Střet králů

Střet králů https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79149/bmid_stret-kralu-3mQ-79149.png 5 3839 284

Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži – král Robert Baratheon a lord Eddard Stark – kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy – kometa barvy krve a plamene – o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddardův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s Divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože – když se střetnou králové – chvěje se celá říše.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

A Clash of Kings , 1998


více info...

V.Skywalker
V.Skywalker
11.03.2024 5 z 5

Zima se opět o kousek přblížila... román si stále drží vysokou laťku, ovšem některé kapitoly, zejména ty s Theonem (kdy spatřujeme, co je ten č***k ve skutečnosti zač), plynou o něco pomaleji. Konec každopádně nabudil na pokračování.

PinkBunny
PinkBunny
02.01.2024 4 z 5

Výborná fantasy kniha, ačkoli ponurá.
Čteno jako kniha


Majto
Majto
01.12.2023 4 z 5

Pokračovanie tejto megaságy ma spočiatku bavilo menej, no postupne má to čoraz viac driapalo neviditeľnými pazúrikmi až som záverečné kapitoly čítal na pár záťahov. V poradovníku už stojí Bouře mečů, tak uvidím čo so mnou porobí. Či má trafia nejaké blesky, abo zostanem len zmoknutý stáť.

ArkAngel
ArkAngel
16.11.2023 4 z 5

Zatímco první kniha se soustředila především na pletichy, druhá najela naplno do bitevní vřavy a jak předjímá název, čtenáře čeká konflikt hned několika samozvaných králů. Svou politickou hrou na sebe pozornost strhává především Tyrion, který titul pobočníka krále bere opravdu vážně a snaží se, aby město ve válce nepadlo. Víceméně všechny postavy, ať už nové nebo staré, mají co nabídnout, ale bohužel mě opět nejméně bavila Daenerys, jejíž příběh je víceméně od zbytku naprosto odtržený. A byť mám Jona rád, ve druhé knize jeho příběh taktéž není moc zajímavý... na druhou stranu nás ale připravuje na šílenosti, které přijdou s příštím dílem.

Richard Skolek
Richard Skolek
12.11.2023 5 z 5

První díl byl úchvatný, druhý ho ale ve všem překonává. Všechny dějové linky se krásně rozjíždějí a příběh letí dopředu, kapitoly jsou delší a sebevědomější, autor si je zjevně jistý sám sebou i světem, který vytvořil. Výjimečný čtenářský zážitek.

parxel
parxel
08.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Druhá kniha ze série Hry o trůny plynuje navazuje na události z první knihy. G.R.R. Martin opět nešetřil stránkami, až to na mne místy působilo, že se nic něděje. Ale to byl jenom takový klamný pocit, protože ve skutečnosti všechno spělo k velké bitvě o královo přístaviště.

Velký prostor tentokrát dostal Tyrion přezdíváný skřet, kterého jeho otec vyslal do králova přístaviště, aby se v komplikované politické situaci ujal nelehké role králova pobočníka. Tyrion to učinil to s "grácií" jemu vlastní. Naplno se ukazázalo, že Tyrion je i přes drobné lidské slabosti nejenom velmi inteligentní, ale také velmi statečný. A že si v sobě nese pohnutý životní příběh. Svůj prostor dostalo i mnoho dalších postav. Nicméně jejich příběh mě zdaleka toliku neoslovil jako u zmiňovaného Tyriona. Spíše mi přišlo, že si autor jednotlivé postavy připravuje dlouho dopředu, aby je pak v příhodném okamžiku využil.

Zároveň mne trochu mrzelo, že téměř žádný prostor nedostal Rob Stark. Přitom to byla postava významná, která musela učinit obtížná rozhodnutí a myslím si, že je škoda, že jí autor vynechal a my čtenáři jsme se o něm dozvídali pouze z pohledu ostatních postav. Já osobně bych ožel například Theona Greyjoye a nebo bych ubral u Daenerys, jejíž příběh mi přišel zbytečně nastavovaný. Nicméně tohle je můj subjektivní názor a nevím, jaké další osudy si autor pro zmíněné postavy přichystal.

Střet králů je podle mne plnohodnotným pokračováním skvěle rozjeté série a i když jsem měl občas pocit, že se příběh moc neposouvá, tak to bylo jenom zdání. Autor si ve skutečnosti připravoval půdu proto, aby ho o pár stovek stran krásně vygradoval a nakonci jsem co by vášnivý čtenář plesal blahem. Doporučuji a dávám plný počet hvězd.

Mishak
Mishak
01.11.2023 5 z 5

Seriálovou Hru o trůny mám sakra moc ráda! A tak jsem se konečně (snad) dokopala k tomu, že si ji celou dočtu (mluvím o dílech, které jsou již vydané). Podotýkám, že tenhle díl jsem už přečetla podruhé a líbil se mi stále stejně.

Děj stále odsýpá krásně i přes další hromadu stran. Stále platí, že chvilka nepozornosti a jste ztraceni. Vedlejšími jmény postav jsem se již přestala věnovat a hned se mi ulevilo, protože se mnohem lépe orientuji a většina z nich je stejně zmíněna jen párkrát a pak už ne, takže je pro mě snazší je vypouštět a soustředit se na ty hlavní. Tahák jsem si již nevypisovala, nějak nebyl po vypuštění právě zmíněných vedlejších postav potřeba. V závěru knihy opět najdete slovníček, kde je vysvětleno a popsáno spousta informací o rodech a jednotlivých postavách – samozřejmě jsem zase nelistovala, takže jsem si ho pročetla pouze po přečtení knihy.

Stále se střídají ve vyprávění postavy, to miluju! Mnou nenáviděné kapitoly Catelyn z prvního dílu se krapet posunuly na svém žebříčku, ale kapitoly Daenerys hodně spadly. Mě celý ten Pentos prostě nebaví. Přidání kapitol samolibého Theona jsem uvítala a Davosovy jakbysmet. Dokonce jsem si oblíbila i kapitoly Sansy – její postava se asi nejvíce vyvíjí a neustrne na místě, což se nedá stále říct o kapitolách její matky. Arya si drží svou nastavenou laťku z prvního dílu stejně tak jako Tyrion a John.

Teď mě čeká třetí díl, který jsem poprvé nedočetla, tak snad se mi to tentokrát nestane. Prý je nejlepší ze všech, tak uvidíme.

Nemohu jinak, než i po druhém čtení udělit plný počet hvězd. Těším se na další měsíc s třetím dílem – i když tady se spíš obávám měsíců dvou. Uvidíme

mila2411
mila2411
30.10.2023 5 z 5

To co jsem od knihy čekal, toho se mi dostalo. Tuny písmenek, metráky kapitol, tisíce postav... krásná, velká LITERATURA. Ten luxus si každý rok dát jeden (dva) díly a obětovat tomu hroooozně moc času si rád dopřeju!

JaniMa
JaniMa
17.09.2023 4 z 5

Střet králů mě přesvědčil o kvalitách Martinova díla. Na můj vkus je to sice čtení úmorně dlouhé, ale oproti prvnímu dílu mnohem lépe koncipované. Konečně mám pocit, že mezi mnoha postavami, místy a událostmi existují nějaké spojky, a protože o nečekané zvraty, napínavé scény plné lstí a úskoků, ani originální charaktery není nouze, těším se i na třetí díl. Třeba se v něm autor rozhodl zbavit i výčtů nepodstatných jmen a někdy až přehnaně dlouhých popisných vět. Tato kniha by sice ani po takové úpravě moc nezhubla, ale četla by se snáz.

AdamBookmage
AdamBookmage
15.09.2023 5 z 5

Bylo to dlouhé a náročné čtení, jako všechny knihy 300+ stran, ale bavilo mě to. Jistě, nějaké postavy (např. Theon Greyjoy) bych nejraději poslal na onen svět už na začátku série (být jednou z postav), jako u spousty jiných knih. Vždy se objeví minimálně jedna postava, kterou si prostě neoblíbíte :D. Zpracování bylo jinak úžasné, dokonce lepší, než v prvním díle, vývoj událostí nabral jiný směr i povahy postav se mi zdály jaksi vystouplejší, více vynikaly, vyvíjeli se.

m2056
m2056
14.09.2023 3 z 5

Druhý díl série je to trochu více náročný čtení více postav a člověk se začíná trochu ztrácet v postavách.

Ailee
Ailee
24.08.2023 3 z 5

Dloooouhéééé a nudnéééé. Ne že by se tam nic nedělo, ale všechno je popisované tak neosobně a jakoby "mimo" hlavní postavy, že mě to vlastně vůbec nezajímá. Tam, kde se měl autor rozepsat a psát napínavě, děj odbil pár slovy, a tam, kde by ubrání popisu neuškodilo, jsou sáhodlouhé popisy. Další díl dám jen pokud se budu někdy hodně nudit.

TessieB
TessieB
01.07.2023 4 z 5

Druhý díl o maličko slabší než ten první, ale i tak je kniha skvělá. Jsem zvědavá, jak se postavy budou dále vyvíjet, u některých byly náznaky, co se bude dít dál, takže uvidíme, čím nás Martin překvapí. Ale i po prvním dílu si dávám od série chvilku pauzu, abych to nepřečetla všechno najednou. Každopádně se moc těším na další díl a doufám, že se dočkáme brzy zakončení série!

Ajrad1981
Ajrad1981
25.06.2023 3 z 5

Možná jsem byla moc nabuzená prvním dílem, ale tohle bylo docela zklamání. Jasně, z mé strany byla blbost očekávat, že se hned naváže v tempu, v jakém se předtím skončilo, ale i tak. Daenerys byla nuda sama, Aryin příběh byl zajímavý cca do toho požáru, kupodivu ani za Zdí se toho moc nedělo. A u Tyriona se pořád nemůžu rozhodnout, jestli ho mám chtít vidět mrtvého či ne. Jenže v jeho kapitolách se hlavně kuly pikle, obvyklé i neobvyklé, a to mně nelezlo do paty. Zajímavé mohly být bitvy - ovšem když jeden díky magii vyhraje dřív, než bitva vůbec stihne začít... Fakt napínavá byla až ta poslední, ovšem tam mi zase vadily jiné věci - vyhrála ta strana, které nefandím, a člověk, co tak magicky předtím vyhrával, se nechá úplně normálně zabít (teda pokud v příštím díle zázračně nevstane z mrtvých).
Jen tak na okraj bych ráda věděla, jestli Starkovic děti měly mezi předky nějakého herce, protože se musí dobře přetvařovat - nejdřív Sansa, teď Arya a v dalším díle to čeká Jona. A to ještě netuším, co Bran a Rickon - to ví snad jen bohové. A autor. A samozřejmě taky ti, co četli další díly.
Každopádně pokračování si taky přečtu, mohlo by být napínavější než tenhle díl. Třeba se objeví Jiní.

Mona-Lisa
Mona-Lisa
19.06.2023 5 z 5

Po zdrcujícím konci předchozího dílu má tento automaticky esenci nevyzpytatelnosti. Přenáší na tebe mravenčení téměř na každé straně.

Zase, jak v prvním díle, přebíráš perspektivu více postav a u každé z nich jsi svědkem postupného vývoje jejich charakterů.

Díl, kde se každý druhý prohlašuje králem, hodně se taktizuje a pořád visí ve vzduchu naděje, že se naši Starkové shledají.

Miluju množství jmen, vazalů, propracovanost znaků a povahy každého rodu. A hlavně to, že důležitost neznamená nedotknutelnost a každá taková postava může ve vteřině umřít.
A jak tě to přivádí k šílenství a nutí tě to milovat tento epos ještě víc.
Nedokážu říct, který pohled postavy tu miluju nejvíc:
Hlodavě ironického Tyriona?
Pár dokonalých sekund Králokata?
Joffreyho těkavost, krutou sadistickou povahu, že sebou cukáš, jakmile otevře pusu, co se zase stane?
Bezpáteřnost Theona?
Nadutost paličatého Stannise?
Jak Sansa pomalu procitá ze své naivity?
Nebo celou úlohu Noční hlídky? To, že už je jenom stínem toho, co bývala kdysi.
Směju se, jak si zbytek Kralovstvi řeší ty svoje pletichy v teple a na severu se přitom za zdí řeší ty hlavní věci jen pod rukama podhodnocených odpadlíků.

Nikdy mě nepřestane udivovat ta propracovanost, jak každý charakter díky Martinových slovům ožívá. Taky jsem vděčná za seriál a jeho casting, který zhmotnil každou z postav v mojí hlavě. Těším se, až dočtu Tanec s draky a budu láteřit, kdy to dopíše.

Zbožňuju přednes Františka Dočkala, který ti dává pocit, že jsi uprostřed pohádky, i když se stahuje z kůže nebo laskají bradavky. Z té nepřístojnosti a absurdity dojdeš k tomu, že dokonalejší hlas nemohli vybrat.

Dokonalý mix všeho, na co si vzpomenes. Intrik, sexu, nespočet jmen, neviditelných nitek.

JohnMiller
JohnMiller
17.05.2023 4 z 5

Najsilnejšou stránkou tejto knihy a v podsade aj celej série je tá, že sa v ňom nachádzajú neuveriteľné zvraty ktoré by málo kto predpovedal. Tieto zvraty však nie sú vôbec samoúčelné ako to občas býva v umení, kedy autor chce konzumenta nečakane prekvapiť, ohromiť či naopak znechutiť. Samoúčelnosť tu nenachádzam preto, lebo keď sa nad tými udalosťami čitateľ zamyslí a dajme tomu, že má rád históriu a pozná celkom dobre rôzne spoločenské a politické udalosti a môže si vybrať od Sumerskej civilizácie až po novovek, dáva mu to úplne jasný obraz o tom, že situácie, ktoré sa v knihe dejú, sa tak prirodzene mohli vyvinúť. Srší z toho realizmus. Svet nie je čiernobiely a keď niekto čaká od tohto autora zromantizovaný boj medzi dobrom a zlom, neuspeje. Mne tiež chvíľku trvalo kým som vypustil z hlavy špecifiká fantasy na ktoré som bol zvyknutý. Dávam 4*. Držím sa pocitov ktoré som mal pri čítaní, keďže až nasledujúca časť ma úplne ochromila.

Bublikova86
Bublikova86
16.05.2023 5 z 5

I druhý díl jsem si užila. Je zajímavé k jakým změnám došlo v seriálu. Stale při čtení vidím seriálové ztvárnění knižních postav. Knížka je promyšleně napsaná a jen doporučuji přečíst. Kdo měl rád serial určitě si užije i knihy. Už jsem začala číst třetí díl.

rick6410
rick6410
09.03.2023 5 z 5

Druhá kniha je ešte lepšia ako prvá, dej sa zamotáva čitateľ je znovu vtiahnutý do deja. Objavujú sa nové postavy a rozvíjajú ďalšie príbehové linky. Rozhodne jedna z najlepších knižných sérií.

mirec88
mirec88
12.02.2023 5 z 5

Ach, ďalšia skvelá časť Hier o tróny je za mnou. A že to bola jazda veru. Všetky tie intrigy, zvraty, výborná popisná bitka a vyfarbovanie postáv sa mi veľmi páčilo. Čítal som to síce dlho, lebo ja som pomalý čitateľ, ale behom tohto víkendu som prečítal 200 strán. Teraz idem na seriál druhú sériu a som zvedavý aká bude. Ak len spolovice taká dobrá ako kniha, tak sa teším. Akurát ma mrzí, že to zase nemá poriadny koniec a ďalší diel je nutnosťou. Ale teším sa naňho. Paráda, odporúčam.

Jarka_rybář
Jarka_rybář
01.02.2023

Už druhá kniha ze světa Písně ledu a ohně a já pořád nevím, co si o mám o tomto díle myslet... Poslouchat budu dál, ale v knihovně si Martin místo nevydobyde.
Nechci dělat spoilery, takže se vyjádřím jen náznakově k závěru - ten byl hodně drsný. Pořád jsem doufala, že to tak nedopadne.