Pět her

Pět her https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126887/pet-her.jpg 5 23 4

Svazek, postihující tři základní autorovy dramatické žánry, přináší historickou hru , dvě komedie a dvě tragédie. Nové překlady předkládají čtenáři dramata v té podobě, v jaké je vnímali Shakespearovi současníci, tj. bez pozdějších úprav. Richard III Sen svatojánské noci Večer tříkrálový čili Ať si to každý přebere, jak chce Hamlet, dánský princ Král Lear... celý text

Přidat komentář

Kabuky
28.01.2023 5 z 5

Velmi kvalitní výběr.

stelka_knihomol
08.07.2022 5 z 5

Shakespeare píše nádherné hry a proto jsem se rozhodla přečíst si kromě Romea a Julie dalších pět a zklamaná jsem vůbec nebyla.

Richard III. byl jedinou hrou z těchto pěti, kterou jsem nečetla v Z oříšku královny Mab. Musím přiznat, že mě moc nebavila. Děj byl takový podivný. Díky tomu jsem měla takovou menší čtecí krizi.

Sen noci svatojánské mě moc bavil, i když musím přiznat, že to taky není úplně můj šálek čaje. Ale pobavila jsem se.

Večer tříkrálový je jedna z mích hodně oblíbených Shakespearových her. Moc jsem si ji užila.

Hamlet mě velice překvapil. Od Z oříšku královny Mab jsem si vůbec nepamatovala děj, proto mě překvapilo, jak moc je příběh krásný. Myslím, že Hamlet bude mou nejoblíbenější Shakespearovou hrou. Doporučuji těm, co se vyžívají v tragédiích.

Král Lear je stejně jako ostatní hry úžasný a má ten nejkrásnější konec ze všech pěti zmíněných.

Shrnutí: dávám 5/5 a DOPORUČUJI.


Oponn
07.04.2022

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

Richard III., Sen svatojánské noci, Večer tříkrálový, Hamlet, Král Lear.

Pět her a každá úplně jiná. Průřez Shakespearovým dílem skrze historickou hru, tragédii i komedii.

Richard III. mě zaujal především samotnou postavou Richarda. Jeho úvodní monolog bezcharakterního hada, který se v míru nudí, protože na běžné radovánky je příliš škaredým, je zároveň vrcholem celého vydání.

Sen svatojánské noci jsem četl jako samotné vydání v jiné edici a hra mě nechala zcela ledově klidným. Podivné fantaskní ladění mi přišlo rušivé, postavy hloupé a vytržené z reality.

Ve Večeru tříkrálovém jsem si zamiloval postavu Masopusta. Zcela klasická komedie s pomotáním charakterů, převleky a zvraty jasnými od začátku četby.

Hamlet... Co k němu dodat. Kralevic ve shnilém království Dánském. Co psát víc. Postava, kterou by měly znát i děti ve školce. Člověk, který ztratil všechno, i chuť do života.

Sůl nad zlato trochu jinak aneb Král Lear se mi asi líbil nejvíce, protože postavy blázna/šaška a Kenta v převleku jsou pro mě tím nejlepším, co autor nabízí. Jeho postavy vysmívaných „hloupoučkých" charakterů mívají nejpevnější názory, nejreálnější vhled do problému a jejich chování bývá nejvíce racionální. Všechno ovšem zabalené do ironických a metaforických průpovídek, které svou hranou naivitou vždy tnou do živého.

„Hadí kousnutí méně ostré jest než nevděk dítěte."

princesse
26.06.2012 5 z 5

Klasika. Krásný souhrn některých her Williama Shakespeara. Náročnější čtení, četla jsem v sedmnácti letech a naprosto mě to uchvátilo. Doporučuji.

Autorovy další knížky

William Shakespeare
anglická, 1564 - 1616
2015  80%Romeo a Julie
2010  83%Hamlet
2011  80%Zkrocení zlé ženy
1994  82%Sen noci svatojánské
1964  83%Othello