Paměti kněze z církve vyobcovaného

Paměti kněze z církve vyobcovaného https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175104/bmid_pameti-kneze-z-cirkve-vyobcovaneho-DEq-175104.jpeg 5 3 1

Vlastní paměti autora, které zůstaly pro jeho smrt nedopsány dokumentují reakci tehdejšího kléru a reakčních kruhů po jeho odchodu z církve. Autorovo nalomené zdraví - plicní tuberkulosa ukončilo předčasně jeho život

Přidat komentář

JulianaH.
10.05.2019 5 z 5

Smutná knížka, nezastupitelná pro čtenáře, kterého zajímají náboženské poměry v českých zemích 19. století.
Zajímavý je ale také (a především) autor sám – v českém prostředí originální filosof tíhnoucí k Německu, hlavně k hegeliánství; nejprve katolík a poté konvertita k vlastnímu romantickému náboženství lidskosti.
Ještě na střední škole jsem Paměti četla dvakrát a neváhala jsem zaplatit vysokou cenu za svůj vlastní výtisk. Když jsme na hodině nakladatelství měli připravit pomyslnou reedici nějaké knihy, vybrala jsem si právě tuhle.

"Filosofie, jejíž studium činilo mě nešťastným, pokud jsem byl ještě knězem, a od něhož nemohl jsem upustiti, jest mi nyní nevyčerpatelným pramenem nejvydatnějšího uspokojení pro všeliké změny namáhavého, stísněného života."