Přes písek

Přes písek https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514360/bmid_pres-pisek-642d57f9e39f3.jpg 4 54 9

Písek série

< 2. díl

Napínavé pokračování bestsellerového apokalyptického thrilleru Písek. Svět postihla katastrofa, zbytky civilizace přežívají v nehostinných pustinách pouště. Čtveřice sourozenců bojuje o šanci na lepší osud poté, co jejich otec a sestra – nejslavnější píseční potápěči – zmizeli beze stopy, když se vydali na východ, do země nikoho, odkud není návratu. Tamní říše prosperovala do okamžiku, než ji zničila atomová bomba. Narodila se v ní i Aňa – a při výbuchu přišla o vše, přátele, společnost, budoucnost. Zbyla jí jen jedna možnost: vydat se s otcem na cestu za pomstou. Přes písek…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Across the Sand , 2022


více info...

Přidat komentář

lapagerie
22.02.2024 3 z 5

Po nějaké době jsem sáhla po pokračování Písku. Trochu jsem zpočátku tápala v postavách, už se mi lehce vykouřily z hlavy.
Oproti prvnímu dílu poznáme pohled i z druhé strany. Od těch, kteří způsobili, že písek stále zasypává místo, kde hrdinové prvního dílu žijí. A není to pohled sympatický. Ti, co žijí v přívalech písku, jsou považováni za odpad a je nutno s nimi tak zacházet. To si myslí i malá Aňa, která přežila výbuch v Agylu. Že to je trochu jinak jí dochází až později.
Já jsem doufala, že se dozvím víc o Danvaru, o potápění, o minulosti a proč je svět rozdělen tak, jak je. Ale to v knize není. Teď je to spíše hra o moc, peníze a vliv. A to mě moc nebaví.

DericCaster
11.02.2024 5 z 5

Na tuto knížku jsem se celkem těšil a taky si ji trochu šetřil na horší časy a nyní nadešel její čas. Přečetl jsem prakticky během jediného dne, z čehož vyplývá, že se mi, stejně tak, jako i všechny ostatní autorovy knížky, velmi líbila.

Neotřelý svět plný písku, osudy postav, zajímavé propletení směřující ke gradujícímu rozuzlení. Příběh skončil tak, že dává naději na možné pokračování a já jen doufám, že se do něj autor pustí dříe než za osm let, jež dělilo první díl od druhého ;)


Arwen777
04.02.2024 4 z 5

Silnou stránkou prvního dílu byla originalita světa a potápění v písku. Druhý díl už tak překvapivý nebyl, zato autor přidal na akci. Děj sledujeme ze dvou protichůdných pohledů, v podstatě očima rivalů, kteří směřují ke stejnému cíli.
Ráda jsem se vrátila do světa písku, kde náš svět figuruje jen v podobě artefaktů na dně písečného moře, jen bych ocenila více písečného potápění, ale jinak jsem spokojená a knihu jsem si užila. Akorát mě mrzí, že čekání na další bude asi dlouhé.

Denny456
01.02.2024 4 z 5

Za mě trochu lepší než první díl. Trochu více akce a více pohledu z různých stran. Celé by to tedy sneslo nějaká lepší vyústění, ale asi přijde další díl.

ludek.n
06.12.2023 5 z 5

Město Agyl na východě zničila atomová nálož, která byla původně určena pro jednu z osad písečných potápěčů. Muž, který upletl onen nepodařený útok, se teď znovu chystá do pouště a tentokrát je připraven neponechat nic náhodě. Proti jeho zpupné zlobě stojí čtveřice sourozenců, pro něž jsou písečné duny domovem, o který stojí za to bojovat. Hugh Howey přichází s druhou porcí písečného dobrodružství a je stejně skvělý a ohromující jako v prvním případě. Jeho román má výborné výchozí parametry v prostředí, které vymyslel a v postavách, kterými zalidnil svůj svět písku. Na nich staví příběh, jenž dokáže zaujmout hned po prvním otočení stránky a - což je ještě důležitější - následně udržet čtenářovu pozornost ve vysokých obrátkách po celý zbytek textu. Tohle není hraní si na pískovišti s bábovičkami, lopatkou a kyblíkem, tady se lidé do písku potápějí stovky metrů hluboko a snaží se přežít všechny nástrahy, které jim příroda postaví do cesty. Howey píše svižně a napínavě, žádné zbytečné kudrlinky ani rétorická cvičení. Přísně dávkuje jednotlivé ingredience, do správných míst umisťuje žhavé dramatické momenty, a když je potřeba, náladu lehounce načechrá a odlehčí. Jeho psaní je stejnou měrou technické jako emotivní, přičemž se to moc dobře čte a jak už napsal Andy Weir na přebalu knihy „člověka to neskutečně baví“.

scinkk
23.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Druhy dil me urcite bavil, ale soucasne celkem sklamal. Prvni dil byl skvely, popis fungovani sveta a drsneho zivota v nem, odhalovani fungovani dobrodruzneho potapeni, zahady okolniho sveta. Druhy dil tak nejak pokracuje bez vyrazneho posunu, hlavni dejova linka je vicemene variaci na dejovou linku prvniho dilu, novych postav minimum a paralelni linka "z druhe strany" vlastne neni moc zajimava a neprinasi zadny zvrat, dokud se linky nespoji. Potapeni je tu prekvapive minimum, tak par stranek.

Moznost spoileru prvniho a druheho dilu: Dusledky zniceni Agylu se nijak neprojevi (krom par vet o tom, ze se pocasi trochu meni), o fungovani Agylu ci civilizace kolem nej se taky prakticky nic noveho ctenar nedovi. Zadny dalsi pruzkum a odhalovani Danveru, vlastne niceho pod povrchem. Jedina zahada kolem nomadu jen lehce nakousnuta, opet par stranek. Takze tu mame odhaleni novych schopnosti dvou postav a nejky ten posun v case a to mi prijde trochu malo. Prinejmensim dost rozehrano na treti dil.

Hall3006
12.09.2023 4 z 5

Druhý díl Písku rozšířil svět, který v prvním díle byl plný záhad. Zde se leckteré odhalují, příběh je o poznání drsnější jak autor rozvíjel další charaktery z obou stran Býčího šrámu. Dozvíme se více o světě, ale nikoliv jak zanikl, ale jak chtějí ti, co v něm žijí vyrvat písku ze spárů. Malinko kazilo dojem dost překlepů. Ale rozhodně stojí za přečtení.

Ticiana
27.08.2023 5 z 5

Skvele pokračování. Pisek jsem si přečetla znova a Přes pisek je snad jeste akcnejsi, zajímavý a ctivy. Ja bych chtěla jeste další dil, ale myslim, ze žádný další asi nebude. :(

Aneth.com
25.08.2023 5 z 5

Po prvním díle jsem si nebyla jistá, jestli chci číst i díl další. Ale byla jsem zvědavá! Tento díl mě nakonec bavil, byl plný akce a když jsem se po chvíli zorientovala v postavách, tak jsem si dobře početla. Nevadilo by mi více potápění a zajímavostí ze světa pod pískem, ale i tak hodnotím pěti hvězdičkami.

Autorovy další knížky

Hugh Howey
americká, 1975
2014  84%Silo
2015  82%Turnus
2016  87%Prach
2020  72%Písek
2023  83%Přes písek

Kniha Přes písek je v

Právě čtených6x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce92x
Chystám se číst67x
Chci si koupit36x
dalších seznamech2x