Pisár Bartleby

Pisár Bartleby https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507289/pisar-bartlebyL7flu5-bpH-.jpg 4 70 10

Čo môže robiť dobrosrdečný zamestnávateľ, ak jeho zamestnanec odmietne vykonávať postupne prácu a napriek tomu zostáva v kancelárii? Spočiatku sú to jednotlivé úlohy, ktoré Bartleby odmieta, ale neskôr prestáva komunikovať a nerobí nič… Ide o akúsi vzburu, chorobu, alebo iba zlú povahu?

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , Zabudnuté knihy
Originální název:

Bartleby, the Scrivener , 1853


více info...

Přidat komentář

zedir
20.08.2023 4 z 5

Vzpomínám, jak mě při čtení povídky upřímně překvapilo její až existenciální ladění a připomínalo mi Kafku, což je už co říci, protože Kafkův styl je tak specifický, že neexistuje autor, k němuž bych ho přirovnal. Podobně jako Bílá velryba i Písař Bartleby v sobě obsahuje více, než by se na první pohled mohlo zdát, a Melville zřejmě opravdu předběhl svou dobu.

Králíczek
24.06.2023 5 z 5

Tohle bych prosím raděj ano. Po přečtení knihy mám chuť přečíst si něco podobného a upéct si zázvorové koláčky. Recept jsem si už našel, teď ještě knihu...


EliskaD
07.05.2022 4 z 5

Pořád jsem čekala, že přijde nějaká super manažerská poučka a pointa, ve které se dozvíme, co s lidmi jako je Bartleby... Příběh vyzněl poněkud do ztracena. Přesto jsem si čtení užila, a to i přesto, že jsem i já prostřednictvím knihy na vlastní kůži zažívala tu neskutečnou frustraci Bartlebyho zaměstnavatele.

KapitánSmrt
03.02.2022 4 z 5

Pokud je svět plný nesmyslné práce, rutiny, přetvářky a honby za penězi a mocí, když je takto odlidštěn, takto osekán, redukován na pouhé přežívání, není pak logické, že člověk rezignuje na vše? Však se stává jen automatem, robotem, otrokem, který se jednoho dne zasekne, vzdá se a raději zvolí útěchu v podobě prázdnoty a zapomnění. Jak nadčasově tato kniha působí! Neprožíváme tyto pocity také? A mnozí z nás každičký den?

Hanina61
03.04.2021 4 z 5

Já bych prosím raděj žádný komentář nepsala... :-)

Ale jo...
Bartleby, asi jedna z nejsvéráznějších literárních postav... po celou dobu jsem se do něj a jeho postoje ke světu snažila vžít... a ten konec...........

willy9203
25.03.2021 3 z 5

Začátek nebyl příliš záživný, pak to trochu vygradovalo, ale protože je ta knížka opravdu hodně krátká, hned to skončilo. Ale zábava to byla.

Knišíl
12.05.2019 5 z 5

Já bych prosím raději nezdůvodňoval své hodnocení.
Ale přesto musím, cítím totiž odpovědnost s něčím se svěřit: Lidi přečtěte si Bartlebyho! Stojí to za to!

hermína14
10.09.2018 5 z 5

Nedám na ni dopustit! Citovat se dá téměř kdykoli:)...

Hanka_Bohmova
02.06.2018 4 z 5

Ztotožňovala jsem se do značné míry s postavou vypravěče, sama jsem člověk bytostně závislý na ochotě okolí dodržovat psané i nepsané společenské dohody. A teď si představte tu nevolnost a bezmoc, když se někdo rozhodne obecné zvyklosti a předpoklady ignorovat. Vžila jsem se dokonale. Včetně popsaných pokusů o řešení - argumentovat a vést dialog (ve skutečnosti monolog), poskytnout tisíc a jednu další šanci, zvažovat silový zákrok a zaleknout se ho, doufat, že se situace nějak vyřeší sama, smířit se se stavem věcí a pokoušet se jej nahlížet pozitivně, ne jako svou porážku, a konečně - utéct a nechat silový zákrok na někom energičtějším. A mít z toho pak špatné svědomí.

Pro mě je to docela aktuální kniha o limitech komunikace. Dnes, kdy část společnosti na dialog přísahá (a Bohu díky za to), může být užitečné o jeho omezeních přemýšlet. Běžně se asi setkáváme s tím, že konkrétní jedinec těžko hledá styčné body s hodnotami společnosti, která ho obklopuje a která se podle něj správným hodnotám zpronevěřuje, a proto ji odmítá. Ale to je ještě úroveň, kterou lze individuálně překonat, kdy ještě rozhovor od člověka k člověku lze navázat. Autor knihy mě ovšem vede o krok dál, kde je pociťovaná cizost taková, že činí dialog absurdním.

Atuin
16.07.2013 4 z 5

Mnohé malé knížečky, právě takové, umí povětšinou dobře ztvárnit velké věci, nakonec člověk, který objeví Bartlebyho bude mít hned o čem přemýšlet.