Poslední habsburský císař Karel I.: Mýty a pravda

Poslední habsburský císař Karel I.: Mýty a pravda https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385753/bmid_posledni-habsbursky-cisar-karel-myt-laR-385753.jpg 3 3 2

Pád habsburské vlády Konec vlády Habsburků obklopují dodnes četné mýty, legendy a velmi rozšířené omyly. Rok 2018 je stým výročím založení České republiky a zároveň i konce šest set čtyřicet let trvajícího panování Habsburků. Je to zajisté i příležitost zabývat se těmi nejdůležitějšími otázkami a na základě historických skutečností i dosud nepublikovaných pramenů odhalovat legendy, vyvracet klišé a poznávat nejvýznamnější osoby oné doby novým pohledem. Jasně rozlišovat mýty a pravdu a osvětlovat konec jedné z nejmocnějších dynastií v Evropě. Znalkyně rodu Habsburků Katrin Unterreiner hledá odpovědi na zajímavé napínavé otázky, dokumentuje události a zkoumá pravdivost populárních mýtů a legend. * Byl Karel mírový císař? * Jak se odehrávalo předání habsburských sídel? * Kdo stál za sesazením Habsburků? * Byl habsburský majetek vyvlastněn? * Co se doopravdy stalo s habsburskými korunovačními klenoty? * Zemřel Karel v chudobě, ve vlhkém, nuzném bytě na Madeiře? * Jak žila Karlova rodina po jeho smrti? * Co se stalo s potomky císaře Františka Josefa? * Kde a z čeho žijí Habsburkové dnes... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Meinetwegen kann er gehen: Kaiser Karl und das Ende der Habsburgermonarchie , 2017


více info...

Přidat komentář

Jana K
06.01.2019 2 z 5

Tak v prvé řadě musím říci, že Karel nepatří k mým oblíbeným Habsburkům, tudíž je tato kniha první, kterou jsem o něm četla. Chybí tudíž srovnání s jinými publikacemi.
Kniha na mě ale působila spíš průměrným a jednostranným dojmem a myslím si, že o posledním císaři jsou k dostání lepší publikace.
Více v mé recenzi.

dorka1798
30.09.2018

Kniha poskytuje možnost podívat se na Karla I. „z druhé strany“. Oceňuji poslední kapitoly, v nichž je uveden osud Habsburků a habsburského majetku v Rakousku po roce 1918. Nicméně nemohu se zbavit pocitu, že autorka uvádí pouze argumenty té „druhé strany“. Jsou zde uvedeny absolutně všechny chyby, které Karel I. aspoň teoreticky mohl mít. Čtenáři monografií od autorů Galandauer nebo Demmerleová se podle mě neubrání dojmu, že zde však nejsou uvedeny argumenty protistrany, které taktéž existují a které si lze snadno dohledat. Nejkritičtější svědectví pocházejí od „Anonym, Kaiser Franz Joseph und sein Hof. Ed. Joseph Schneider, Vídeň 1919“. To se to potom boří mýty... Pokud se o tuto osobnost zajímáte, může kniha posloužit jako zajímavý doplňkový materiál, avšak jako jediný zdroj informací o Karlu I. ji rozhodně nedoporučuji.