Kozlova slavnost

Kozlova slavnost https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10093/bmid_kozlova-slavnost-jjp-10093.jpg 5 39 6

Předposlední román Vargase Llosy z roku 2000 znovu nalézá strhující rytmus a spád autorových nejlepších románů dokonale propojujících skutečnost (historické události) s fikcí. Urania Cabralová se po pětatřiceti letech vrací domů do Dominikánské republiky, kde se chce konečně vypořádat s minulostí. Na kraji silnice však číhají večer v autě čtyři ozbrojení muži. Slavný peruánský spisovatel z těchto dvou situací splétá mnohovrstevný, krutý a místy až tragikomický příběh dominikánského diktátora Rafaela Leonidase Trujilla řečeného Kozel. Kde končí nedotknutelný Vůdce a začíná obyčejný člověk? Jak může rozmar jednoho muže zničit životy tisíců lidí?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La fiesta del Chivo , 2000


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
05.05.2023 5 z 5

Poměrně složitě, ale mistrně komponovaný román, tvořený třemi hlavními dějovými liniemi a spoustou dalších odboček, jak se jednotliví aktéři ve svých vzpomínkách vracejí do minulosti. Dílo až překvapivě aktuální v dnešní době - za diktátora Trujilla a jeho přisluhovače lze snadno dosadit Putina a jeho nohsledy - podstata situace a příběhu se nezmění, jen detaily by byly jiné. Autor se dokázal skvěle vcítit do psychiky a myšlení svých reálných hrdinů. Kniha je vlastně i takovým bohatým katalogem praktik mocenského boje - od těch mírných po ty nejbrutálnější a nejzákeřnější (pro citlivější čtenáře může být místy četba docela emocionálně náročná). Jednoduše z ní pochopíme, proč se obvykle nenajde nikdo, kdo by se pokusil zneškodnit tyrana, jako byl Trujillo, Hitler nebo dnes Putin, i když by to technicky bylo třeba i poměrně snadné - i přes úspěšné odstranění hlavní postavy režim jí nastolený často ještě nějakou dobu jede setrvačností v původních kolejích, což stačí na to, aby na to ti odvážní, kteří se mu postavili, doplatili (většinou tím nejhorším způsobem a navíc nejen oni, ale i jejich blízcí). I po literární stránce je tahle kniha výborná. Vargas Llosa je při psaní důkladný a podrobný, a přesto ani chvíli nenudí. Nobelovka mu právem patří.

Finn69
06.04.2016 5 z 5

Zajímavě a čtivě zpracovaná historie Trujillovy diktatury v Dominikánské republice. Přiznám se, že jsem o tomto tématu nevěděl prakticky nic a fakta jsem si zjišťoval až v průběhu čtení. Je to totiž místy opravdu síla, téma o kterém by mohl psát třeba Orwell nebo Solženicyn.
Trujillo je všemocný, moudrý a národem obdivovaný vůdce, který si hraje se svými spolupracovníky jako s šachovými figurkami. Lidé ve dne pochodují ve slavnostních průvodech, v noci se ztrácejí v lágrech a věznicích, nebo rovnou v moři mezi žraloky. Prostě takový Stalinův Sovětský svaz v malém.
Historii diktatury rámuje příběh Uranie Cabralové, která se do vlasti vrací ze Spojených států po řadě let, aby navštívila svého otce. Ten byl po většinu diktatury Trujillovým oblíbencem, ale když upadl rozmarem diktátora do nemilosti, neváhal mu obětovat vlastní dceru - a ta nese následky dodnes.


splichalka
08.01.2016 5 z 5

Musím se přiznat, že nebýt návštěvy Dominikánské republiky, asi by mě nikdy nenapadlo si tuhle knihu přečíst - a udělala bych velkou chybu, protože je vážně skvělá! Mix historických faktů s fiktivním příběhem je přesně podle mého gusta, i když k absolutní dokonalosti mi zde chybělo snad jen trochu romantiky. Každopádně z mnoha úhlů pohledu jsem touto knihou (i samotnou zemí) fascinovaná.

yueh24
28.12.2014 5 z 5

Vynikající kniha, která staví na historických událostech v Dominikánské republice. Nepustila mě až do konce. Skvěle napsané!

Azi
20.08.2014

Od začátku bylo jasné, o čem kniha bude. Z počátku jsem se ale nutila do čtení, první půlka mi trvala neskutečně dlouho, než jsem ji přečetla, druhá půlka mi utekla neskutečně rychle!!! Na konci už byl jen skvělý dojem!

bubo bubo
11.07.2014 5 z 5

Prvni kniha od pana Llosy. Chytla me ,a nepustila az do konce.