Plavby za bohatstvím: Boj o souostroví muškátového oříšku

Plavby za bohatstvím: Boj o souostroví muškátového oříšku https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13145/bmid_plavby-za-bohatstvim-65387d2502eda.jpg 4 14 3

Střety koloniálních zájmů Angličanů a Holanďanů v Indonésii v 17. století - Bandské ostrovy jako zdroj vzácného a drahého koření. Kniha vznikla na základě dobových deníků a spisů Východoindické společnosti. Zavádí nás do "Východní Indie", do dnešní Indonésie, na Ostrovy koření - Bandské ostrovy. Ty byly v 16. a 17. století magnetem pro mořeplavce, protože na nich rostly muškátové keře. Muškátový oříšek byl v Anglii 17. století velice drahým a žádaným kořením, takže o ostrovy měly zájem Holanďané i Angličané. Kniha líčí střety mezi nimi, také zvyky domorodých obyvatel ostrovů i život námořníků. Osud ostrovů je doveden až do 19. století, kdy ztratily svůj význam a upadly v zapomnění.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Brána , Knižní klub
Originální název:

Nathaniel's Nutmeg: How One Man's Courage Changed the Course of History , 1999


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
02.10.2023 5 z 5

To byste netušili, co se kvůli muškátovému oříšku, květu, skořici a troše pepře nadělá.
Poutavě popsaná historie dobývání několika ostrovů bohatých na tyhle suroviny. Působivé byly dobové záznamy.

Pawlisman
09.07.2023 4 z 5

Jedna z nejlepších knih v tomto žánru. Sice někdy tzrošku divně nelogicky skáče a více by se mi líbilo systematičtější řazení map, případně další infografiky, ale celkově zajímavě podáno best of z té doby. Pěkně se čte a fakta také nezaostávají.


braunerova
20.05.2015 4 z 5

Doporučuji všem, kteří se zajímají o dějiny mořeplavby a dějiny koření. Útlá knížka nacpaná fakty, čitelná i pro běžného čtenáře. Škoda jen, že aktéři mají jen jepičí životy, které se zpravidla vejdou na 2 stránky formátu A5. I když s přihlédnutím k tehdejším zvykům se není co divit:
"Nejprve jsem ho nechal pálit ostrým rozžhaveným železem pod nehty na rukou i na nohou ... Pak jsme mu propálili dlaně na druhou stranu a železnými rašplemi mu rozervali maso a svalovinu ... Nato jsem mu dal do kostí jeho paží šroubovat chladné železné šrouby a hned je zase vytahovat ven. Pak mu byly kosti prstů na rukou a na nohou rozlámány kleštěmi..."
Jedinou vyjímkou je Nathaniel Courthope, statečný Angličan, který změnil dějiny světa aniž si toho někdo všiml.
"Pro obchodníka Courthopea totiž byly některé věci tak vzácné, že se nedaly ani koupit ani prodat."