Pětinároží

Pětinároží https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405547/bmid_petinarozi-R8j-405547.jpg 3 36 10

Ve svém zatím posledním románu Pětinároží se peruánský nositel Nobelovy ceny Mario Vargas Llosa vrací do rodné země a svým nejlepším stylem vykresluje devadesátá léta, kdy za vlády prezidenta Fujimoriho žili Peruánci v hrůze z terorismu maoistické Světlé stezky i z tajné policie obávaného Vladimira Montesinose. V propletených dějových liniích sledujeme osudy dvou rodin bohatých podnikatelů, vydíraných kvůli lechtivým fotografiím, a novináře z bulvárního plátku, který zapomněl, že každý článek, názor či fotografii mají pod palcem tajné služby a jedině Montesinos určuje, co se smí zveřejnit a k čemu mu to má posloužit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Cinco esquinas , 2016


více info...

Přidat komentář

Finn69
21.08.2022 3 z 5

Já mám Vargase rád, proto trošku přidám a dám Pětinároží tři hvězdičky. Ne, že by to bylo vyloženě špatné, četlo se to dobře a zvládl jsem to za víkend. Ale, mezi námi, taky to není žádný zázrak. Je to celé jakési ploché a nahrubo nahozené, postavy mu moc nevěřím, a podezřele to připomíná agitku proti bývalému peruánskému prezidentu Fujimorimu.
Když to srovnáte s jinými Vargasovými knihami, je to jedna z nejslabších. Keltův sen, Kozlova slavnost, Zelený dům, skvělá Tetička Julie... to je úplně jiná liga.

Afilada
03.09.2020 5 z 5

Zdánlivě lehké čtení, ve skutečnosti skvělý obraz toho, jak to v Peru a v Latinské Americe chodí.


netopýr088
09.05.2020 4 z 5

na relatívne útly román, je jeho mnohovrstevnosť úctyhodná. A číta sa s ľahkosťou, akou to sám autor písal. A v kapitole Vír Llosa ukázal, že ani vo veku osemdesiat rokov sa nebojí štylistických experimentov.

vladka2340
25.03.2020 4 z 5

Llosa je skutečně mistr svého oboru, což ukázal i v Pětinároží. Kniha čtenáře vtáhne do děje už po několika stránkách, je zábavná a čte se sama. Zatím poslední Llosův román je ale veskrze oddechové čtení, byť skvěle napsané. Bohužel se nejedná o knihu, která se vám zaryje pod kůži, tak jako jiná díla peruánského autora. Detailní vykreslení sexuálních scén se zdá být lehce účelové a popis života milionářů až příliš plochý. Za mě 3,5 hvězdy.

Didi1973
06.03.2020 3 z 5

Po formální stránce už daleko méně objevitelské než Zelený dům, postavy méně zásadní. Nejlépe nahozená se mi zdála být postava bývalého recitátora. Menší výhrady mám také k překladu - např. hospodský z předměstí mluví spisovně.

sharik
13.02.2020 5 z 5

Pětinároží je thrillerem, uměleckou prózou, společenskou analýzou i politickým dílem. Zní to jako strašný mišmaš, ale ono je vše dobře vyvážené a skvěle propojené. Nemusíte mít přehled o nedávných dějinách Peru, i tak je to jako politický thriller poutavé... Každopádně Llosa opět otevírá obrovské množství témat, která v nich pozorný čtenář dokáže najít. Nemyslím si, že jde o jakousi "pomstu neúspěšného protikandidáta bývalému prezidentovi" (jak píší někteří recenzenti). Ano, hlavní zápletka se vztahuje ke zvěrstvům spojeným s minulou vládou... ale cožpak by o tom umělec nemohl psát? A politický oponent nesmí vládu kritizovat? A když je náhodou v jedné osobě propojené obojí...? Za mě je to skvělá kniha, mix umělecké prózy a thrilleru, i kdyby politické téma bylo zcela fiktivní. A tím, že není, dostává román pouze další rozměr. O něco více mrazivý.

Lamanai
21.12.2019 3 z 5

Chtěl jsem dát dvě hvězdy. Třetí je za to, že mě kniha přiměla, najít si zase pár informací o vcelku nedávné historii Peru. V Jižní Americe, včetně této země, jsem tři měsíce žil. Vždy jsem rád četl beletrii z Latinské Ameriky, včetně Llosy. Jenže tohle je z velké části jen porno (zrovna já rozhodně nejsem puritán) a vzhledem k tomu, že Vargas Llosa figuroval v prezidentských volbách proti Fujimorimu jako protikandidát, moc to titulu nepřidává na objektivitě. Nebo spíš autenticitě. Možná právě s ohledem na ty okolnosti se tu autor trošku bojí šlápnout vedle. Navíc míchá nesourodě spoustu stylů. V kontrastu s afektovaným "miláčkováním" některých postav vylíčil jiné velmi ploše, špatně se tomu věří a celé to cukrování smetánky, která neví, co roupama, je vyloženě otravné.

elpiska
15.06.2019 1 z 5

Llosovy knihy jsem četla už dávno. Ale mám dojem, že byly mnohem lepší. Každopádně mně tenhle titul ponoukl k tomu, si ty staré knihy přečíst znovu. A kapitola 20, ve které se prolínaly děje v neoddělených odstavcích, se mi četla vyloženě špatně.

dvojkadvacet
14.05.2019 4 z 5

Rád čtu méně známé knihy proslulých autorů. Vždy je tam určitý příslib příjemného překvapení. Pětinároží je napínavý, typicky Vargas Llosovsky komponovaný příběh o neblahém vlivu moci na média. Z mnoha úhlů pohledu je líčeno mnoho způsobů, jak se dostat do maléru a jak se v něm pohybovat. V závěru autor nabízí i východisko. Jen doufám, že ne příliš naivní.

barbucha07
13.05.2019 3 z 5

Svižně napsaný příběh o ... O čem vlastně, trochu o vyprázdněném životě smetánky, trochu o bulváru, trochu o vládě v moci policie a tajných služeb. Bohužel ani jedno z témat do hloubky. Na autora Zeleného domu, Pantaleóna, Kozlovy slavnosti trochu málo.