Poslední kacíř

Poslední kacíř https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524895/bmid_posledni-kacir-6533a1f1bda6f.jpg 3 24 10

Jak by vypadalo Jméno růže, kdyby se odehrávalo ve středověké Praze? Vstupte do husitské Prahy v letech 1419–1420. Ondřej z Ježova, novic vyhnaný z kláštera, a jeho ctihodný přítel Petr z Pelhřimova se vydávají na dobrodružnou výpravu za tajemstvím, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti vyhlazených francouzských kacířů. Jejich putování středověkou Prahou je provázeno filozofickými disputacemi, ale také zákeřnými nepřáteli a tajemnými vraždami, které jsou součástí apokalyptického běsnění. Tato epická cesta je prostoupena barvitou spletí středověkých znaků, významů a symbolů, které čtenáře provázejí až k překvapivému vyústění. Poslední kacíř je strhující historický román, který vás vtáhne do temného a záhadného světa středověku. Společně s Ondřejem a Petrem se ocitnete uprostřed epického boje mezi vírou a poznáním, plného nebezpečí a vzrušení. Tento fascinující příběh odkrývá zákulisí staré Prahy, kde se proplétají osudy hrdinů s temnými silami a střetávají se prastará tajemství s budoucím osudem. Připravte se na neuvěřitelně dobrodružnou jízdu středověkou Prahou.... celý text

Přidat komentář

los
07.04.2024 2 z 5

srovnávat Chadimova Posledního kacíře se Jménem růže Umberta Eca, no fuj, pane nakladateli, to tedy ne (Jméno růže je postmoderní román o sémiotice, se vším, co k tomu patří, historická detektivka je jen maska, ale to je na dvouhodinovou přednášku...)

Posledního kacíře bych přirovnal spíše k přehypovaným povídačkám Dana Browna, i když zpočátku se Ondřej z Ježova tvářil jako Waltariho Mikael Karvajalka z Krvavé lázně

Chadima předvedl čtenáři svou bezesporu extenzivní fundovanost v oboru historie a teologie husitského období v českých zemích, nicméně - jak také dokládají komentáře níže - udělal velikou vypravěčskou chybu: rozsáhlé náboženské disputace použil pro retardace děje (ba co hůř, pro luštění záhad vlastně vůbec nejsou důležité, neobsahují klíče ani nápovědy) - a to mu čtenář bažící po akci, a ne po dějepisném výkladu nemůže odpustit

jako oddechovka a pro posilování bicepsů - proč ne, ale už tak polovině se z dobře rozehraného příběhu stává PC adventura s odporně hollywoodským koncem

banální příběh hromadou reálií a oborovou terminologií supluje popularizující historickou práci a čtenáři neuspokojení příběhem tak aspoň mohou podlehnout iluzi poučení a sugesci, že čas strávený nad knihou nepromarnili zbytečně, nicméně zájemcům o historickou platformu románu bych raději doporučil skutečně mistrné a skutečně odborné práce Petra Čorneje, zejména jeho Jana Žižku (2019)

Poslednímu kacíři ještě vytknu odfláknutou korekturu a Chadimovi kromě marcipánu taky ty kukuřičný placky (kukuřice v Evropě roku 1420?)

Jerry.69
17.01.2024 2 z 5

Jen pro vysvětlení nízkého hodnocení....kniha odložena....nešlo se začíst do děje....nicméně věřím, že své čtenáře si najde...


Moňas17
06.01.2024 4 z 5

Knížku jsem dostala k narozeninám. Kdybych si ji půjčila v knihovně, tak mě odradí prvních cca 80 stran. Bylo to nějaké táhlé a hlavně sice začátek je dramatický, ale oživení oběšence? Který se houpal na provaze celý den, nebo celé odpoledne? Možná kdyby vážil jako pírko a byl sundaný velmi rychle, ale takto...:-D Nicméně zbytek super. Kdo má rád středověk a Jméno růže, středověké detektivky a mystiku, přijde si na své.
Dala jsem 5 hvězdiček. Kvůli tomu oběšenci a zbytečně rozvláčnému psaní jsem ubrala jednu hvězdičku.

Majollica
03.01.2024 1 z 5

Tolik mě zlákala online ukázka začátku knihy a anotace! Avšak oč větší bylo mé počáteční nadšení, o to trpčí je teď mé zklamání! Autorova exhibice neustálých náboženských disputací dusí a nudí jak suchá buchta. Titul odkládám a vracím jako nedočtený, jako jeden velký omyl! A upřímně tleskám uživateli pavel9989, že to nevzdal! Já tolik odvahy nemám...

pavel9989
01.01.2024 1 z 5

Tak tohle byl mor, to přečíst... Asi jako vše, na co musí dávat reklamu i v rádiu. Bohužel jsem reklamu slyšel, až když jsem si knihu půjčil (naštěstí jen půjčil) v knihovně a rozečetl. Přečteno jen z povinnosti, že nevzdám poslední knihu roku 2023. Kdyby autor vynechal náboženské žvásty, tak má kniha asi 150 stránek.

Politre
21.12.2023 4 z 5

Román je to náročnější, rozsáhlejší a je prošpikován mnoha náboženskými disputacemi, než aby mohl sednout každému čtenáři. Ovšem takovým fanouškům Umberta Eca román sedne a není daleko přirovnání na zadní obálce knihy, že se jedná o Jméno růže v období husitského povstání v Praze. Postavy, dobrodružný příběh s mystickými a tajemnými prvky, dialogy plné pojednání o historii a křesťanství a dějová stavba, dokázaly udržet mou pozornost po celou dobu čtení a při takovém rozsahu to jistě není samozřejmostí. Na to že jde o první beletristický román pana Chadima jenom tleskám. Autor je teologem a mediavelistou a na románu jsou jeho šíře znalostí a rozhled rozhodně vidět.

Slůník
15.12.2023 3 z 5

Kolem obyvatel Prahy roku 1420 procházejí dějiny, ale jen pár z nich je schopných uvědomit si, že žijí v převratné (rozvratné?) době.
U takto ambiciózní knihy mrzí nedokonalá korektura.

Eicherik
15.12.2023 4 z 5

Nejprve se musím vyjádřit k tomu kacířskému srovnávání s historickým románem, jehož sláva nebes se dotýká. O druhé Jméno růže se opravdu nejedná, ač některé paralely by tu byly. Velmi chválím ty nekonečné teologické disputace, kterých jsem si s radostí užíval, a také blahořečím tomu popisu husitské Prahy. Ten popis všeobecného zmaru, náboženského fanatismu, nesmyslného ničení a navzájem konkurenčního sektářství byl vskutku dokonalý. Tehdejší Prahu jsem prostřednictvím autora měl před sebou, jako bych v ní žil od narození. Stejně tak bojové scény byly popsány velice dobře. Jako zajímavé hodnotím, že se v románu našlo místo i pro bitvu na Vítkově. Jedinou slabinou je samotná, ústřední, dobrodružně mystická linka. Nebylo v ní nic nového a převratného a na takto ambiciózní dílo byla docela slabá. Přes zmiňovaný nedostatek tenhle historický román za přečtení stojí. Na závěr pochválím zdařilou obálku.
Citace: Jan Žižka z Trocnova! Přiznám se, že když jsem jej spatřil, měl jsem nepříjemně sevřené vnitřnosti, neboť jako bývalý novic kláštera v Želivě, který byl kdysi odhodlán stát se řeholníkem a oddaným služebníkem řádu premonstrátů, jsem stál nedaleko muže, jehož předcházela pověst ničitele kostelů a klášterů a mučitele a vraha jeptišek a řeholníků. Nevím dodnes, co bylo na těchto zvěstech blízko pravdě a co byl jen pouhý výmysl jeho nepřátel, pravdou však je, že postava tohoto válečníka mne upoutala na první pohled. Ve svých pokynech byl rázný a věcný. Nezvyšoval hlas, a přesto byl slyšet po celém vrchu Vítkova. Tu poradil, jinde povzbudil a především neustále volal: "Rychleji, děti, rychleji!"

Nina
20.11.2023 3 z 5

Souhlasím s komentářem Ramiel. Filosofické diskuze by bylo potřeba trochu "prořezat" a knihu tak trochu zpřístupnit čtenářům, kteří se úplně nevyžívají v teologických disputacích a nuancích mezi různými odnožemi křesťanství. Jinak popis husitské Prahy byl zajímavý, ale celá zápletka a její vyústění bylo trochu předvídatelné, prostě Jméno růže to opravdu není. Pokud máte rádi historické romány a teologické rozpravy, bude to pro vás to pravé, pokud ne, tak těch 600 stran spíš protrpíte.

Ramiel
18.11.2023 2 z 5

Kniha velmi láká svou anotací. Doba počátku husitských válek a soupeření jednotlivých frakcí slibuje zajímavý příběh. Ten je psán velmi hezkým a "učesaným" jazykem. Bohužel až příliš prostoru dostaly filozoficky založené rozhovory a přemítání hlavních postav, které se pořád donekonečna opakují. A velmi rychle se to stane otravným. Z těchto nudných "disputací" občas zavane čerstvý vítr nového dění, když se hrdinové vydají do pražských ulic. A spíše jen mimochodem na pozadí zmiňované historické dění je tím nejlepším z celé knihy. Kniha stojí za přečtení, ale určitě nedosahuje kvalit Jména růže.
P.S. Zvláštní, že se zobrazuje 100% hodnocení 3 uživatelů, když byla kniha hodnocena 5 lidmi, Nina dala 3 a já dál 2 hvězdičky?!