Operace Argonauti

Operace Argonauti https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58831/bmid_operace-argonauti-ggS-58831.jpg 4 9 5

Reportáž o Jaltské konferenci, konané v únoru 1945. Úvodem osvětluje povšechnou vojenskou situaci v Evropě a Tichomoří. Poté charakterizuje Stalinovo, Churchillovo a Rooseveltovo stanovisko. Průběh konference popisuje detailně, den za dnem. Státníci jednali o dokončení války, poválečném uspořádání Německa a ostatní Evropy, reparacích a o složení i organizaci OSN. Závěrem autor naznačuje příčiny, jež vedly k pozdějšímu rozkolu.... celý text

Přidat komentář

Canniosh
05.01.2024 4 z 5

Do podrobností vylíčené setkání státníků na tzv. Jalstké konferenci, ale zase ne do úplně nesmyslných detailů, takže jsem nebyl nijak zavalen všemi možnými či nemožnými okolnostmi a událostmi. Z hlediska faktografického jde o knihu poučnou, psanou čtivou formou, a ani jsem nepoznal, že je dílo poplatné své době a místu vydání. Nejzajímavější je ovšem závěr knihy, který s 20letým odstupem hodnotí, jak se situace vyvíjela po této konferenci, po skončení války, co se ne/podařilo a kdo za co ne/mohl, že se ne/povedlo, a hlavně proč.

WolfIssen
12.08.2023 4 z 5

Další skvělý kousek z edice Magnet. Vcelku objektivně popsaný průběh známé konference, ale za nejzajímavější beru až poslední část knihy, kdy autor popisuje následky rozpadu Velké Trojky a následné dopady na rozdělení světa (viz Studená válka). Nicméně mě překvapilo, že autor se nepozastavil nad válečnými zločiny Sovětského svazu a taktéž morálně nenamítl nic proti válečnému zločinu největšího kalibru, který dodnes nemá obdoby, a to shození atomových bomb na Japonsko. Má ovšem pravdu, že nešlo o akt k ukončení války a kapitulaci Japonska, ale o demonstraci síly, která nakonec rozdělila svět na 2 tábory.


rickiwolf
31.08.2022 3 z 5

Tendenčně napsaný popis důležité události dvacátého století.

MartinezZ
08.09.2016 3 z 5

I zajímavý popis dění okolo a na konferenci, leč autor si vybírá jen něco k popisu, ostatní přeskočí jen letmou zmínkou, a s ohledem na tok vydání to místy působí příliš prosovětsky tendenčně, tedy jak se dalo čekat. Jako krátká knížka na cesty je to ale čtivé a čitelné. A skladné.

Pavelpi
05.07.2012 4 z 5

Dramaticky popsán průběh konference v Jaltě,kde se začalo rozhodovat o rozdělení světa mezi vítězné mocnosti.