Povídky

Povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280916/bmid_povidky-kEk-280916.jpg 4 16 3

Obsahuje povídky Sestry, Obrázek vesnický, Dlouhá noc, V zámku a podzámčí, Baruška

Přidat komentář

Mindy
07.04.2024 3 z 5

Božena Němcová bohužel není zrovna můj šálek čaje. Povídky jsou sice vcelku hezké, obvykle končí happy endem, ale na můj vkus jsou až příliš zdlouhavé, až nezáživné. Kdybych měla z této knihy určit jednu, která se mi líbila nejvíc, byl by to "Dobrý člověk".

Kontryhelka
13.11.2022 5 z 5

Klasické povídky Boženy Němcové, které buď čtenáře osloví, nebo ne. Já patřím k té první skupině a paní Boženu velice uznávám a její dílo je pro mne nesmrtelné a úžasné. Jak pohádky, tak povídky jsou krásné, i když velice někdy smutné. Moc hezká nostalgie a pěkné čtení.


RudýOnkel
11.02.2018 4 z 5

Karla - Povídka, v níž spisovatelka pozoruje onen odpor k vojenské službě, který Markytka (matka Karly(a)) vyřešila tak, že Karlu(a) převlékla do holčičího.
Divá Bára -Povídka o tom, jak pevné jsou přátelské svazky
Chudí lidé -Nejen msta vždy vše řeší, čas zahojí rány a netřeba v životě toužit jen po pomstě
Dobrý člověk - Přej, a bude ti přáno
Pan učitel - Aneb vzdělání je nutné

Všechny povídky se vyznačují silnou popisovou pasáží, která nám vše vykresluje. V autorčiných povídkách dcery nejsou s to poslechnout rodičovskou vůli (Dobrý člověk), jsou zavázáni svým nejbližším (Karla, Divá Bára) a dokázají předělat své myšlenky tak, že se oprostí od všeho zlého (Chudí lidé). Není to bůhvíco, ale stále to je jedna z mála dobrých ukázek života na vesnici a problémů lidí tam žijících.