Pán protektorátu

Pán protektorátu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227423/bmid_pan-protektoratu-tKB-227423.jpg 3 13 5

Kniha o Karlu Hermannu Frankovi, nacistovi, který výrazně, někdy zásadním způsobem ovlivňoval dění v Protektorátu Čech a Morava, když předtím se agilně podílel na rozbití Československé republiky, není tradičním životopisem. Jakkoli autor nemohl pominout některá o K. H. Frankovi známá fakta, soustředil se na věci dosud neznámé či méně známé, zato nahlížené někdy v až paradoxních souvislostech. V knize se tak můžeme dočíst nejen o Frankovi samotném a jeho rodině, ale také o jeho poměru k jiným nacistickým pohlavárům (Henleinovi, von Neurathovi, Heydrichovi, Daluegovi či Frickovi), o jeho poradcích, o koncipování protektorátní politiky, podílu na vyhlazení Lidic a Ležáků, či o posledních měsících života. Pojednání o Frankovi a politice jsou zpestřena poněkud odlehčenými kapitolami o jeho údajných aférách, okradení či o „tajné sekretářce“. Knihu ilustruje řada dosud nepublikovaných fotografií.... celý text

Přidat komentář

Jochen77
28.08.2023 4 z 5

Hrušku mám rád, není to sice žádný Pekař nebo Šusta, ale vždy umí čtenáři sdělit to podstatné a i spoustu různých a zajímavých drbů. Má čuch na Henleina a i na Franka, monografie o Robertu Giesovi byla už trošku slabší.

Hanys_
10.11.2021 4 z 5

Pro mě osobně hodně nových informací. Určitě to není knížka na 60 procent.


konicekbily
11.01.2021 3 z 5

Kniha obsahuje spoustu informací o K.H. Frankovi a tomu, kdo se zabývá o historii Protektorátu bude jistě přínosem. Obsahuje i spoustu informací o osobách, se kterými přišel Frank do styku v době jeho působení v naší zemi. Informace však nejsou vhodně setříděny a tak jsou spíše podkladem pro studium nebo vlastní rozbor - není to literatura faktu, ani beletrie - je to spíše historická studie.

Zigamviro
29.06.2018 4 z 5

Důraz na kolaborantství mnoha Čechů vlastence nepotěší. Na druhou stranu i K. H. Frank je v knize vylíčen jako velmi zbabělý a bezcharakterní člověk, tak kniha působí celkem objektivně. Pozitivně hodnotím množství zajímavých informací.

martin4563
17.07.2015 2 z 5

Knihu bych hodnotil s odstupem.
Ve velké míře dělá z Franka oběť Československé justice, což působí kolaborantsky. Autor ale na druhou stranu objasnil i fakta o Frankovi dosud neznámá, což u mě zvyšuje její reputaci.
Knihu doporučuji, ale pokud čekáte zázraky, tak si ji nekupujte, ale raději půjčte.
MK