Pražské figurky

Pražské figurky https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40779/bmid_prazske-figurky-65e1cd364554b.jpg 4 21 4

Knížka pohledů do světa pražských pouličních zpěváků, trhovkyň, podivínů, tuláků, podvodníků a výtržníků. Chronologicky řazený kaleidoskop již nikoli anonymních rázovitých postaviček pražských ulic, které od poloviny 19. do poloviny 20. stol. budily pozornost ostatních obyvatel města, zahajuje autor jarmarečním písničkářem Františkem Haisem a uzavírá osobností anarchisty a bohéma Franty Sauera alias Franty Habána ze Žižkova jako posledního představitele zanikajícího světa pražských postav a postaviček. Na základě studia archivních dokumentů se pokouší přiblížit pravdivé osudy bizarních postaviček pražských ulic a hospod, které postupem času městský folklór zasunul pod vrstvu anekdotických příběhů a kuriózních historek. První kapitola knihy ilustrované Cyrilem Boudou se fenoménu chrakteristických typů pražského pouličního života věnuje v obecnější rovině.... celý text

Přidat komentář

ViolettaCh.
03.12.2023 5 z 5

Tak tohle je parádní vyprávění. Když jsem prvně četla příběh o Beznoskovi, smála jsem se jako blázen! Komentář jsem původně omylem dala k pražským pověstem, které jsem taky četla. Ale ty figurky jsou fakt vtipné.

xxtom
15.03.2021 2 z 5

Vyprávění starých pražských příběhů, ale hlavně popis postaviček a možná i osobností staré Prahy.


babicka_amalka
22.02.2017 5 z 5

potěšení ze čtení umocňují půvabné Cibulovy ilustrace;

maryzka
07.10.2014 4 z 5

Kniha je psaná zábavnou , lehkou formou pro děti o pražských figurkách a postavičkách se kterými se setkáváme v dílech třeba Jana Nerudy, Jaroslava Haška, ve filmech jako ,, Hříšní lidé města pražského " nebo film ,, Batalion" - objevuje se tam postava Uhra- doktora práv.