Pirát a lékárník

Pirát a lékárník https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180156/pirat-a-lekarnik-180156.jpg 4 20 6

Pozor! Četba této knihy může způsobit silný estetický zážitek! Stevensonova veršovaná balada s poněkud svérázným morálním poselstvím poprvé vychází v českém jazyce s originálním ilustračním doprovodem! Dva vykutálení braši, pirát Robin a lékárník Ben, se po letech setkávají a porovnávají své rozdílné životní dráhy. Zatímco Robin přepadal na mořích lodě, dobýval srdce žen a stal se obávaným a zároveň ctěným pirátem, Ben v teple domova tiše a nenápadně, avšak krutě obíral svého mistra i zákazníky v lékárně. Poté, co Robin nahlédne kamarádův zbabělý život bez cti, dojde k ohromujícímu a nečekanému finále! Když Henning Wagenbreth, jedna z nejvýraznějších postav současné německé výtvarné scény, objevil a ilustracemi doprovodil baladu Roberta Louise Stevensona, vznikl knižní skvost. Právem se proto kniha ocitla v užších nominacích na prestižní německou cenu Deutscher Jugendliteratur­preis. V českém překladu Petra Putny vznikl skvost obdobný, který si určitě získá srdce mnohých dětí i dospělých.... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , 65. pole
Originální název:

Robin and Ben: or, the pirate and the apothecary


více info...

Přidat komentář

Sitting-Bull
06.12.2023 1 z 5

Tak tato kniha mě zcela minula a děti taky. Asi máme jinou představu o "estetickém zážitku", na který mě popis knihy nalákal... Upřímně - dlouho jsem neviděla tak škaredou grafiku a tak rušivou sazbu knihy.
Obrázky, na kterých kniha z velké části stojí, jsou z mého pohledu opravdu nehezké, nepovedené a děsivé. Jako dítě jsem mívala noční můry z Krabata (toho s tou rozseknutou hlavou) z pohádky Čarodějův učeň (1977, režie Karel Zeman) a ilustrace z této knihy ve mně dávno zasunuté noční můry spolehlivě probudily.
Veršovaný příběh se dal přečíst, ač sazba nestejně širokých mezer a úzkých a tlusých písmen ve čtení také velmi rušila, jako by sazeč zapomněl na kerning.
Takže za mě velká chyba při koupi, lituji, že jsem se nechala nalákat popisem knihy a jménem (jinak mnou velmi oblíbeného) nakladatelství s řadou kvalitních knih. Nj, každý někdy šlápne vedle...

Hanka_Bohmova
06.06.2023 4 z 5

Výrazné ilustrace se k černohumorné moralitce výborně hodí, výsledek je zábavný, ale o level výš básničku posouvá závěrečné vyprávění o panu R. L. Stevensonovi a jeho nevlastním synkovi s dětskou tiskárnou.


azzies
15.01.2020 5 z 5

Zábavná knížka, básnické vyprávění baví, obrázky ještě víc.
Příběh skrývá ponaučení, které jsem vůbec, ale vůbec nečekal.

ThrisaManx
28.12.2018 4 z 5

Pirát a lékárník je vskutku super kniha! Obrázky jsou zajímavé, poutavé a určitě dokáží zaujmout čtenářovu pozornost. Text je psán ve verších, což jen podtrhlo výjimečnost celé knihy. Jak ilustrace, tak příběh určitě zaujme jak dospělé, tak i děti. Vyprávění je velice poučné a odnesete si z něj krásnou myšlenku. A navíc se během čtení budete bavit. Tím, že je to útlounká knížečka, to máte přečteno během chvilky.

haki34
26.11.2017 4 z 5

super !! obrázky poutavé, veršvaný text zábavý i poučný,.děti (6-7) zaujala hned na první pohled, mě zaujaly spíše texty :) kombinace ovšem velmi dobrá, máme tip pro Ježíška....

bibi.r
23.01.2014 4 z 5

Ha há, tohle mě fakt pobavilo :D. Výborně udělané dílko (díky samozřejmě patří překladateli, který si s textem pohrál). A ilustrace vše vtipně doplňují.