My, hoši z pohraničí

My, hoši z pohraničí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267530/bmid_my-hosi-z-pohranici-267530.jpg 4 23 10

Útlá knížečka, na půl hodiny čtení, víc reportáže než povídky, čtení srozumitelné hlavně těm, kdo po poslední válce vyrůstali v dosídlených pohraničních oblastech, kde žili pohromadě Češi odevšad, Češi z Volyně, Rumuni, Bulhaři, cikáni, nevysídlení Němci a kdovíjaká ještě směska. Pro ostatní Čechy (Pražáky zvláště) zprávy z jiného světa. Ta nejdůležitější z nich je tato: Stalo se a bylo, nedá se odestát, a kolik je hrobů, o kterých nikdo neví. Poučení? Skrze Aymého Zelenou kobylu: Který Francouz si dneska láme hlavu, že před skoro sto padesáti lety znásilňovali prušští vojáci jejich prapraprababičky? Asi jako v Hruškově majstrštyku Smrt Karla Fábery: Děti pocházející z těchto prapodivných svazků však už problémy mezi sebou neměly. Národnost jejich rodičů jim mohla být ukradená.... celý text

Přidat komentář

Lili2
16.12.2021

... Ach ty osudy...
Jenom, mám tomu rozumět tak, že v povídce Jiřinka byl tím vrahem on spisovatel? A takto přes knihu se přiznal? Že s tím už dávno nepřišel bulvár.

Pepina19
28.11.2021 5 z 5

za mě výborné i když někdy hodně drsné historky ze skutečného života, který byl v pohraničí


kalinka99
18.10.2021 4 z 5

Povídky z pohraničí, kde život nebyl zrovna lehký.

ArthasKarfa
07.04.2020 4 z 5

Kniha je svým způsobem velmi milá a čtivá, krásné příběhy střídají trochu divnější a nudnější, ale celkový dojem z knihy je velmi kladný. Nechybí napětí a akce, které doprovází duch minulosti plný davných křivd a zklamání v životě.

Pavelpi
06.04.2020 4 z 5

Moc hezky napsané povídky.Některé podobné příběhy jsem zažil na vlastní kůži.Příběh ze základky jsem také podobný prožil.Bydleli jsme totiž v Mostě.Pro zajímavost naše škola byla vedle kostela,který o mnoho později stěhovali na jiné místo.Bydlel jsem asi kilometr od školy a každý den jsem měl procházku tam a zpátky.Protože jsme chodili přes tehdejší vilovou část,která byla celkem pro nás malé kluky tajemná a dalo se tam prožít hodně dobrodružství.Bohužel se tam už nepodívám,protože naší čtvrť zbourali Američané při natáčení filmu Most u Remagenu a dneska je tam šachta.Škoda.Docela by mne to zajímalo vidět to znovu.

mata57
10.02.2019 5 z 5

Smutné, veselé, lidské a hlavně reálné povídky z poválečného pohraničí. Povídka o základní škole je jak kopie mých vzpomínek, vždyť ano. S autorem jsem téměř stejný ročník, i když jsem na základku chodil ve městě daleko vzdáleném státní hranici. Ve městě kde se opět nostalgicky začíná hrát s německou kartou.

Tyquick2
07.01.2019 5 z 5

Kraťoučké, ale o nic méně zajímavé příběhy z pohraničí, kde se sešlo několik národností díky jeho dosídlování. Hltal jsem každý z nich. Pan Hruška opět nezklamal. Díky

hellena1523
21.01.2017 4 z 5

Maličká knížečka o velkém tématu. Tolik dramat na pár stránkách...opravdu povedený titul.

pdoubkova
08.01.2016 5 z 5

15 kratouckych povidek z povalecneho pohranici, kde byl zivot jakykoliv jen ne jednoduchy, postavy jsou opravdu bizarni, na muj vkus az moc povidek koncilo smrti, ale jinak opravdu pozoruhodna knizecka, ktera nezabere moc casu

dearkiki
05.12.2015 5 z 5

Byla to nádhera, prostě lahůdka. Tenká knížka, ale plná dramatických, leckdy bizarních situací, prodchnutá duchem doby a místa. Svérázné postavičky promlouvající ze vzpomínek na dětství, někdy vás rozpláčou a jindy pobaví. Vše doplněno dobovými fotkami. Doporučuji k přečtení - nezabere to ani moc času.