Pekař Jan Marhoul / Pole orná a válečná

Pekař Jan Marhoul / Pole orná a válečná https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170339/bmid_pekar-jan-marhoul-pole-orna-a-valec-uko-170339.jpg 4 21 2

Spisy Vladislava Vančury série

< 2. díl >

Souborné vydání dvou nejvýznamnějších autorových románů. V prvním z nich monumentalizuje Vančura tragiku dobromyslného českého proletáře, jakousi českou donkichotskou postavu, člověka bohatého srdcem a dobrým čistým lidstvím apřitom drceného dobou a neutěšeným okolím. V druhém ukazuje jak válka zasahuje do životů lidí, a to i životů lidí žijících na okraji společnosti, a převrací v nich lidské hodnoty.... celý text

Přidat komentář

Marekh
02.04.2018 3 z 5

Kniha Jan Marhoul se mi celkem líbila. Měl jsem však problémy s knihou Pole orná a válečná, která byla náročná na četbu. Do této knihy jsem se musel hodně přemáhat, abych ji dočetl do konce.

Citáty z knihy Pekař Jan Marhoul:

Věz, Jene, že život není ani radování, ani bolest, ani Bůh, ani nějaké rozjímání, ale jídlo a byt.

Mluví-li bohatý muž, všichni mlčí a jeho slovo zní a proniká, avšak hlas chudého, jako by byl němý, nebývá slyšán.

Síla vládnouti penězi je bohatství, ale peníz sám jest jenom znamení této síly.

rasputin
31.01.2017 5 z 5

V anotaci se píše, že román je také lahůdkou pro milovníky krásné češtiny. Musím říci, že zpočátku mě to spíše odrazovalo. Pak jsem si zvykl. Jeden odstavec za všechny:
"Vrátiv se z Pešti, Maxmilian odstonal jakýsi děsný flám šlechtické míry a poplakav nad chlupem, jejž pustil, hotovil se k odpočinku. Tři tisíce uvízly v punčoše jakési herečky, jež na jevištním pokraji vykřikuje a omdlévá a pláče a opět se směje; tři tisíce zůstaly v hotelu, jenž jako kanál vsákl nápoje a blinky. Zpili se až po baby dřepící na záchodcích. Tři dny barevné alkoholy crčely chřtány a tři dny řvaly jazyky opilců."


Kniha Pekař Jan Marhoul / Pole orná a válečná je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst11x