Pád

Pád https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82553/mid_pad-YU7-82553.png 5 13 3

Námět knihy je eminentně politický, jedinečnost v Dürrenmattově tvorbě: fiktivní zasedání sovětského Politbyra, končící vraždou diktátora. Členy tohoto nejvyššího grémia označuje autor písmeny, ostatně úmyslně, aby je zbavil rysů prokázaných historiky, aby je zredukoval do postav uměleckého díla. Vlastnosti jim jen zlehka přibásňuje, lze je identifikovat. O to mu však nejde. Čtenáří předvádí mechanismus diktatury, sovětstké diktatury, postavená a udržované strachem. V okamžiku, kdy jeden z členů Politbyra - a právě ten nejsměšnější, od kterého by to nikdo neočekával - strach přemůže, ze zoufalství nastoupí útěk dopředu - právě že strachu, že definitivně přohrál, - v okamžiku, kdy se diktátor A (Stalin) dopustí taktické chyby, se celá stavba samoděržaví hroutí, A padá, je přede všemi chladnokrevně, aniž protestuje, zardoušen. Na jeho místo nastupuje jiný, zasedací pořádek se změní, ale diktatura funguje dál, protože strach byl překonán pouze ve vztahu k A, nikoli ve vztahu k systému. Je ho nadále zapotřebí jako prostředníka ke vládě.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Konfrontace (Curych)
Originální název:

Der Sturz , 1971


více info...

Přidat komentář

JoeSurikata
28.01.2019 5 z 5

Tuto knihu nemá smysl komentovat, tu je nutno si přešíst, aby každý věděl. To je tak přesné, až z toho mrazí.

SugarDolly
19.01.2019 5 z 5

Famózní čtení. Téměř dokumentární popis krystalicky čisté politické manipulace, tak typické pro elitní establišment totalitních režimů. Příběh není narušen žádnými příkrasami, od začátku do konce jde pouze o moc a přežití. Jakékoli etické hledisko nemá v jednání postav vůbec žádné místo. Geniální kniha.


JirkaD.
21.06.2016 5 z 5

Zajímavá miniatura tohoto skvělého autora, která se svou atmosférou dotýká možná až Orwellovských témat (1984), ale stejně tak vyznívá pravděpodobněji, méně utopicky a ve výsledku děsivěji.

Kniha je v podstatě krátká sonda do zasedání nejvyššího politického vedení totalitního režimu, jenž je prostoupeno strachem, absurdností vztahů a dějů, ale zároveň pocitem, že takhle nějak se to mohlo stát. Že takhle nějak se to dělo. Že takhle nějak se to možná ještě někde děje.

První české vydání (1977) celkem logicky nevyšlo u nás ale ve Švýcarsku a s ohledem na jeho provedení (krásná vazba, krásný tisk, krásné ilustrace Jana Kristoforiho) doporučuji sehnat právě toto. Pokud vůbec existuje nějaké další.

Autorovy další knížky

Friedrich Dürrenmatt
švýcarská, 1921 - 1990
2001  86%Soudce a jeho kat
2018  85%Návštěva staré dámy
1964  90%Slib
1989  87%Soudce a jeho kat / Podezření / Slib
1963  84%Fyzikové