Pasažieri

Pasažieri https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462175/bmid_pasazieri-pOo-462175.jpg 4 236 77

Predstavte si, že nasadnete do samojazdiaceho auta, no zrazu sa nečakane zamknú dvere, trasa sa zmení a ozve sa tajomný hlas, ktorý vám oznámi: „Zomrieš.“ Presne to sa stalo ôsmim pasažierom, ktorí sa bezmocní a vystrašení vezú na neznáme miesto, na ktorom o dve a pol hodiny dôjde k hromadnej zrážke. Výber obetí hekerského útoku je vskutku pestrý: televízna celebrita, tehotná žena, vojnový veterán, imigrantka, týraná žena na úteku, manžel s manželkou – každý v jednom aute – a potenciálny samovrah. Priamy prenos únosu vysielajú do celého sveta: prežiť môže len jeden z nich a rozhodne o tom verejnosť. Sú však pasažieri skutočne takí nevinní, ako sa na prvý pohľad zdajú?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Lindeni
Originální název:

The Passengers , 2019


více info...

Přidat komentář

JezinkaJ
09.04.2024 4 z 5

Bezva čtení na dovolenou. Příběh má napětí, postavy jsou rozdílné, nesplývají. Vedlejší dějové linky nehýří happyendy, hurá. Některých mi bylo hodně líto, ale spravedlnost prostě neni ani v literatuře, natož v životě.
Byla jsem spokojený čtenář i konec se mi líbil.

uzivatel6305
31.03.2024 5 z 5

Moje třetí kniha od autora a stává se ze mě nadšená fanynka. Jeho knihy jsou vždy originální, plné napětí, zvratů, humoru, a čtenáře prostě nenechají od čtení oddychnout.

Pasažéři mě opět moc pobavili, myslím, že se ani nejedná o sci-fi jako o blízkou budoucnost. Co si s tím vším lidstvo počne, uvidíme, ale pohled na situaci očima Johna Marrse vypadá opravdově.

Miluju Marrsův popis postav, každý je jiný, málokomu se dá věřit, situace se mění během chvilky a čtenáře čeká jedno překvapení za druhým.

Mrzí mě, že jsou u nás vydané jen čtyři knihy, a v audio verzi pouze jedna. Brzy budeme muset sáhnout po originálech.

Mimochodem, J.M. je velice aktivní na FB, pokud máte zájem.

Jeho knihy jednoznačně doporučuji. Pěknou zábavu.


JankaV80
19.02.2024 5 z 5

První kniha (a určitě ne poslední) od tohoto autora a naprosté nadšení. Celá kniha je velmi čtivá, pořád se v ní něco děje, nikde nejsou žádná hluchá místa. I to téma - samořiditelné dopravní prostředky - z velmi blízké budoucnosti bylo super. Jen si teď nejsem jistá, zda se mi po přečtení této knihy bude chtít někdy jet plánovanou trasou metra D :-)
Úplný závěr knihy se mi moc nelíbil, nějak mi tam nepasoval a asi bych si uměla představit zakončení trošku jiné. Nicméně knihu určitě doporučuji všem, kdo mají rádi napětí a nepředvídatelný děj příběhu.

mirec88
17.02.2024 5 z 5

Vynikajúci sci-fi thriller s obrovskou úlohou čoraz viac sa rozširujúcej AI a s tým spojenými hekerskými útokmi a s relatívne možnou budúcnosťou plne autonómnych áut, je veľkým varovaním. Okrem zdvihnutého prsta dávam do pozornosti aj skvelý akčný dej, ktorý vám ani na sekundu nedá vydýchnuť a ktorý je od začiatku do konca napínavý, dychberúci. A tie zvraty, ktoré tu sú, sú super. Inak odporúčam pokiaľ chcete čítať knihy od Johna Marrsa, prečítať si najprv Spriaznené duše, lebo tu je taká jemná náväznosť, ale našťastie nič vám to nevyspoileruje. Určite výborný high-tech thriller a odporúčam.

Tano
21.01.2024 4 z 5

Dobrá, zajímavá a pěkně plynoucí kniha. Ideální i do mhd, protože členění kapitol nebo různých úhlů pohledů pasažérů je tak akorát dlouhé :)
Konec mi tak úplně nesednul, za to snižuji trochu hodnocení, jinak ale paráda!

LidkaDino
29.12.2023 5 z 5

Přečteno Přečteno za 3 dny! Kdyby mě někdo pořád nerušil s tím, že má hlad (jsem maminka) nebo můj mozek neusnul nad knihou ve 2 ráno, měla bych ji přečtenou dřív :-)
První co mě po přečtení napadlo bylo: musím si to přečíst hned znovu, s těmi informacemi, které teď mám!
Je to doslova jízda! Pan spisovatel UMÍ člověka vtáhnout do děje, který je mega napínavý! V tomto příběhu bylo poznat, že byl 25 let novinářem.
Knihu jsem četla díky knižní štafetě a teď vím, že ji MUSÍM mít doma, stejně jako jeho knihu Spřízněné duše, kterou také doporučuji.

Kaduri
09.12.2023 4 z 5

Ďalší akčný nervák od Johna Marrsa.
Pasažieri uväznení v samoriadiacich autách. Porota, ktorá má vyniesť rozsudok. A človek v pozadí, ktorý so všetkými manipuluje. Hra začína.
Autor je v podstate cynický až surový, ale vplyv sociálnych médií na reakciu verejnosti vystihol dokonale. Takto nejako by to v realite prebiehalo.
Marrs týmto románom nastavuje zrkadlo spoločnosti a nevychádzame z toho dobre.
Koniec mi prišiel už dosť naťahovaný, ale so záverečnou pointou to celé dávalo zmysel.

SPOILER
Ako mohol únosca rátať vo svojom pláne s mŕtvolou v kufri auta? Nemohol predsa vedieť, že zomrie práve v ten deň. Nejde mi to do hlavy.

"Každý má nějaký názor. Takže i kdybyste osobně dojela do každé z těch škol, sama deaktivovala všechny bomby a pak bez pomoci zachránila život všem Pasažérům, našel by se nějaký troll v obecním bytě v Hackney s roztřepenými konečky a tetováním s několika hrubkami, který by si postěžoval, že jste se zpronevěřila proti ženským právům a vrátila je zpátky minimálně o deset let, protože jste celou svoji záchrannou misi absolvovala v sukni.“

Peace
24.07.2023 4 z 5

"Našim nepřítelem není umělá inteligence, ale lidé, kteří za ní stojí."

Čtivé, napínavé, neotřelé. Opravdu se od děje jen těžko odtrhává, protože prostě potřebujete vědět, jak vše nakonec dopadne. Určitě se poohlédnu i po dalších autorových knihách, psát totiž rozhodně umí!

m_martina
11.07.2023 5 z 5

Pan spisovatel píše výborně a mně se líbila i tato kniha, která tak trochu navazuje na Spřízněné duše. A protože to bylo opravdu skvělé čtení, dávám pět hvězd a doporučuji.

Privilegius
25.05.2023 2 z 5

O dost slabší než Spřízněné duše, ač našlápnuto to mělo docela slibně...

SimonaP
23.04.2023 5 z 5

Tak tohle bylo skvělé. Bavily mě příběhy podané tak, že nic nemusí být takové, jak se na první pohled může zdát. Občas přilétl nečekaný zvrat. Autor prostě umí psát.

Kizuizi
21.04.2023 4 z 5

Tohle bylo parádní! Už od prvních stránek jsem byla vtažena a tahle divoká jízda mě nepustila, dokud jsem nedočetla. A ano, vážně to byla jízda šílená a smrtící. Místy mi běhal i mráz po zádech při představě, že bych v nějakém takovém autě seděla.

Pasažeři je ideální kniha, pokud hledáte něco velmi svižného a s nádechem sci-fi prvku. Taky vám nesmí vadit trocha morbidností a můžete si být jistí, že po téhle knize začnete přemýšlet, jestli do nějakého vozu, který bude bez řidiče, vůbec někdy nastoupíte. Je to napínavé, až přímo ďábelské čtení, s velmi zajímavým rozuzlením.

Čmeláček
17.04.2023 5 z 5

Hned, co jsem dočetl Spřízněné duše, jsem se pustil do této knihy. A fakt byla zase super! Jsem si nestihl vydechnout od začátku až do konce! :) Takže je to opět za pět, vážení! :)))

85098211
14.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Výborná kniha, která lehce navazuje na Spřízněné duše téhož autora. Ale opravdu jen hodně lehce, protože jinak se jedná o úplně jiné téma ;-). Máme zde osm různých osob, uvězněných v autonomně řízených autech, které k víceméně jisté smrti odsoudil hacker. A o jejich osudu by měla rozhodnout jakási komise, k níž patří sympatická Libby a několik dalších, již o dost méně sympatických členů. A potom samozřejmě i veřejnost za pomoci internetového hlasování. V doslova razantním tempu se seznámíte s jednotlivými pasažéry a poměrně brzy je jasné, že každý má nějaké temné tajemství, které se samozřejmě snaží pečlivě skrývat. Ještě předtím jsou ale tři z nich zabiti, aniž by měli aspoň malou šanci tomu zabránit. Jak tato jízda skončí pro oněch dalších pět, z nichž mi ne všichni zrovna přirostli k srdci, už prozrazovat nebudu. Kniha je opravdu neskutečně dobře napsaná, já jsem od ní jen těžko odcházela - jeden zvrat totiž střídá další a také její poslední část, odehrávající se již po skončení této smrtící jízdy, v sobě ukrývá nejedno překvapení... Nezbývá tedy než ohodnotit plným počtem a těšit se na (zatím) poslední, která byla u nás vydána. Pevně ovšem doufám, že se dočkáme překladu i dalších knih, protože jich autor napsal už víc...

JitkaHambi
03.03.2023 5 z 5

Musím, prostě musím dát plný počet!
Kniha byla úžasná, i když jsem ze začátku čekala úplně jiný děj!Nemohla jsem se od poloviny odtrhnout a prostě jsem byla na sebe naštvaná, když jsem neměla čas číst! Nemám slov.....všem doporučuji!Skvělá kniha, super autor, opravdu umí psát!

RanMori
28.02.2023 4 z 5

Jo, tohle bylo hodně dobrý. O vzrušující napětí není nouze a párkrát jsem opravdu horečně otáčela stránku za stránkou, abych se konečně dozvěděla, jak to bylo. A přesto že to na zvraty nebylo nijak skoupé, nepůsobilo to překombinovaně. Jen mě trochu překvapilo, že to v jednom ohledu neskončilo dobře, ale i tak to k vykresleným charakterům vlastně sedlo. Rovněž oceňuji velmi věrně - bohužel - zachycený obraz současné společnosti a jejího chování na sociálních sítích.

Anniee
10.02.2023 5 z 5

John Marrs se pomalu ale jistě stává srdcovým autorem. Jeho knížky jsou hroznej masakr - hlavně co se zvratů týče. Vždycky, když už si myslíte, že trošku víte co se tam děje a začínáte mít nějaký názor na hlavní postavy, se to přetočí úplně vzhůru nohama a vy jen koukáte a nechápete. A za chvíli znova. A znova.
Vůbec mi nepřišlo, že má kniha přes 400 stránek. Byla neodložitelná, doopravdy. I když by se autorovi dalo vytknout kdeco, čtivost to rozhodně nebude. Dám si od autora chvíli pauzu a pak se vrhnu na knihu Když jsi odešel a doufám, že to bude podobná pecka jako toto nebo Spřízněné duše.

bacouch
31.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Strhující, mrazivý a naprosto nepředvídatelný příběh. Kniha, kterou nemůžete odložit, protože děj je brutálně napínavý, kapitolky krátké a k twistům dochází každou chvíli až do poslední stránky. Autor nám zde předestírá množství etických otázek, na které narazíte při každé debatě o autonomních vozidlech: koho má auto při nehodě srazit? Kdo má v očích společnosti větší hodnotu - těhotná žena, dítě nebo důchodce? A co když auto bez řidiče napadnou hackeři? https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/stat-planuje-podminky-pro-autonomni-auta-musi-vyresit-i-to-koho-ma-auto-pripadne-srazit. A přesně o tom je tato kniha. Donutí čtenáře zamyslet se nad otázkami tohoto typu a stát se v podstatě dalším porotcem. A dělá to naprosto brilantně.

katynka78
10.01.2023 5 z 5

Nacházíme se v době, kdy již existují auta, která sama po vašem nastavení řídí a vy během jízdy můžete prakticky dělat cokoli dalšího, auto se postará o to, abyste dorazili bezpečně do cíle. Počet autonehod opravdu rapidně klesl. Ale i tak se najdou odpůrci těchto aut. Existuje tak komise, která posuzuje autonehody, zda za ně může opravdu člověk a nebo technika samořídícího auta.
A tato komise se dostane do opravdu svízelné situace ve chvíli, kdy se dozví, že několik "náhodně" vybraných aut je hacknuto, nejdou již řidičem přenastavit, jsou uneseny a řidič je tak vydán na milost a nemilost hackera, který se rozhodl, že z unesených přežije jen jeden člověk.
A ona komise má na základě určitých informací určit, který ten řidič to bude. Není to snadné, preference se mění, na řidiče vylízají různé tajnosti a občas i odsouzenihodné jednání. A tato záležitost je o to těžší, že je vysílaná jak televizí, tak na internetu a i diváci dávají hodně nevybíravým způsobem najevo, co a jak si myslí.
Jenomže to není všechno ... a to bych vám právě doporučovala si přečíst. Kniha je opravdu jedna velká jízda, která jakmile zmáčknete pedál pomyslného plynu, už nechcete rychlost snižovat a chcete dojet do cíle, abyste věděli, jak to dopadne.
Kniha nese spoustu témat k zamyšlení, jak nad technikou, tak nad jednáním lidí v krizi, tak nad zodpovědností za své činy a skutky.
Za mě 5/5*

Danago
22.09.2022 4 z 5

Tak toto mě bavilo. Nejvíc když se řešili pasažéři ve vozech. Druhá část je o něco pomalejší a za mě méně zábavnější. Proto plný počet nedávám. Ale za přečtení určitě stojí. Hodně dobrý nápad. Příběh mě na mnoha místech hodně překvapil.