Poznámky k dějinám

Poznámky k dějinám https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408295/bmid_poznamky-k-dejinam-SvV-408295.jpg 4 29 8

Kniha oceňovaného autora mnoha zajímavých historických publikací vybízí čtenáře k zamyšlení nad rozmanitou možností interpretace dějinných okamžiků, jejichž kontury jsou pro nás často pevné a neměnné. Dějiny nejsou jen sledem bitev, válek a diplomatických jednání, ale především sledem možná nepravděpodobných setkání obyčejných i neobyčejných, sledem příběhů, které se možná staly, nebo které možná jenom někdo vyprávěl a někdo další překroutil. Texty, shromážděné jako „Poznámky k dějinám“, prozradí čtenáři, jak to opravdu bylo s Jackem Rozparovačem, kdo sepsal pro ruskou tajnou policii Protokoly sionských mudrců, nebo jak se choval během nacistické okupace již dospělý Kája Mařík. Záleží na představivosti každého jednotlivce a na jeho schopnosti najít a vybrat správnou nebo uspokojivou variantu.... celý text

Přidat komentář

R47
19.01.2023 2 z 5

Nefungovalo to na mě ani jako kvíz (kdy se z napsaného snažíte rozluštit, o kom nebo o které události daný příběh ve skutečnosti je, což vám autor nabídne jako rozuzlení hádanky vždy na konci) a nefungovalo to ani jako humorné střípky z historie. Mnohem zajímavější věci z historie podle mě ve svých esejistických knihách vytahuje u nás málo známý Patrik Ouředník (např. Europeana). Dokonce mě mnohem víc zaujaly i dost už staré Hvězdné hodiny lidstva od Stefana Zweiga.

charlizee
22.12.2022 4 z 5

Soubor drobných črt je literární prvotinou Jiřího Padevěta. V reálném historickém prostředí se odehrávají (tak trochu) konspirační příběhy - některé naprosto uvěřitelné, výstižné a mrazivé, jiné fantasticky ulítlé, že vám až vykouzlí úsměv (nebo posměch?) na rtech.
Někdy bezpochyby poznáte, jaké historické události se text týká, jindy je zapotřebí vysvětlení z Poznámky na konci, ale téměř vždy vás bude zajímat, jak moc pravdivá či smyšlená ta povídačka je. Opáčko hodin dějepisu budiž přidanou hodnotou.


ArthasKarfa
12.03.2022 5 z 5

Velmi pěkně formulovaná knížka o malých střípkách z dějin. :) Stalo se to tak? Mohlo se tak stát? Rozhodně.

marcela1535
29.12.2020 4 z 5

"Rozhlédl se kolem sebe a napadlo ho, že všechny ty lidi vlastně potkává na náměstí pořád. Co pamatuje. Pořád ty samý lidi. Někdy brečí, někdy zvedají ruce, někdy tleskají. Někdy drží pušku. Pořád ty samý lidi."

laepus
07.10.2019 5 z 5

Úžasná záležitost aneb jak kreativní může přístup k dějinám být. A stává se pak z toho (pro alespoň trochu poučeného čtenáře) zajímavá zábava. Některé z minipróz působí hodně věrohodně, jiné mají úžasnou hloubku a vážnost a jiné... jiné jsou opravdu skvěle vypointované vtípky - vraždící Palacký, trestající Tolstoj, vyluštěný Jack Rozparovač, brutální Bezruč, mrznoucí Paulus či legiím oddaný generál Medek. Ale nechci ani v nejmenším naznačovat další či snad prozradit víc. Mé několikáté literární setkání s panem Padevětem a opět velké nadšení. Děkuji.

petbrab
30.07.2019 4 z 5

Krátké příběhy známých osobností v klíčovém okamžiku jejich životů, které se nejspíš nestaly, ale stát mohly.
Osobnost buď poznáte ze situace nebo je vzadu v rejstříku.

Rade
27.02.2018 4 z 5

Minipovídky, vycházející ze známých dějinných nebo literárních faktů s překvapivými pointami, někdy laděnými až do černohumorna, současně jsou to takové minikvízy. To hádání mě bavilo skoro nejvíc.
Po přečtení povídky o malém Josephu Goebbelsovi mě napadlo, zda se autor při tvorbě knihy neinspiroval povídkou Roalda Dahla Geneze a katastrofa (R. Dahl: „Jedenadvacet polibků“)…

douchová
14.07.2015 4 z 5

Příjemné počtení na večer. Mám ráda apokryfy. Bavilo mě hádat, o koho v jednotlivých medailonech jde. Ale vracet se k tomu asi nebudu.