obyvatel; sama autorova tvorba se s dobou vyvíjí. Kniha obsahuje vedle dokumentárních fotografií i rozsáhlý rejstřík osob. Toto je brožovaný dotisk úspěšné knihy. ... celý text

Přidat komentář

Blíženec
23.11.2023 5 z 5

Kniha popisuje vznik pražské čtvrti Spořilov. Sám autor svoji rodinu a nové sousedy popisuje jako novodobé kolonizátory. Popisuje kráčející historii 20 století . Byť pražská čtvrt, mohlo by to být jakékoliv české městečko.
Na Spořilově jsem shodou okolností pracoval jako zahradník. A tak jsem měl možnost poznat pár lidí o kterých popisuje kniha. Přesně jak píše Dáda, občanům Spořilova by jistě měla co říct.

DádazPrahy
10.11.2020 4 z 5

Uznávám, že je to hezky zpracovaná historie Spořilova od časů první republiky až do konce dvacátého století, cenné jsou i dobové fotografie. Oceňuji, tolik času a úsilí musel autor věnovat, než dal vše dohromady. Přiznávám - ke mne se knížka dostala tak trošku omylem, moc mi neřekne ani mne příliš nezajímá, protože ke Spořilovu nemám žádný vztah a tuto část Prahy vůbec neznám. Avšak celkově hodnotím knížku velmi dobře a všem ze Spořilova bych ji určitě doporučila a tak trošku v dobrém smyslu i závidím - bylo by báječné, kdyby i ostatní města či části Prahy měly tak podrobně a přehledně zpracovány svou kroniku dob minulých.


Štítky knihy

Praha vzpomínky Spořilov (Praha)

Autorovy další knížky

Adolf Branald
česká, 1910 - 2008
1955  90%Dědeček automobil
2006  90%Vandrovali vandrovníci
1968  80%Stříbrná paruka
1967  80%Vizita
1959  73%Král železnic

Kniha Převleky mého města je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x