Stříbrná paruka

Stříbrná paruka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15655/stribrna-paruka-15655.jpg 4 16 3

Rozsáhlá románová kronika z nevšedního prostředí kočovných hereckých společností od poloviny 18. století až do roku 1915. Dějové zápletky tohoto románu jsou neseny osudem tří generací české herecké rodiny, přitahované k divadlu i za cenu nouze a obětí ve vlastním soukromí. Kniha fundovaně a realisticky líčí všední život a nesnadný zápas českých divadelních umělců o živobytí i o uznání a dokonale vystihuje atmosféru prostředí i doby.... celý text

Přidat komentář

Kontryhelka
23.03.2022 5 z 5

Historický náhled do nelehkého života kočovných herců. Často smutný příběh lidí, kteří sami rozdávali radost ostatním, aby po těžké práci přišli na jiné myšlenky a trochu se rozveselili. Jejich práce byla jejich radostí a posláním i když oni samotní herci se potýkali s nepochopením společnosti a lidé na ně často hleděli s velkým opovržením a despektem.

jana14
15.03.2022 5 z 5

Krásná historická sága o hercích z českého kočovného divadla. Dnes si ani neuvědomujeme, jakou roli hráli tito umělci a kočovné divadelní společnosti v našem národním obrození, jak šířili český jazyk a kulturu v zapadlých městech a krajích. Jejich život byl často velmi težký, materiálně strádali, maloměsto je odsuzovalo. Přesto je ladění knihy spíše pozitivní. Byla bych moc ráda, kdyby kniha vyšla v novém vydání. Bohoužel, na mnohé vynikající starší české spisovatele, nejen na Adolfa Branalda, se dnes zapomíná. ČT by mohla opět uvést stejnojmenný TV seriál.


WEIL
17.08.2011

Jak se žilo hereckým kočovným společnostem dříve, když museli mít povolení zda mohou vůbec do obce či městečka vstoupit?
Těžce.
Se stejným názvem je občas dávám i televizní seriál.