Historie českého zločinu - Skutečné kriminální případy

Historie českého zločinu - Skutečné kriminální případy https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403693/bmid_historie-ceskeho-zlocinu-skutecne-k-CIz-403693.jpg 4 52 11

V archivech jsou uloženy statisíce dnes už zapomenutých soudních a policejních spisů, které dokumentují lidská dramata na straně obětí, zločinců i mužů zákona. Patnáct kriminálních případů zpracovaných v této knize čerpá právě z těchto dobových dokumentů a přináší pohled na proměnu zločinu v letech 1914 až 2004 od časů, kdy ještě v kriminalistice neexistovala daktyloskopie až po první případ vyřešený metodou porovnání DNA a pátrání v kyberprostoru internetu. Skutečné zločiny zasazené v reálných a často také dramatických kulisách historie naší republiky. Otec, který pro svou lásku obětuje dítě. Kasař, který si neváhal změnit tvář. Žena, která stála za zmizením minimálně 47 dětí. Vrah v roli hrdiny, který dostane vyznamenání od prezidenta republiky… Skutečné příběhy, které jsou často šílenější než nespoutaná fantazie spisovatelů. Kniha vychází z oblíbeného rozhlasového cyklu „Historie českého zločinu“, který je od roku 2016 vysílán na stanici Český rozhlas Dvojka. Příběhy: Dítě, které nikdo nechtěl, Žháři v Holicích, Kde jsou děti ?, Kasař, který změnil tvář, Neodeslaný dopis vraha Ondraše, Dokonalý padělek, Bestie Ruth, Státní vyznamenání pro vraha, Špatný vrah, Studna, Akce Starožitnost, Neznámá z Letňan, Jak usvědčit vraha, Vyděrač... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Literatura faktu , Příběhy

Vydáno: , Český rozhlas (Praha)
Originální název:

Historie českého zločinu - Skutečné kriminální případy


více info...

Přidat komentář

edith79
24.01.2024 5 z 5

Tohle je naprosto skvělá záležitost. Poslouchala jsem to vždy jako podcast. Skvěle udělané a je jen škoda, že už v tom Český rozhlas nepokračuje. Ale co škoda není, že konečně vyšla i kniha, která tomu dává zase další rozměr. Pět hvězd bez diskuze. Další knihy budou doufám následovat.

wooloong
09.01.2024 4 z 5

Některé zločiny byly popsány čtivěji a některé méně. Nejvíce mě zaujal tragický příběh tříletého chlapce, kde selhali snad všichni. Pro mě nejhrůznější byl případ ženy, která si brala do péče malé děti, aby je buď prodávala nebo jim úmyslně přivodila smrt. Týkalo se to desítek dětí a tento surový a sobecký byznys provozovala nerušeně mnoho let. V tomto případě selhala společnost úplně. Zajímavý byl i případ padělatele, který si zakládal na své perfektní práci a profesionální cti. Výborný byl i příběh o hledání tajemného pokladu - relikviáře sv. Maura na zámku Bečov nad Teplou. Ten jsme nedávno navštívili a relikviář shlédli a bylo příjemné si tento unikátní příběh zopakovat. Nejméně mě k mému rozčarování zaujal případ ve Vonoklasech, který byl perfektně zpracován v jednom díle 30 případů majora Zemana s názvem Studna.


janina66
22.11.2023 5 z 5

Výborný poslech audioknihy. Moc se mi všechny případy líbily, od počátku 20.století až po současnost. Některé byly smutné, jiné úsměvné.

pavla67
07.01.2022 5 z 5

Audio se mi libilo o hodne vic...Historie ceskeho zlocinu bylo to super

Kakho-Oto
14.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Čtrnáct případů z (bohužel) bohaté historie českého zločinu. První případ z roku 1914 (Brno) patří k vůbec nejotřesnějším - vražda tříletého chlapce, o kterého se nikdo nechtěl starat. Biologický otec měl sice zájem, avšak matka zabránila tomu, aby se o synka mohl starat - a tím o osudu chlapce sama rozhodla. Po své smrti nemohla zabránit tragickému osudu, kdy byl hoch zavražděn nevlastním otcem z popudu jeho zlé družky. Poslední případ pojednává o kybernetickém zločinu z počátku 21. století (vydírání banky jejím zaměstnancem, který komunikoval přes anonymizovanou e-mailovou adresu). K nejzajímavějším kapitolám patří "kauza Jiří Skomarovský" - bývalý příslušník ROA (vlasovec) se několik let úspěšně vydával za bývalého partyzána. Při vyšetřování tří jeho vražd se přišlo na jeho identitu. V jiných kapitolách se čtenář dozví mj. o kasaři, který si za války nechal změnit tvář (sic!), o velmi zručném padělateli mincí i bankovek (první polovina 20. století), o žhářství za účelem vyplácení pojistek (Čechy ve 30. letech 20. století), o brutální vraždě studentky na brněnské univerzitě v roce 1990 (rozbor DNA tehdy poprvé u nás přispěl k odhalení zločince). Kapitola věnovaná známé kauze "Studna" (Vonoklasy 1968) patří poněkud překvapivě k nejslabším, protože se jedná z 90 procent o přepis rozhovoru s kriminalistou. Nejvíce se mi líbila kapitola, která líčila okolnosti nálezu relikviáře sv. Maura na Bečově (1985-1986).

Marketa1994
26.12.2020 4 z 5

Známe i neznáme kriminální příběhy, čtení pro každého, kdo má rád zločin a nečeká od této knížky zbytečně moc. :)

Acquenta
24.09.2020 5 z 5

Skvělá knížka plná skutečných příběhu bez ,, přibarvení " . Škoda, že v některých nynějších případech ( např. týrání dětí ) u nás již není trest smrti, jak tomu bylo kdysi. Smutná realita.

Hadati
27.08.2019 5 z 5

Soubor několika čtivých kriminalistických příběhů, poskládaných chronologicky od roku 1914 do roku 2000, které se zabývají nejen nejzávažnějšími trestnými činy, jako jsou vraždy, ale také např. obchodováním s lidmi nebo kyberzločinem. Příběhy jsou vyprávěny různými způsoby, dostatečně podrobně, aby si čtenáři utvořili obrázek, jak o trestných činech, tak i o kriminalistických postupech vyšetřování. Přesto nejsou tak podrobné, aby tím začaly nudit. Ze 14 příběhů mě moc nezaujal pouze jeden z nich, a to kasařský.

konicekbily
22.04.2019 5 z 5

Moc hezká sbírka zločinů spáchaných na našem území za posledních sto let, z různých oborů "činnosti" našich zločinců. Je to závoveň upoutávka na pořady Českého rozlasu - Dvojka na toto téma.

Opatov
07.04.2019 5 z 5

Poslouchala jsem audio, jedná se o výjimečný projekt, který se autorům opravdu povedl. Jednotlivé příběhy podle skutečných událostí jsou nadherne namluveny a součásti je i související dokumentace. Doporučuji určitě audio. Krásné se poslouchalo, nedá se od toho vůbec utrhnout. Donutilo mě znovu přečíst Němého svědka.

daza.dt
02.04.2019 5 z 5

četlo se jedním dechem a velmi rychle. Doporučuji.

Štítky knihy

česká literatura krimi skutečné kriminální případy

Autoři knihy

Emil Hruška
česká, 1958

Kniha Historie českého zločinu - Skutečné kriminální případy je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst27x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x