Staré křivdy

Staré křivdy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481000/bmid_stare-krivdy-JmW-481000.jpg 4 140 39

V tomto domě je pravda mnohem nebezpečnější než lež Maggie a Nina spolu každý druhý den povečeří. Když večeře skončí, Nina pomůže Maggie do jejího pokoje v podkroví a zpět do těžkých řetězů, které ji v místnosti udrží. Maggie totiž Nině provedla věci, jež nikdy nemohou být odpuštěny. A tak za to teď platí. Stále však existuje spousta hříchů z minulosti, o kterých Nina nemá ani ponětí, a Maggie to tak hodlá udržet - i kdyby ji to mělo stát život.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

What Lies Between Us , 2020


více info...

Přidat komentář

Hvězdinka
29.01.2024 3 z 5

Tady jsem očekávala hodně a dostala průměr. Čtivé to bylo, ale pořád to stejné dokola. A je tohle vůbec mateřská láska? Tady byli všichni psychopati.

bedkniha
26.01.2024 5 z 5

Pro mne to byla naprostá bomba. Vůbec nevím, jakými superlativy bych knihu ohodnotila, nejlépe to vystihl v komentáři Kaduri a Bara52. Já osobně knihu dávám do doporučených.


Madi
22.01.2024 5 z 5

Kniha je skvělá. Pořád se něco děje, krátké kapitoly vás nutí číst dál a dál. Je tam několik zvratů a většinu z nich jsem vážně nečekala. První moje kniha od Mareše, ale určitě ne poslední.

oleg121
31.12.2023 3 z 5

V podstate som s knihou spokojný. Ide len o to, že z povahy samotného príbehu je jasné, že s veľkou pravdepodobnosťou nebude mať príbeh uspokojivý záver a presne tento pocit sa mi pri čítaní potvrdil. Posledná tretina knihy je úplne prekombinované a šialené psycho, kedy ma dejové zvraty nezaujali a neprekvapovali. Naopak som krútil hlavou nad tým, do akej absurdity sa všetko vyvíja. Čo je škoda, nakoľko išlo inak o veľmi dobrý počin.

LeSk
29.12.2023 5 z 5

Dokonalý děj, hltala jsem stránku za stránkou. Naprosto úchvatný příběh, mělo to hloubku i spád. Každou chvíli jsem "věřila" někomu jinému. Opravdu velmi povedená kniha, velmi doporučuji.

Kaduri
16.09.2023 4 z 5

Jeden dom. Dve ženy. Matka a dcéra. Taký bežný príbeh, poviete si. Akurát matka je uväznená v podkroví s okovou na nohe. To už bežnému príbehu nezodpovedá...
Je to riadne psycho. Dej knižky je zamotaný a čitateľ si ho postupne skladá dohromady.
Šialený, no vskutku napínavý príbeh Vás núti čítať ďalej a ďalej.
Vo výsledku je mi z toho všetkého smutno.
Najmladší člen rodiny by si zaslúžil šťastnejší koniec.

Bara52
21.08.2023 5 z 5

Uff, neuveritelny!! Takovy psycho jsem snad jeste necetla. Odviji se divny pribeh, a postupne pomalicku se odhaluje, co vsechno tomu pribehu predchazelo. Za me genialne napsane, navazujici, konec jen tresnicka na dortu, dalo to dokonaly smysl. Od spisovatele se mi krome Pasazeru libily vsechny knihy vice nez nadprumerne. Za me naprosta pecka a doporucuji precist.

Anniee
29.07.2023 3 z 5

Po úžasnejch knihách Pasažéři a Spřízněné duše a propadáku Když jsi odešel, jsem vůbec nevěděla co od knížky čekat. A byl to takovej průměr. Neurazí, nenadchne. Čtivě napsaný, ale tak moc se to táhlo. Takže velký nadšení se nekoná a do žádný jeho knihy už se asi nepustím.

Rodaw
31.05.2023 5 z 5

STARÉ KŘIVDY
Hodnocení Knihánkova: 4,5 hvězd

Naprosto úžasný thriller, který bych moc ráda všem doporučila! Mix psychologického rodinného dramatu a (díky atmosféře) hororu. Bylo to zajímavě propletené a konec mě šokoval. Dost temná a neskutečně čtivá záležitost, pokud Vás baví thrillery, nenechte si tento ujít! :)

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

intelektuálka
30.05.2023 4 z 5

.... kolik lidí má takové štěstí, aby v jejich rodině žily pod jednou střechu hned tři generace .... ?

Každý dům má své tajemství - ale to, co nám autor přiblížil v této knize je nad míru ....

S každou další stránkou přichází odhalení - a za chvíli zase jiné ....

Psychologické profily matky a dcery jsou vybarvené - jen nepochopitelné ....

Rodiče a děti - můžeme jim dát nepodmíněnou lásku a podporu .... ale nemůžeme ovlivňovat jejich životní osud ....

John Marrs bezpochyby psát umí - a toto je pouze další důkaz - i když jiné téma ....

V rodině jsou křivdy vždy nejhorší - protože jsou podloženy emocemi ....

Knihu jsem dlouho sháněla a stála za přečtení - doporučím.

Erlif
12.05.2023 2 z 5

Marrse mám ráda, jeho thrillery/detektivky jsou bravurní a nejdou pomalu pustit z ruky, člověka pohltí děj a prostě nepustí...

Ale tohle než thriller mi přišlo spíš jen asi jako psycho.. a jelikož už Marrsův styl znám, tušila jsem zvraty a já se překvapivě ani jednou nespletla... Takže jsem četla knížku, co má 380 stran, děj skáče v čase, ještě je rozdělen na vyprávění z pohledu Maggie a z pohledu Niny. Některé věci mi přišly docela nelogické... A nic z čeho bych byla odvázaná.

No škoda, budu doufat, zase v nějaký ten pěkný nabušený thriller, ale tohle opravdu John psát neumí... Podobně jsem hodnotila i jeho další psycho "Když jsi odešel" - u obojí vyhozené peníze a mrzí mě to.

knihomolkaL
08.05.2023 3 z 5

John Marrs je jedním z mých nejoblíbenějších autorů, a tudíž se na každou jeho novou knihu nesmírně těším. Připadá mi ale, že jeho romány mají hodně střídavou úroveň. Spřízněné duše - bomba, Když jsi odešel - nic moc, Pasažéři - opět bomba a Staré křivdy - bohužel pro mě znova zas nic moc.
Kniha je napínavá, o tom žádná, ale zbytečně natahovaná.
Obě "hlavní hrdinky" mi byly šíleně nesympatické, nedokázala jsem si k nim vytvořit žádný vztah a vcelku mi bylo jedno, která z nich bude nakonec ta horší.
Mrzí mě to, ale o to víc se těším na další román JM, s ohledem na tu střídavou tendenci.

kneslova
15.04.2023 4 z 5

No ano, tohle je opravdu psycho. Čím děj spěje dopředu , tím větší

VítVápno
20.02.2023 5 z 5

Tohle byla hodně dobrá Pecka!!!!! Knihu jsem četl dlouho né kvůli tomu že by se mi nelíbila ale měl jsem čtecí krizi a byl jsem furt nachlazení takže nebyla náladu nic méně teď se opět chuť na čtecí vrátila. První polovina kniha byla průměrná ale druhá polovina kniha mě dostala a kniha se mi hodně líbila nejlepší byli zápletky myslel jsem si že za všechno co se stalo Nine může Maggie konečně mě dostal.

Půca4
17.02.2023 5 z 5

Tak. Tohle. Bylo. Boží!
Četla jsem a nemohla přestat. Úžasně napsaný thriller. Co kapitola, to jiný názor na postavy. Střídá se vám minulost se současností a pohledy dvou postav. Každou chvíli se dozvíte něco nového a každou chvíli vám to změní úplně vše, co jste dosud věděli. Prostě super! A ten konec? Pro mě konečně něco originálního a nečekaného.

Dela111
07.01.2023 5 z 5

Staré křivdy bych označila za stoprocentní psychothriller. Není to kniha s akčním dějem a s více možnými pachateli. Tady jde jen o dvě ženy a o jejich podivné životy a zvláštní vztah, který mezi sebou mají.
Thriller má důmyslně vystavěnou zápletku, postupné odhalování minulosti z pohledu obou žen umožňuje čtenáři poznávat všechna jejich tajemství.
Pro některé čtenáře může být rozuzlení hodně překvapivé, ti, co mají psychothrillerů za sebou už více, možná mnoho věcí odhadnou sami dříve než je prozradí autor. Ale vůbec to nevadí, toto je totiž tak svižná jízda bez zbytečné omáčky, že na začátku nasednete a jedete polapení strhující četbou až do konce. Prostě v rámci psychothrillerů je toto parádní kousek ;-).

gordon13
10.11.2022 5 z 5

John Marrs píše vážně skvělé knihy! Každá je trochu jiná a každá je prostě úžasná!!
Staré křivdy jsou v podstatě jednáním o dvou ženách a na čtenáři je, aby si dle svého morálního kodexu zvážil, která z nich je horší...

Danka1975
07.11.2022

Tak super, že od Jona máme další kousek a prostě nesklamal. Zase jiný koncept, ale stejný scénář. Krátké svižné kapitoly, kdy poslední věta u ní vás prostě nutí číst dál a dál. Pohled dvou žen popsán super. . (normálně byly i situace, kdy jsem se zasmála a černý humor zafungoval. . .).. ale jinak mazec!!!! Samozřejmě jsou situace nad kterými nesmíte moc přemýšlet, ať si nekazíme výsledný efekt. Takže se těším na další zboží a doufám, že si, Johne, udržíš kvalitu!!!

AndreaOn
23.07.2022 5 z 5

Za me opet super...proste skvely Marrs. Uz aby byla nejaka dalsi...

Pavlina50
18.07.2022 5 z 5

Thriller, kde si čtenář až do konce nemůže být vůbec ničím jistý.

Mám ráda koncept, kdy je děj vyprávěn více vypravěči – v tomto případě jsou vypravěči dva, vlastně dvě. Maggie a Nina - matka a dcera – vězeň a věznitel v jednom domě.
A čtenář postupně odkrývá, co se mezi nimi stalo.
Je to mimořádně zamotaný příběh, který má tak překvapivý vývoj a ve kterém je tolik zvratů, že jsem po určité době přestala úplně tipovat, kdo je ve skutečnosti ten dobrý a kdo ten zlý, protože to bylo úplně k ničemu.
Prostě perfektní hra autora s čtenáři.
Retrospektiva minulosti pomalu prozrazuje, kdo komu a co vlastně způsobil a názor na obě ženy se mění s téměř s každou kapitolou.
Postupné odhalování pravdy sice chvílemi působí až trochu „cimrmanovsky“ a komicky, ale s přimhouřením obou očí se na to dá povznést a nechat se strhnout napínavou a promyšlenou zápletkou.
Já se strhnout nechala…