Právo v postmoderní situaci

Právo v postmoderní situaci https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76881/pravo-v-postmoderni--76881.peg 4 1 1

Monografie ve své systematice zahrnuje vzájemně sladěné přístupy základních pojmů postmoderního myšlení (patří mezi ně pojem postmoderní situace, vymezení se postmoderny vůči znakům moderny, definice subjektu), jednak analyzuje základní body filosofických koncepcí nejvýznamnějších postav postmoderny - Jeana-Francoise Lyotarda, Jacquesa Derridy, Michaela Foucaulta a Richarda Rortyho.... celý text

Přidat komentář

Set123
15.11.2021 4 z 5

Kniha je jistě zajímavá pro ty, kteří se snaží teprve proniknout do současné filosofie práva jako já. Četl jsem ji v návaznosti na Lyotardovu Postmoderní situaci a Baumannovy Úvahy o postmoderní době, což považuji za důležité zmínit. Tj. nezačínal jsem zde s tématem postmoderny úplně poprvé, ale měl jsem již jistý základ. Rovnou zde zmíním, že bez alespoň základní znalosti problematiky postmoderny na tuto knihu vůbec nemáte co šahat. A když už jsem zmínil Lyotarda, už kvůli němu se mi číst tuto knihu vyplatilo. Tuším třetí kapitola se zabývá právě tímto autorem a docela pěkně ho shrnuje a dovysvětluje, což vůbec není od věci.

Nutné je také podotknout, že pro čtení této knihy je nezbytná alespoň dílčí znalost klasické filosofie práva – alespoň částečně se orientovat v pozitivismu, iusnaturalismu, formalismu a realismu. Není nutná hluboká znalost, ale alespoň částečná jistě.

Kniha je napsána dost učebnicovým způsobem (nikoliv překvapivě, nutno podotknout) a to se někomu může a nemusí líbit. Já nejsem zrovna dvakrát fanoušek takového přístupu, ale sebekriticky si uvědomuji, že jsem po této knize sáhl dobrovolně (dobře, v rámci školního referátu, ale to je vedlejší). Nečekejte komplexní seznámení s jednotlivými filosofickými školami. To od dvousetstránkové knihy opravdu nelze chtít. Slouží spíše jako jakýsi úvod k jednotlivým filosofům, případě jako interpretační vodítko pro jejich čtení. Spíše než že by vás podrobně seznámila s myšlením Foucaulta, Derridy, Lyotarda, Rortyho a dalších, navnadí vás na to abyste si co nejrychleji sehnali jejich knihy, protože je jasné, že budou zajímavé.

Nejlepší se mi osobně zdála část o Foucaultovi. Patrně proto, že byla nejdelší a díky tomu jeho myšlenky vykreslila nejkomplexněji (to neznačí komplexně). Možná je to také díky tomu, že už Foucaulta částečně znám, takže jsem byl poněkud lépe připraven.

Abych to nenatahoval, jedná se jistě o kvalitní a zajímavou publikaci. (Dokonce i zábavnou, zvláště, viděli-li jste, či lépe, slyšeli-li jste někdy pana docenta Škopa přednášet - což je mimochodem velice příjemný a vtipný zážitek – a dokážete si představit jak je vám jeho stylem kniha přednášena.) Jedná se ovšem opravdu spíše o studijní pomůcku, která seznamuje s problematikou od základu. A osobně myslím, že lze i nesouhlasit s jejím závěrem, ale to je opravdu vedlejší.

Kniha Právo v postmoderní situaci je v

Přečtených2x
Chystám se číst1x