Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života

Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86111/bmid_povidky-i-promena-a-jine-texty-vyda-v6l-86111.jpg 5 62 4

Soubor Kafkových kratších próz. Obsahuje povídky Proměna, Ortel, Topič, V Kárném táboře a další texty vydané za jeho života.

Přidat komentář

Lubomeer82
21.04.2024 4 z 5

Kafkovy povídky a jiné texty vydané za jeho života jsou velmi zajímavou kolekcí textů. Za jednu z nejlepších zde uvedených povídek považuji (kromě Proměny, samozřejmě) V kárném táboře, která je satirická až to bolí a zároveň typicky Kafkovsky absurdní. Soubor obsahuje ovšem i slabší záležitosti jako jsou Umělec v hladovění a Zpěvačka Josefína aneb Myší národ.

roman9739
18.11.2022 5 z 5

Pokud budu upřímný, považuji, při četbě jiných povídek z tohoto souboru, zcela ikonickou Proměnu za malý zázrak!
Ne, že by ty ostatní povídky byly špatné, ale jsou to spíš takové útržkovité výkřiky, bez ladu a sladu, mnohé jsou nápadité, trefné, ale teprve Topič, Kárný tábor a Proměna ukazují, řekl bych, tu správnou kafkovskou cestu štýlu.
Proměna je opravdu jedinečná, takový Apple mezi povídkami o proměně člověka ve zvíře - totální facka všem mýtům, legendám, mutacím, jedná o zcela zásadní zářez do dějin tohoto typu imaginace - každá další p(P)roměna sebou (po)nese příchuť té kafkovské.
Podobně je na tom Kárný tábor - mohl zde Pavel Kohout čerpal inspiraci pro svou báječnou, podobně satirickou, absurdně apokalyptickou Katyni?
Jó Kafka, to je prostě pecka, nespoutaná síla pochybností a kousavosti.


witiko
13.06.2017 5 z 5

Kafkovy povídky, zvláště ty publikované za jeho života, považuji za vůbec nejlepší z toho, co kdy napsal. Kromě těžších témat typických pro Proces či Zámek tu totiž vystupuje do popředí jeho odpoutaná fantazie a hravost. Zvlášť soubor raných básní v próze "Rozjímání" se vymyká ostatním pozdějších dílům svojí lehkostí a poetičností.

puml
03.05.2013 5 z 5

Kriticky zpracované vydání "všech" dostupných Povídek a kratších útvarů ve třech svazcích. Všechny tři díly jsou vynikající. První díl je vyborným začátkem pro všechny ty, kdo chtějí proniknout do tajemného a bizarního světa Kafkových postav. Nejbizarnější v celém Kafkově díle vydaném u Nakladatelství Franze Kafky (včetně Povídek) není ale dílo samotného autora, ale podpora vydání kompletního Kafkova díla televizí Nova, v dobách, kdy jí šéfovl Vladimír Železný, kterého osobně považuji za zhmotnělou postavu Klamma z románu Zámek. Doporučuji.

Část díla

všech 51 částí díla

Autorovy další knížky

Franz Kafka
rakousko-uherská, 1883 - 1924
2007  77%Proměna
2005  81%Proces
1989  82%Zámek
2001  86%Dopisy Mileně
1990  87%Povídky

Kniha Povídky I. – Proměna a jiné texty vydané za života je v

Právě čtených5x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce42x
Chystám se číst22x
Chci si koupit6x