Paradox křesťanství

Paradox křesťanství https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/320196/bmid_paradox-krestanstvi-yrx-320196.jpg 4 11 11

Tento soubor podnětných esejů vynikajícího anglického prozaika Grahama Greena vyšel česky již v roce 1970 péčí nakladatelství Vyšehrad. Naše nové vydání dávno nedostupného titulu zpřístupňuje i původně vynechané texty: proslov Ctnost neloajálnosti přednesený na univerzitě v Hamburku, rozhovor z publikace Ten druhý a jeho dvojník a medailon G. K. Chestertona. Texty jsou také doplněny o cenzurované pasáže. Jádro knihy tvoří stati oddílu nazvaného Křesťan a svět, v nichž poznáváme Greenovo paradoxní chápání světa a jeho názor na podstatu křesťanství. Pozoruhodné jsou výstižné a originální portréty známých literátů (Henry James, François Mauriac, Léon Bloy, Eric Gill, Frederick Rolfe, G. K. Chesterton). Pro čtenáře Greenových prozaických textů budou objevné texty líčící okolnosti vzniku tří z jeho nejvýznamnějších románů (Moc a sláva, Jádro věci, Konec dobrodružství). Tímto vydáním chceme připomenout 25 let od úmrtí Grahama Greena (3. 4. 1991).... celý text

Přidat komentář

Akimbo
04.02.2020 4 z 5

Jedná se o sbírku esejů, projevů a menších statí, které jsou tematicky někdy dosti nesourodé. První část obsahuje krátké eseje Greena o ostatních spisovatelích, dosti z nich v současnosti neznámých, tou jsem se prokousával jen velmi těžko. Druhá část obsahuje rozhovor s Greenem a jeho úvody ke 3 vlastním románům, na základě úvodu k Jádru věci jsem se rozhodl si jej přečíst. Téma odpovídající názvu knihy se řeší velmi výživně až na posledních cca. 40 stránkách. Díky nim četby celé knihy nelituji.

Hobo
04.09.2018 5 z 5

Ne vždy jsem se vším souhlasil. V každém případě bylo nad čím přemýšlet.


Chesterton
01.12.2017 5 z 5

A: Myslíte, že vám psaní pomohlo posílit vaši víru?
G: Ne, to bych neřekl. Mé knihy pouze zobrazují víru či nedostatek víry, se všemi možnými odstíny mezi. Nevím proč mě někteří lidé tvrdošíjně označují jako katolického spisovatele. Jsem jednoduše katolík, který náhodou píše...
...V mém koberci se vyskytuje vzor tvořený katolictvím, ale člověk musí trochu podstoupit, aby byl zřetelný :))

Hanka_Bohmova
12.07.2017 4 z 5

"Nenechme se při vymezování křesťanské civilizace mást existencí válek, nespravedlnosti a krutosti nebo nedostatkem lásky. To všechno se v křesťanském státě vyskytovat může. Nejsou to charakteristické rysy křesťanství, ale člověka.
Vzdáme-li se však všech představ o dokonalosti - nebo i jen usilování o dokonalost - podle jakých znaků pak chceme křesťanskou civilizaci odlišit od civilizací pohanských? Možná, že její jedinou chrakteristikou bude rozpolcenost ducha, neklidné svědomí, pocit vlastní nedostatečnosti."