Pravda

Pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274701/bmid_pravda-HZ3-274701.jpg 4 38 12

Dojemný román od člena oblíbené skupiny Monthy Pyhonů Muž mnoha talentů, člen oblíbené komediální skupiny Monthy Pyhonů, herec a spisovatel Michael Palin nás v příběhu o novináři, který se vydal po stopách legendami opředeného humanisty a aktivisty Hamishe Melvilla, zavede až do daleké Indie. Keith Mabbut je muž na křižovatce. A lákavá nabídka napsat životopis nesmírně vlivného, ale právě tak unikavého zastánce lidských práv, mu přijde vhod. Pátrání po pravdivém příběhu tohoto muže jej zavede překrásných koutů Indie, ale i na místa, kde je příroda civilizačním rozmachem extrémně ohrožená. Čím víc se toho Mabbut o Melvillovi dozvídá, tím jeho obdiv roste – je těžké odolat kouzlu idealisty, který se nebojí měnit svět. Ale je jeho hrdina vskutku mužem, za jakého se vydává? Pravda, jak Keithe postupně zjišťuje, je totiž někdy taková, jakou si ji uděláme... V tomto chytře napsaném a lidsky dojemném románu Palin se značnou dávkou spisovatelského umu přeměnil příběh docela obyčejného muže v naprosto výjimečné dobrodružství...... celý text

Přidat komentář

IHT
30.01.2021 3 z 5

Trosku rozpacity.
Jako fanda Monty Pythonu a ctenar Palinovych cestopisu jsem cekal neco odvazanejsiho... Prvni 3/4 knihy jsou pomerne bezzube, popisne, teprve zavee knihy ma trochu stavu. Hlavni poselstvi neni nijak prevratne ani vzrusujici, natozpak prekvapive. Knihu bych hodnotil jako neslanou nemastnou - sice nenadchne, ale ani neurazi.

lazarus
02.11.2020 3 z 5

Knížka mě dost překvapila. Po dočtení Erebu od pana Palina jsem nabyl dojmu, že jde o výborného spisovatele se schopností hlubokých rešerší při psaní knih. Jaké bylo mé překvapení když jsem v tomto příběhu dostal dětinské, heroické a velice naivní vyprávění o nesympatickém člověku s neuvěřitelným příběhem o psaní jedné knihy. Třešničkou na dortu se pak ukázalo násilně vnucované ekologické pozadí celého děje. Nepřišlo mě to ani zajímavé, ani k zamyšlení a už vůbec ne jako dobré čtení. Možná je to prapodivným stylem vyprávění a nudných popisů míst kde se geroj pohyboval. Vše je pak protkáno osobní příběhovou linkou, jež je jako vystřižená z televizních blábolů typu Ulice či Slunečná.
Po Erebu přišlo hluboké zklamání jenž mě utvrdilo ve vědomí, že nemám číst záležitosti které jsou mimo můj rádius zájmů.
Mimochodem, takový Šántarám od Robertse vám o Indii poví mnohem víc.


kap66
01.03.2020 4 z 5

Obdivovatelé Monty Pythona vědí, že relevantní komentář s láskou pojatý zcela jistě napsal DennisMoore :-).
Shoduji se tady s těsnou nadpoloviční většinou: Michael Palin je vzdělaný člověk se smyslem pro humor, cestovatel schopný předat přitažlivě svůj pohled a v Pravdě využívá všechen svůj talent. Román silně hraje na ekologickou strunu, uvěřitelně a nikoliv lacině. Hlavní hrdina Keith, laskavý a dobrý člověk, se pídí po pravdě a skutečně splní obtížné zadání. V okamžiku, kdy to vypadá jednak na konec románu, jednak na šťastnou a zabezpečenou Keithovu budoucnost, neděje se ani jedno a přichází nejnapínavější část s několika zvraty.
Je to laskavé, milé, chytré a hezké, jako Michael Palin sám. Navnadilo mě to na jeho psané cestopisy.

perpentykl
02.02.2020 2 z 5

Kniha naprosto postrádá humor, kterého jsem od tohoto autora očekával alespoň špetku, ale moje chyba, neměl jsem ho očekávat. Nicméně, četlo se mi to dobře :)
Příběh ovšem kulminuje v půlce, pak už má děj sestupnou tendenci a rozuzlení je vyloženě banální a nepomůžou tomu ani Karlovy Vary. Působí to na mě dojmem, že si autor řekl: Co by asi Melville nikdy neudělal? A odpověděl si tím, co se nabízí na první dobrou a to do knihy bez velkého přemýšlení dal...
Celkem tedy chápu, proč se prodává v Levných knihách za zlomek původní ceny. Propadák to není, takové lehčí čtení pro nenáročného čtenáře, ale doporučení se ode mě nedočká...

Mirin1349
31.01.2019 5 z 5

Krásná knížka, která nenásilně hraje na ekologickou strunu a příjemně mísí poutavý příběh s Michaelovou slabostí pro cestování. Přečteno jedním dechem a určitě se k ní v budoucnu ráda vrátím.

Kirrie
15.09.2018 5 z 5

Pro Micheala mám slabost, a tak nemůžu hodnotit jinak než plným počtem. Členi Pythonů jsou a byli (RIP Grahame) velmi inteligentní muži a Mike mi dokázal, že ani se stářím a zvyšující se možnosti senility to má v hlavě v pořádku.
Každá hlavní postava v každém příběhu je velmi totožná se samotným autorem. Já jakožto potrhlá fanynka hledala v knize převážně Mikeovy názory, vztahy se ženami a jeho pohled na svět. Dostala jsem úplně všechno, takže jsem velmi spokojená.

John se v jednom rozhovoru zmínil, že si všichni o Mikeovi myslí, jak je to milý člověk, ale že ostatní ho neznají tak dobře jako on. Vyjádřil se o něm jako o bezcitném, ambiciózním hajzlovi a ačkoliv jsem mu dlouho nevěřila, sakra, něco na tom vážně bude.

Mermaid
08.03.2018 3 z 5

Ambiciózní eko-román o poctivosti, odvaze jít si za svým a v neposlední řadě i o naivitě, která život komplikuje i obohacuje.
Autor měl bezpochyby dobrý nápad, námět ho ale nepodržel. Po slibném, i když ospalém začátku se příběh konečně rozjel, jenže tempo nakonec nezvládl. I úplně banální scény byly zbytečně rozvedeny na několik stran, ty potencionálně zajímavé autor naopak utnul hned v zárodku.
A konec? Ve stylu Jamese Bonda připomínal lacinou detektivku.
Taky si nemůžu odpustit menší rýpnutí. Poznámka o vyhnání Němců z Karlových Varů byla pro děj nedůležitá (tedy zbytečná) a v kontextu s předchozí kritikou zabírání půdy původním kmenům pro mě už "přes čáru". Celkově bohužel průměr, jen chtít totiž v literatuře nestačí.

pagac17
24.10.2017 5 z 5

Opět vynikající publikace od mého oblíbeného autora. Zajímavý příběh novináře Keitha Mabbuta, autor nás vede celým příběhem, který nazval románem, četl jsem jej skoro najednou. Celý příběh je malou detektivkou se zajímavým a nečekaným rozuzlením. Nakonec si musíme sami domyslet, jak dopadl aktivista Hamishe Melvilla, jak asi žije ve světě v novém oblečení. Autor ukázal dobře fabulovat i pobyty v Indii a povídkových destinacích. Je to sepsáno velmi čitelně a i s mírnou nadsázkou. Doporučuji čtenářům s tím , že se od knihy nehnete, dokud jí nepřečtete.

niknikita
17.03.2017 3 z 5

Michal Palin je sympaťák víc na obrazovce, ale i tak je námět knihy zajímavý, akorát bych ubrala pár stránek.

zuza.floderova
05.09.2016 odpad!

ne, ne, ne, to prostě nejde, tento autor mi vůbec nesedl, jeho styl psaní, pro mě prostě není

mcleod
18.03.2016 5 z 5

Příjemně čtivá kniha... mě dokázala vtáhnout do děje tak, že jsem její převážnou část přečetl v jednom zátahu za den. Inspiraci pro lokality, kde se román odehrává (hlavně Indie a Karlovy Vary), získal autor během svých slavných cest... občas se mi jako skalnímu čtenáři i divákovi jeho cestopisů v hlavě při čtení míhala konkrétní místa a konkrétní lidé, kteří byli zcela jistě předobrazem postav a míst románu. I to byla velmi příjemná stránka. Psaním cestopisů si ale Michael Palin především přisvojil schopnost barvitě popsat lokality, místní lidi i vlastní pocity během setkání s nimi. Právě krásné "popisné" pasáže jsou hlavní předností této knihy... ty jsou pak doplněny také svěžími dialogy a občasným záchvěvem Palinova příjemného nenápadného humoru. Obsahová náplň knihy pak je krásně skeptická a velmi chytrá... přitom je vše (podobně jako jeho cestopisy a jeho herecké výkony v Monty Pythonech) zahaleno do ryze pozitivní atmosféry.

DennisMoore
26.12.2015 5 z 5

Velmi čtivá a příjemná kniha. Nečekejte žádné komediální šílenství ve stylu Monty Pythonů, spíše jemný nadhled Palinových cestopisů, které se mu ostatně při přípravě Pravdy očividně hodily, protože místa, v nichž se kniha odehrává (ať už to je Indie nebo Karlovy Vary), dokáže uvěřitelně popsat pár jednoduchými větami.