Pokušenie Katarína

Pokušenie Katarína https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421120/pokusenie-katarina-x4Y-421120.jpg 4 12 3

Pokušenie Katarína, dielo, ktoré je akousi citovou výchovou dnešnej generácie, je napísané majstrovským perom skúseného románopisca a prináša mnoho bystrých pohľadov do súčasného života, do psychológie i do morálnych charakterov dnešných ľudí a dotýka sa pálčivých otázok našej súčasnosti.

Přidat komentář

Vecerkova
12.10.2019 5 z 5

„To skrovné místečko na jednom z těch nelogických a směšně zakrnělých náměstíček, do nichž se slunce vedere jen v pravé poledne, a navíc v dohledu z okna mého pokojíku ve Via Vignano 23 jevilo se mi zpočátku zcela ideální: teprve v příštích dnech jsem měl zaznamenat jisté rušivé ookolnosti, které mé nadšení povážlivě zchladily: z důvodů mně ne zcela jasných preferovaly slepice z nejbližších dvorků právě kapotu mého oře a denně ji nechutně stigmatizovaly, a navíc byla skla v oknech v permanentním ohrožení poletující mičudou těch smeček rozjívených grázlíků, kteří tu řádili s jižním temperamentem“, citovala jsem vášnivě, když se mě někdo zeptal, co to čtu.
Málokterá knížka ve mně dokáže vzbudit emoce a žádná to nedokázala tak intenzivně jako tato. Aktuálně je na vrcholu mého osobního žebříčku. Četla jsem ji s očekáváním, Otčenášek je můj oblíbený autor- a toto očekávání překonala. Po jejím přečtení mě zcela zaplavila potřeba ji propagovat, popularizovat, sdílet- ale zároveň mne nenapadal nikdo z mého okolí, komu by se Pokušení Katarina mohlo líbit. Je to knížka osobitá a mně při čtení připadala skutečnější než cokoli, co jsem kdy četla.
Režisér Jiří nezvládá svůj život v Praze a rozhodne se spontánně odjet na Istrii, kde nejen prožívá románek s Němkou Inge ale především vzpomíná na své dětství, začátky u filmu a na jeho seznámení se ženou, všechno v kontextu doby. V závěru románu tak máme celistvý obraz jeho života a všeho co vedlo k tomu, že se rozhodl od něj alespoň na chvíli utéci. Netroufala bych si prozradit více z děje kterémukoli potenciálnímu čtenáři, myslím, že spoilery by v tomto případě byly obzvláště na škodu.
Otčenášek pro mě byl a bude pan spisovatel a na románu jde vidět, že s věkem se jeho styl vytříbil k tomu, co já považuju za dokonalost, román mne nedostal jen strhujícím dějem, ale také stylisticky. Kromě toho, jak je pro jeho dílo typické, i v tomto románu předkládá čtenáři myšlenky, často kontroverzní, nad kterými jsem se při čtení zastavila. Shrnutím, Pokušení Katarina pro mne bylo obohacující ve všech ohledech.

stopni
05.03.2013 4 z 5

Velice dobře propracovaný román s několika dějovými liniemi zasahující téma okupace, války, poválečného nadšení, ale i životního zklamání...:-) Čtenář prochází za doprovodu hlavního hrdiny jeho životem.....Stojí za to si ho přečíst, protože každý si v něm najde své....:-)


medvidek
23.02.2011 5 z 5

Miluju tuto knihu. Je asi moje nejoblibenejsi ceska kniha. Mam jednu Inge a prave pasaze s Inge jsou pro me ty nejlepsi.

Autorovy další knížky

Jan Otčenášek
česká, 1924 - 1979
1984  85%Romeo, Julie a tma
1980  82%Když v ráji pršelo
1984  76%Kulhavý Orfeus
1958  70%Občan Brych
1952  40%Plným krokem

Kniha Pokušenie Katarína je v

Právě čtených2x
Přečtených18x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst22x
Chci si koupit3x