Císařovna Sisi a její milovaná místa

Císařovna Sisi a její milovaná místa https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315511/mid_cisarovna-sisi-a-jeji-milovana-mist-VRQ-315511.jpg 4 9 3

Katrin Unterreiner poprvé dokumentuje všechny aspekty Alžbětiných pobytů v Solné komoře; v pečlivé mozaice známých a neznámých pramenů se jí podařilo doplnit obraz života této mimořádné ženy o několik důležitých pohledů. Ukazuje Sisi jako šťastnou matku, která na Jainzenu, svém „kouzelném vrchu“ nedaleko Ischlu, dá postavit boží muka pro dceru Marii Valérii a jako fanatickou sportovkyni, jež svými dlouhými a obtížnými túrami v horách přivádí k zoufalství svůj doprovod – jako ženu kolísající mezi nadšenou důvěrností a chladným odstupem a v setkání s přírodou nachází svoji podobu svobody… Ischl v Solné komoře, 16. srpna 1853. Dva dny před třiadvacátými narozeninami císař František Josef na odpoledním čaji s rodinou v Seeauerově domě spatří svou sestřenici Alžbětu zvanou Sisi. Všichni přítomní si okamžitě všimnou, že Franci má oči jen pro hezkou patnáctiletou dívku… Před císařskou dvojicí, která k sobě našla cestu v Ischlu, leží téměř 46 společných let, ve kterých Solná komora pro Františka Josefa a Alžbětu znamená místo soukromého štěstí a návrat do intimního rodinného soukromí. Katrin Unterreiner poprvé dokumentuje všechny aspekty Alžbětiných pobytů v Solné komoře; v pečlivé mozaice známých a neznámých pramenů se jí podařilo doplnit obraz života této mimořádné ženy o několik důležitých pohledů. Ukazuje Sisi jako šťastnou matku, která na Jainzenu, svém „kouzelném vrchu“ nedaleko Ischlu, dá postavit boží muka pro dceru Marii Valérii a jako fanatickou sportovkyni, jež svými dlouhými a obtížnými túrami v horách přivádí k zoufalství svůj doprovod – jako ženu kolísající mezi nadšenou důvěrností a chladným odstupem a v setkání s přírodou nachází svoji podobu svobody…... celý text

Pro ženy Literatura naučná Historie
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Sisi und das Salzkammergut , 2013


více info...

Přidat komentář

Leonor
30.12.2019 4 z 5

Kniha se trochu hůře četla, ale musím ocenit krásnou obrazovou přílohu. Český název je trochu zavádějící, autorka se zabývá pouze císařovninými pobyty v Solné komoře. Anotace to však napravuje.

Jana K
14.02.2019 4 z 5

Sympatický pokus bývalé kurátorky Muzea císařovny Sisi přijít s nějakými novými informacemi o této pozoruhodné ženě. Knížka je sice záležitostí na jeden či dva večery, na cca 180 stranách mnoho textu nenajdeme, navíc jsou součástí knihy už xkrát zpracovaná témata na téma zásnub císařovny, jejího kultu těla atd. Z tohoto pohledu je více zajímavá druhá polovina knihy, která se už plně věnuje císařovniným pobytům a neúnavným pěším pochodům po Solné komoře.
Velkým plusem knihy je i nádherná a neokoukaná obrazová příloha. Kniha by určitě neměla chybět žádnému příznivci císařovny Sisi.
Více v mé recenzi.


zbt81
17.11.2016 4 z 5

Oceňujem krásne obrázky a cisárovniné básne uverejnené v knihe. Niektoré z nich som videla/čítala prvý krát.
Očakávala som len trochu viac nových informácii. Väčšinu som už čítala v iných publikáciach, preto som sa občas trochu nudila. Pre mňa také slabšie 4 */ 75%.